DOpus 5.90

Μετά από 15 χρόνια περίπου κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του DOpus 5, γνωστού και ως Magellan. Το DOpus 5 είναι ένας filemanager ο οποίος από την έκδοση 5 έχει την δυνατότητα μέχρι και αντικατάστασης του Workbench εξ' ολοκλήρου. Προσθέτει νέες δυνατότητες στα παράθυρα, όπως την μπάρα εργαλείων στο επάνω μέρος, την μπάρα διεύθυνσης κάτω και φυσικά δεκάδες επιλογές διαχείρισης των αρχείων, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν ή να εμπλουτιστούν από εσάς, χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές εντολές του προγράμματος.

Αρχικά το DOpus είχε αναπτυχθεί από τον Jonathan Potter και την εταιρεία GPSoftware. Η τελευταία συνεχίζει να το αναπτύσσει για την πλατφόρμα των Windows και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η τελευταία έκδοση του DOpus Magellan 5.82 δούλευε μια χαρά σε 68K συστήματα με AmigaOS 3.x, και είναι η αρχική επιλογή του Amikit. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργούσε καθόλου στα AmigaOS 4.x, MorphOS και AROS. Με σκοπό το πολύ καλό αυτό πρόγραμμα να ανανεωθεί και να δουλεύει σωστά σε όλα τα συστήματα, ζητήθηκε από την GPSoftware να ανοίξει ο κώδικάς του και να δοθεί σε προγραμματιστές που θα αναλάμβαναν το βαρύ αυτό έργο.

Η GPSoftware ζήτησε το ποσό των $5000 για να διαθέσει τον κώδικα, και ένα bounty στήθηκε για αυτό το σκοπό. Το ποσό που μαζεύτηκε έφτασε τα $4148, και παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε το ποσό, η GPSoftware άνοιξε τον κώδικα και τον διέθεσε δωρεάν.

Οι προγραμματιστές που ασχολήθηκαν με την μεταφορά του στις διάφορες πλατφόρμες ήταν οι kas1e, BSZili, Xenic, Itix, Rigo. Η νέα σταθερή έκδοση 5.90 είναι διαθέσιμη δωρεάν για το AmigaOS 3.x, AmigaOS 4.x και για το AROS, ενώ η έκδοση για MorphOS βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.

Το δοκίμασα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, και είναι αρκετά σταθερό. Στο AmigaOS 3.x υπάρχει ένα bug στις ρυθμίσεις αλλαγής χρωμάτων στις λίστες, κάτι που κάνει το DOpus να τερματίζει και την Amiga σας να οδηγείται σε επανεκκίνηση. Επίσης, αν το τρέξετε σε κανονική Amiga, με λίγα χρώματα στην οθόνη, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο toolbar με εικονίδια ανάλογης χρωματικής παλέτας, ώστε να μην έχετε καθυστερήσεις στην έναρξη του, διότι τα default εικονίδια χρησιμοποιούν 256 χρώματα.

Η έκδοση για MorphOS λειτουργεί σχετικά καλά, αλλά παρουσιάζει κάποια προβλήματα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του. Το πρώτο πρόβλημα που θα παρατηρήσετε, αν δοκιμάσετε να το τρέξετε, είναι η μη εμφάνιση των εικονιδίων, όπου στην θέση τους θα δείτε μια γενική εικόνα με την επιγραφή "Ambient PNG". Επίσης, αν προσπαθήσετε να τρέξετε κάποιο πρόγραμμα μέσω μιας λίστας με διπλό κλικ, αυτό δεν αναγνωρίζεται ως εκτελέσιμο κι έτσι δεν μπορεί να τρέξει. Το τελευταίο αυτό πρόβλημα δεν υπάρχει αν βλέπετε τα προγράμματα με τα εικονίδια τους και όχι σε λίστα.

Φυσικά, η μεταφορά ενός τέτοιου προγράμματος είναι αρκετά απαιτητική, όπου γίνονται πάρα πολλές αλλαγές και βελτιώσεις κατά την ανάπτυξή του. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω:

  • Ο κώδικας έχει αλλαχθεί ώστε να μπορεί να γίνει compile με το GCC compiler και για όλα τα συστήματα
  • Δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Απλώς το αποσυμπιέζετε σε κάποιο φάκελο και το τρέχετε από εκεί.
  • Διορθώσεις σφαλμάτων στην αρχική έκδοση 5.82
  • Διάθεση του manual σε PDF
  • Δεν χρειάζεται πια το registration
  • Υποστήριξη 64bit disk/dos για το AmigaOS 4 και το MorphOS, και 64bit disk για το AmigaOS 3
  • Υποστήριξη των εικονιδίων του AmigaOS 4 και AROS
  • Νέα διαχείριση των πληροφοριών στο title-bar στο AmigaOS 4, MorphOS και AROS, ώστε να έχουν μια σωστέ εμφάνιση
  • Δεν χρειάζεται πια το module "parent" καθώς η λειτουργία έχει πια ενσωματωθεί στο πρόγραμμα
  • Τα πρόσθετα gadgets που μπαίνουν στα παράθυρα γίνεται πια με τον σωστό τρόπο σε κάθε λειτουργικό χωρίς hacks
  • Κατά την έξοδο από το πρόγραμμα, απελευθερώνονται σωστά όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν
  • Προστέθηκε μια νέα μέθοδος απενεργοποίησης όλων των patch στο σύστημα, για όσους δεν θέλουν να προσθέσουν νέα patches. Για να το κάνετε θα πρέπει να δημιουργήσετε στο ENV: την μεταβλητή env:dopus/NoSysPatch με την τιμή "1" μέσα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Changelog αρχείο που έρχεται με το πρόγραμμα, το οποίο και μπορείτε να κατεβάσετε από το επίσημο site το DOpus 5.