Νέα έκδοση του AmiCygnix

Μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του AmiCygnix 1.4, στο οποίο υπάρχουν αρκετές διορθώσεις και βελτιώσεις, όπως και η λανθασμένη εμφάνιση των χρωμάτων στις νεότερες κάρτες γραφικών RadeonHD.

Για όσους δεν γνωρίζουν το AmiCygnix να πούμε ότι είναι ένα γραφικό παραθυρικό περιβάλλον το οποίο βασίζεται στο X παραθυρικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε λειτουργικά συστήματα όπως το Unix και το Linux. Το πλεονέκτημα χρήσης ενός τέτοιου περιβάλλοντος στην Amiga είναι η ταχύτερη και ευκολότερη μεταφορά λογισμικού ανοιχτού κώδικα από άλλα λειτουργικά συστήματα στο AmigaOS. Αυτό γίνεται διότι ο κώδικας του GUI του εκάστοτε προγράμματος γίνεται compile με ελάχιστες αλλαγές.

Ήδη μια πληθώρα από πολύ σημαντικά προγράμματα έχουν μεταφερθεί στο AmigaOS 4, όπως είναι τα Abiword, Pidgin, Gimp, Gnumeric, Sodipodi, NetSurf και πολλά άλλα. Τα προγράμματα αυτά έχουμε την δυνατότητα να τα τρέξουμε σε μια ξεχωριστή οθόνη, σαν ένα άλλο workbench με μια task bar στο κάτω μέρος της, ή το κάθε ένα πρόγραμμα να ανοίγει αποκλειστικά το δικό του παράθυρο μέσα στο ίδιο το Workbench.

Μερικές από τις βελτιώσεις που έρχονται στην νέα αυτή έκδοση:

  • όλοι οι drivers απεικόνισης έχουν ανανεωθεί ώστε να διορθωθούν τα παρακάτω προβλήματα
    • διορθώθηκε η λανθασμένη απεικόνιση των χρωμάτων σε κάρτες γραφικών όπως οι Radeon HD 7xxx
    • καταρεύσεις από την τελευταία έκδοση του AmigaOS 4.1 FE update 1 όταν χρησιμοποιούνταν το picasso96clonewbdb.
  • ο picasso96clonewbdb driver μπορεί να απεικονίσει 32bit οθόνες εσωτερικά, αλλά η επεξεργασία των δεδομένων είναι 16bit.
  • η εντολή εκτύπωσης "lpr" υποστηρίζει την εκτύπωση μέσω του Turboprint, με αποτέλεσμα η ποιότητα να αυξάνεται.
  • Ανανεώθηκε η SSL υποστήριξη μέσω του OpenSSL και του GnuTLS. Ανανεώθηκαν και τα Certificates που έρχονται στο πακέτο.
  • Το NetSurf ανανεώθηκε και χρησιμοποιεί το νέο OpenSSL 1.01o με αποτέλεσμα να λειτουργούν μια χαρά τα site.

Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το OS4Depot, το οποίο έρχεται σε δύο μεγάλα αρχεία, το base που είναι το βασικό πακέτο, και το tools, που περιέχει μερικά πρόσθετα εργαλεία. Από εκεί και πέρα, πρόσθετο λογισμικό για AmiCygnix θα βρείτε σε ξεχωριστά πακέτα πάλι στο OS4Depot.