SkillGrid, ένα διαφορετικό shoot'em up

Ένα εξαιρετικό νέο shoot'em up κυκλοφόρησε με το όνομα SkillGrid από την Retream, η οποία παλιότερα μας έχει δώσει παιχνίδια όπως το Huenison, το BOH, το MAH, το Quod Init Exit 1 & 2 και άλλα. Δημιουργός και εμπνευστής τους είναι ο Simone Bevilacqua, ο οποίος στα παιχνίδια του πάντα προσθέτει χαρακτηριστικά που δύσκολα θα συναντήσετε σε άλλους τίτλους.

Το ίδιο έχει κάνει και με το SkillGrid, το οποίο είναι ένα shoot'em up ατέρμονου κάθετου scrolling στο οποίο χειρίζεστε ένα αεροπλάνο, και πρέπει να κατατροπώσετε τους εχθρούς σας, και έχετε μόνο μια ευκαιρία να το κάνετε αυτό. Έτσι, στόχος σας είναι να πετύχετε το καλύτερο σκορ μέχρι που αναπόφευκτα πεθάνετε. Η ταχύτητά του σύντομα θα δείτε ότι μπορεί να αλλάξει από πολύ αργή σε τρελά γρήγορη, κι αυτό καθορίζεται από εσάς, ανάλογα με τα bonus ή μη bonus που θα πάρετε, τα οποία είναι διάσπαρτα σε πίστα και απλώς πρέπει να περάσετε από επάνω του. Κάποια από αυτά θα σας βοηθήσουν, κάποια όχι, κάποια θα έχουν διαφορετική επιρροή σε εσάς ανάλογα την κατάστασή σας και κάποια θα ενεργοποιήσουν τα boss fights, με μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

Το παιχνίδι είναι απλό στο να κατανοήσετε πως παίζεται αλλά δύσκολο να το κατακτήσετε. Βασικό είναι να διαβάσετε το manual, το οποίο θα σας εξηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως λειτουργεί το παιχνίδι και πως πρέπει να κινηθείτε κατά την εξέλιξή του.

Το παιχνίδι απαιτεί Amiga εξοπλισμένη με AGA, οπότε μπορεί να παίξει στις Amiga 1200, 4000 και CD32, στο οποίο κάνει boot απευθείας από το CD. Τα γραφικά του είναι αρκετά καλά, με τριπλό parallax στο φόντο. Τα αντίπαλα sprites δεν ξεπερνούν τα 3 χρώματα, εκτός από τα bosses και το αεροπλάνο μας, από τα τα οποία:

  • το αεροπλάνο μας, το Mothership και το Skull χρησιμοποιούν μέχρι και 15 χρώματα
  • το Boltspitter χρησιμοποιεί 9 χρώματα, με το ένα από αυτά τα αναβοσβήνει
  • όλα τα sprites έχουν ένα ακόμα χρώμα γι την διαφάνεια

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν ηχητικά εφέ και ψηφοποιημένη ομιλία, και μόνο κατά την διάρκεια που αντιμετωπίζετε κάποιο boss θα ακούσετε κάποιο από τα διαφορετικά μουσικά θέματα του παιχνιδιού. Επίσης, υπάρχει και το Music Mode στο οποίο όλα τα bonuses γίνονται πράσινα και τα μαζεύετε για extra πόντους, στο οποίο ακούγεται ίσως το καλύτερο μουσικό θέμα του παιχνιδιού.

Η σύγκρουση με τους εχθρούς και τα bonuses είναι pixel perfected, και η κίνηση είναι ακριβής, κάτι που είναι πολύ βασικό για ένα παιχνίδι που τρέχει σταθερά στα 50 Hz.

Το SkillGrid μπορείτε να το αγοράσετε σε ηλεκτρονική μορφή από το itch.io και σε φυσική μορφή από την RGCD, με μπόλικα καλούδια στο κουτί.

Πάρτε μία γεύση του παιχνιδιού από το παρακάτω video και τις φωτογραφίες.