Ιούνιος 2013

Έπειτα από αρκετά χρόνια αναμονής κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Jabberwocky, η 1.9, με την οποία βγήκε από beta κατάσταση. Και μάλιστα κυκλοφόρησε σε όλες τις γεύσεις, για AmigaOS 3, AmigaOS 4 και MorphOS. Το Jabberwocky είναι ένα πρόγραμμα instant messaging το οποίο συνεργάζεται με Jabber servers, όπως είναι αυτός του Facebook κα.. Έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί με πολλά διαφορετικά δίκτυα, όπως ICQ, MSN, AIM, IRC κα..

Το AmiAtlas 6 είναι διαθέσιμο για αγορά σε download μορφή από την APC&TCP. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να το αποκτήσετε στην μισή τιμή και να κατεβάσετε το ISO image, το οποίο και θα πρέπει να κάψετε σε ένα κανονικό CD προτού το εγκαταστήσετε. Φυσικά, θα είναι διαθέσιμη και η κανονικό έκδοσή του, για όσους το επιθυμούν. Το AmiAtlas είναι ένα από τα παλιότερα προγράμματα για Amiga, το οποίο περιέχει οδικούς χάρτες για διάφορες χώρες, κάτι πολύ χρήσιμο για όσους θέλουν να προετοιμάσουν κάποιο ταξίδι ή κάποια διαδρομή.

Κυκλοφόρησε από την AmigaKit μια αναβαθμιση του EasyNet, ενός προγράμματος που δίνει την δυνατότητα στην Amiga σας να έχει πρόσβαση σε κάποιο δίκτυο και στο Internet. Είναι δηλαδή ένα TCP/IP πρόγραμμα, όπως το Miami, το Roadshow και το Genesis. Το Easynet έρχεται με ένα πολύ εύχρηστο παραθυρικό περιβάλλον και υποστηρίζει όλες τις SANA-II συμβατές συσκευές δικτύωσης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν τους drivers prism2, cnet, x-surf και πολλές άλλες.

Μια νέα μεταφορά του D1X-Rebirth κυκλοφόρησε από τον developer NovaCoder. To D1X-Rebirth δίνει την δυνατότητα να παίξετε το Descent, ένα παλιό FPS για PC, στην 68K Amiga σας. Αρκεί φυσικά να έχει τα κότσια, μιας και οι απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Το D1X-Rebirth είναι Open Source project και θα το βρείτε για Windows, για το MacOS-X, για Linux και για AmigaOS 4.

Μια νέα έκδοση του WinUAE κυκλοφόρησε. Ο κορυφαίος Amiga προσομοιωτής για τα Windows γίνεται ακόμα καλύτερος. Στην νέα αυτή έκδοση έχει βελτιωθεί η υποστήριξη του SCSI στην προσομοίωση μιας A3000, τώρα μπορείτε να προσαρτήσετε δίσκους με σύστημα αρχείων OFS και βελτιώθηκε η λειτουργία κάποιον AGA demos που χρησιμοποιούσαν διπλά οριζόντια γραφικά. Φυσικά αυτές είναι μερικές από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στην νέα αυτή έκδοση.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του BarsnPipes, ενός MIDI sequencer που είχε εμφανιστεί στην Amiga γύρω στο 1990 ως Bars & Pipes, και ήταν δημιουργία της εταιρείας Blue Ribbon Soundworks, η οποία κάποια στιγμή εξαγοράστηκε από την Microsoft. Την μεταφορά του στο AmigaOS 4, από την στιγμή που κυκλοφόρησε ως freeware, την έχει αναλάβει ο προγραμματιστής Lyle Hazelwood, ο οποίος μας έχει δώσει διάφορα προγράμματα όπως τους AHI drivers για το on board chip ήχου της X1000.

Μια δεύτερη έκδοση του Gimp 2.6.11 για το AmiCygnix κυκλοφόρησε στο οποίο έχουν γίνει οι διορθώσεις για τα ειδικά πλήκτρα του πληκτρολογίου, που δεν δούλευαν σωστά στην προηγούμενη έκδοση. Διορθώθηκαν επίσης οι συντομεύσεις των menu επιλογών και προστέθηκαν πολλά python plugins. Ακόμα, κατά την εκκίνηση θα δείτε μια νέα εικόνα έναρξης φτιαγμένη από τον Thomas Blatt.

Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.9.63 του open source παιχνιδιού Dune Legacy, το οποίο είναι ένα remake του παλιού καλού Dune 2. Βασίζεται φυσικά στην πλοκή του αρχικού παιχνιδιού, όπου πρέπει να ηγηθείτε ενός από τους τρεις οίκους, των Atreides, των Harkonnen ή των Ordos, που υπάρχουν στον πλανήτη Arakis, γνωστός και ως Dune. Σε αυτόν τον πλανήτη παράγεται αποκλειστικά ένα υλικό που είναι άκρος αναγκαίο, το Spice. Όποιος ελέγχει την παραγωγή του, ελέγχει και τον πλανήτη. Σκοπός σας είναι να παράγετε την μεγαλύτερη ποσότητα Spice και να επικρατήσετε έναντι των αντιπάλων σας.

Επέκταση μνήμης A604n για Amiga 600

Είναι διαθέσιμη για αγορά η επέκταση μνήμης για τις Amiga 600, Α604n της Individual Computers. Η νέα A604n είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη A604, με την διαφορά ότι σε αυτή την έκδοση δεν έχει ενσωματωμένο το Real Time Clock. Έχει όμως την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το RTC module της ίδιας εταιρείας.

Με το A604n μπορείτε να εξοπλήσετε την Amiga 600 σας με:

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του AROS Vision το οποίο έφτασε στην 1.6.0. Έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις σε αυτή την έκδοση όπως η υποστήριξη της διαθέσιμης MMU και την δυνατότητα εκκίνησης σε υπολογιστές με 68040/68060 και με MMU, αλλά χωρίς 32-Bit RAM. Επίσης, έχει γίνει πιο συμβατό με τα διάφορα μοντέλα Amiga, με βελτιωμένη υποστήριξη του hardware, έχει γίνει ταχύτερο λόγω καλύτερης διαχείρισης της μνήμης, έχουν αφαιρεθεί σφάλματα και έχουν γίνει ανανέωση στα αρχεία του συστήματος.

Μεταφέρθηκαν τα Open Source παιχνίδια Torcs και Speed Dreams στο MorphOS από τον προγραμματιστή Szilárd 'BSzili' Biró, ο οποίος έχει κάνει πολλές μεταφορές Open Source παιχνιδιών για το MorphOS και το AROS. Αυτή την φορά είχε αναλάβει την ολοκλήρωση ενός bounty για τη μεταφορά του Torcs, το οποίο αφού τελείωσε έκανε και την μεταφορά του Speed Dreams σαν bonus.

Κυκλοφόρησε το νέο πακέτο Chrysalis v3.2.1 λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου MorphOS 3.2. Το Chrysalis pack είναι ένα πακέτο με πάρα πολλά προγράμματα για το MorphOS μαζεμένα σε ένα CD. Σκοπός του πακέτου είναι να λειτουργήσει σαν συμπληρωματικό του MorphOS και να δώσει την δυνατότητα σε κάποιο χρήστη να εγκαταστήσει στο μηχάνημά του, γρήγορα και εύκολα, τα καλύτερα προγράμμα για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 1.6.0 του ScummVM για AmigaOS 4 και MorphOS. Για όσους δεν γνωρίζουν το ScummVM, είναι μια μηχανή που επιτρέπει σε διάφορα συστήματα να τρέξουν παιχνίδια τα οποία δεν είχαν γραφτεί ποτέ για αυτά. Αυτό το πετυχαίνει εξομοιώνοντας μόνο το εκτελέσιμο κομμάτι του κάθε παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας τα βασικά data αρχεία των παιχνιδιών, τα οποία απαιτούνται να είναι εγκατεστημένα.