Μάρτιος 2013

Η ομάδα Entwickler-Χ που μας έχει δώσει τον τελευταίο καιρό αρκετά νέα και ποιοτικά παιχνίδια, όπως το TapJewels και το Swamp Defence, ετοιμάζει ένα νέο παιχνίδι, το οποίο ονομάζεται M.A.C.E.. Το M.A.C.E. είναι ένα shoot 'em up παιχνίδι με κλασσικό κάθετο scrolling, όπου το διαστημόπλοιό σας πρέπει να καταστρέψει ό,τι κινείται στην οθόνη. Το παιχνίδι είναι ακόμα υπό ανάπτυξη αλλά οι δημιουργοί του κυκλοφόρησαν ένα video στο οποίο φαίνεται το παιχνίδι να τρέχει σε μια SAM 460.

Όπως ανακοινώθηκε στο Facebook page της AEon, ζητήθηκε από την Varisys να παραχθεί μια ακόμα παρτίδα motherboards X1000, έπειτα από αίτημα πολλών χρηστών οι οποίοι επιθυμούν να την αποκτήσουν. Ο αριθμός των νέων motherboard που θα παραχθούν δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε αν θα έχει κάποια απόκλιση στο κόστος της σε σχέση με τις προηγούμενες παρτίδες. Η μεγάλη όμως ζήτηση των X1000 δείχνει ότι το κόστος δεν έχει σταθεί εμπόδιο στην παραγωγή της, όπως πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν.

Μόλις ανακοινωθούν κι άλλα νέα, θα σας τα μεταφέρουμε.

Μια νέα έκδοση του ανερχόμενου Sketchblock είναι διαθέσιμη, στην οποία έχουν γίνει πολλές προσθήκες λειτουργιών. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι ο τρόπος διαχείρισης των χρωμάτων μιας εικόνας, το οποίο έχει αλλάξει από 32bit σε float, κάτι που αυξάνει την ταχύτητα κατά 15%, αλλά και τις απαιτήσεις σε μνήμη. Επίσης έχει αλλάξει το παράθυρο επιλογής χρώματος, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα ευκολότερης επιλογής είτε κατά RGB ή HSV διαβάθμισης.

Ξεκίνησε η μετάφραση του AROS στα Ελληνικά, αλλά υπάρχει ανάγκη και για περισσότερα άτομα για την σύντομη ολοκλήρωσή του. Το project οργανώνεται μέσα από το Amiga Translation Team όπου θα αναρτώνται όλες οι πληροφορίες για το project αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεταφράσεις.

Στις 26 Οκτωβρίου 2009, όταν ακόμα η οικονομική κρίση στην χώρα μας ήταν στην αρχή της, είχα στείλει την διπλανή εικόνα σε ένα φίλο χρήστη Amiga, ο οποίος αρέσκεται να φτιάχνει χειροποίητα Amiga laptops. Αυτό το screenshot δείχνει την τότε έκδοση του Icaros να χρησιμοποιεί πλήρως τα Ελληνικά, με βάση τα αρχεία της γλώσσας που είχα δημιουργήσει και αργότερα ενσωματώθηκαν στην βασική διανομή. Είδα όμως ότι ακόμα και τώρα υπάρχει δυσκολία για κάποιους χρήστες να το κάνουν να λειτουργήσει σωστά. Οπότε είπα να γράψω αυτό το guide μήπως και καταφέρω να βοηθήσω λίγο.

Μια νέα έκδοση του Aros Vision κυκλοφόρησε, μόλις 22 μέρες μετά την προηγούμενη. Αυτό δείχνει το πόσο ενεργός είναι ο developer του project. Νέα στοιχεία έχουν εισαχθεί όπως το FAT95, το TwinVNC, το Mr. Beanbag, κάποιους players μουσικής και εργαλεία backup. Επίσης προστέθηκε η υποστήριξη CD με αυτόματη προσάρτησή τους στο σύστημα, παίζοντας τα μουσικά CD και παρακολούθησης video με τα ffplay και mplayer.

Κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του AmiKit για πραγματικές Amiga. Ο λόγος δημιουργίας του είναι να μεταφερθεί το AmiKit όπως το γνωρίζουμε σε πραγματικά μοντέλα Amiga και να τρέξει με λιγότερες δυνατόν απαιτήσεις από hardware. Έχουν γίνει τροποποιήσεις και βελτιώσεις ακόμα και στις παλέτες χρωμάτων ώστε να φαίνεται όμορφα ακόμα και με λίγα χρώματα στην οθόνη. Φυσικά έχει δοθεί έμφαση και στην γρήγορη λειτουργία του ακόμα και σε επεξεργαστές με χαμηλές ταχύτητες. Φυσικά, όσο πιο γρήγορο μηχάνημα έχετε, τόσο καλύτερη θα είναι η αίσθηση χρήσης του.

Βγήκε το νέο τεύχος του online περιοδικού Commodore Free, τεύχος 68. Το Commodore Free είναι εντελώς δωρεάν και θα το βρείτε σε διάφορες εκδόσεις όπως PDF, ePUB, MOBI και HTML, ακόμα και SEQ, D64 που μπορούν να διαβαστούν από προσομοιωτές για Commodore υπολογιστές.

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα να παίξετε το Quake 2 στην AGA Amiga σας; Απίθανο; Κι όμως, κυκλοφόρησε ένα νέο port για AGA Amiga (Α1200 και A4000) το οποίο σας δίνει να παίξετε το Quake 2 στο μηχάνημά σας. Ε, εντάξει, θέλει ένα δυνατό μηχάνημα, με 68060 CPU και παίζει σε ανάλυση 320x240, καθόλου άσχημα όμως για μηχανήματα στα 80MHz στην καλύτερη περίπτωση, και με ημερομηνία κυκλοφορίας 20 χρόνια πίσω.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του AmigaAmp για το AmigaOS 4, ενός από τα παλιότερα προγράμματα αναπαραγωγής αρχείων ήχου στην Amiga. Σε αυτήν την έκδοση 3.6 έχουν γίνει κυρίως κάποιες διορθώσεις και και νέες προσθήκες. Η εμφάνισή του έχει βασιστεί στην εμφάνιση των πρώτων εκδόσεων του WinAmp, κάτι που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Η σειρά του AmigaAmp 3.x τρέχει μόνο σε AmigaOS 4, ενώ για το AmigaOS3.x και MorphOS πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις 2.x.

Στην τελευταία έκδοσή του έχουν γίνει οι εξής αλλαγές και διορθώσεις:

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Scriba για το MorphOS, το οποίο είναι ένας από τους νεότερους κειμενογράφους, με πολλές δυνατότητες. με το Scriba έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε έγγραφα με πολλές σελίδες, χρησιμοποιώντας TrueType γραμματοσειρές και να τα εξάγετε σε πολλαπλούς τύπους αρχείων.  Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Aminet.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του FS-UAE για Linux, Windows και MAC OSX συστήματα. Το FS-UAE είναι ένας προσομοιωτής της Amiga και βασίζεται αρκετά στον κώδικα του WinUAE. Έχει ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον ρυθμίσεων και εκκίνησης παιχνιδιών, που θα το λατρέψετε.

Στην τελευταία αυτή έκδοση έχουν γίνει τα παρακάτω

Σε συνέχεια της κυκλοφορίας της τελευταίας έκδοσης του AmiCygnix, κυκλοφόρησαν νέες εκδόσεις και των δύο πιο σημαντικών πακέτων που το υποστηρίζουν, και μιλάμε για το AbiWord και το Gnumeric. Το AbiWord είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, με το οποίο μπορείτε να ανοίξετε ή να δημιουργήσετε πολλούς τύπους αρχείων κειμένου όπως τα Microsoft Word 2007+ (docx) και OpenOffice/LibreOffice.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του TinyLauncher, το οποίο είναι ένα ακόμα πρόγραμμα εκκίνησης παιχνιδιών από τον δίσκο της Amiga σας. Λέγεται TinyLauncher διότι είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά όχι και σε δυνατότητες. Το περιβάλλον του δεν είναι παραθυρικό όπως του iGame, αλλά εμφανίζεται καταλαμβάνοντας όλη την οθόνη, όπως κάνει και το X-Bench. Μπορείτε να ορίσετε το σύστημά σας να ξεκινάει κατευθείαν σε αυτό ώστε να αρχίζετε κάποιο παιχνίδι πολύ γρήγορα.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Freesynd, ενός παιχνιδιού που έχει βασιστεί απόλυτα στο Syndicate της Bullfrog. Αν δεν το θυμάστε, το Syndicate είναι ένα παιχνίδι όπου οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν γίνει τόσο δυνατές που τα κέρδη τους πια είναι μεγαλύτερα από αυτά μικρών χωρών, τις οποίες και εξαγοράζουν. Τρεις μέγα-εταιρίες υπάρχουν πια, που κινούν όλα τα νήματα στο κόσμο. Η μία έχει έδρα στις ΗΠΑ, μία στην Ευρώπη και η τρίτη στην Άπω Ανατολή.

Αυτός είναι ο νέος τίτλος του ολοκαίνουργιου site εξ' ολοκλήρου για 68k Amiga Assembly. Μετράει μόλις 3 ημέρες λειτουργίας, και ήδη υπάρχει ένα tutorial γραμμένο σε 68k assembly φυσικά. Υπάρχει δυνατότητα λήψης ολόκληρου του source code για να μπορείτε να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε στην Amiga σας, αλλά επίσης κανείς δεν σας σταματά να πειραματιστείτε μαζί του.

Στο Aminet θα βρείτε την τελευταία έκδοση του WideLands, το οποίο μεταφέρθηκε στο AmigaOS 4. Το παιχνίδι βασίζεται στο Settlers, το οποίο και θυμίζει σε πολλά του σημεία και κατατάσεται στα real-time strategy games. Βεβαίως οι δημιουργοί του το έχουν εξελίξει σε διάφορα σημεία, όπως στην δυνατότητα να παίξετε ενάντια σε ανθρώπους αντιπάλους μέσω online servers.

Το AmigaFuture.de φιλοξενεί τον Petro Tyschtschenko με μια συνέντευξη όπου μιλάει για τις τελευταίες Amiga 1200 Magic Pack που βρέθηκαν στην Ινδία και τις διέθεσε σε διάφορους αγοραστές που βρήκε μέσω του Facebook. Ακόμα, μιλάει και για ένα βιβλίο που σύντομα θα είναι διαθέσιμο, μόλις βρεθεί ο εκδότης, και στο οποίο αναφέρεται στην περίοδο 1982 - 2001.

Ολόκληρη την συνέντευξη θα την βρείτε στο site του AmigaFuture στα Αγγλικά.