Ολοκληρώθηκε το Amiga34 και ορίστε τι είδαμε

Εχτές ολοκληρώθηκε το Amiga34, η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εκδήλωση για την Amiga, η οποία έγινε στο Neuss της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαία η μεγαλύτερη εκδήλωση, καθώς γίνεται στην χώρα με το πιο δυνατό κομμάτι της Amiga κοινότητας. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο αεροδρόμιο, περιμένοντας την πτήση μου, και είπα να σας γράψω δύο λόγια για όλα όσα είδα και άκουσα τις προηγούμενες δύο μέρες.

Στο Amiga34 παρευρέθησαν σχεδόν όλοι. Εκεί βρήκαμε την A-Eon και την Hyperion, την MorphOS team, την Apollo team, την CS-Lab team, την AmigaKit, την Alinea, την A1200.net, τον Daniel 'Daytona675x' Mussener, τον John 'Chucky' Hertel, τον Steven Jones με το Checkmate 1500, τον John Flecher με το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε "The Commodore Story", την Factor-5 και πάρα πολλούς άλλους.

Ο Trevor Dickinson από την A-Eon ανακοίνωσε πως σύντομα θα είναι διαθέσιμη η A1222 Tabor Early Adopter Edition για όποιον θέλει να την προμηθευτεί τώρα, στην προνομιακή τιμή των 400€, όπου θα περιλαμβάνεται το motherboard και το AmigaOS 4.1 FE. Κατά το Early Adopter Edition οι χρήστες θα έχουν στην διάθεσή τους το μηχάνημα, στο οποίο όμως ενδέχεται να μην υποστηρίζονται στην αρχή κάποιες λειτουργίες του, όπως η έξοδος ήχου, αλλά η ανάπτυξη αυτών των κομματιών συνεχίζεται και θα είναι διαθέσιμα σύντομα. Αν έχετε δει τα διάφορα videos που υπάρχουν για τον συγκεκριμένο υπολογιστή θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις δυνατότερες AmigaOne X5000 σε καθημερινή χρήση και παιχνίδια. Και είναι και η πιο φθηνή AmigaOne για να μπείτε στον κόσμο του AmigaOS 4.

Ακόμα ο Trevor ανακοίνωσε ότι γίνεται ανάπτυξη στο Enhancer 2.x πακέτο, όπου θα υπάρχουν ανανεωμένες και περισσότερες εφαρμογές. Ακόμα, σύντομα θα διατεθεί το Enhancer Core, το οποίο θα περιέχει τα gadgets και classes που περιέχονται στο Enhancer Package, μαζί με τα αναγκαία αρχεία για το SDK και documentation. Όπως καταλαβαίνετε, απευθύνεται κυρίως στους developers, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα gadgets και στα δικά τους προγράμματα. Αυτή η έκδοση θα διατίθενται εντελώς δωρεάν.

Όπως είχε ανακοινώσει η Apollo Team, στο Amiga34 διέθεσε την νέα Vampire 4 stand alone, και ίσα που προλάβαμε να την δούμε. Σε λιγότερο από 2 ώρες και τα 32 κομμάτια που ήταν προς πώληση έφυγαν με τους χαρούμενους νέους κατόχους τους. Στις οθόνες που υπήρχαν στο χώρο και έδειχναν την νέα Vampire, η απόδοσή της ήταν πραγματικά απίθανη. Δυστυχώς, ο kernel της νέας Vampire δεν είναι ακόμα σε τόσο καλό επίπεδο που να υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες της ή όλες οι εντολές του επεξεργαστή που είναι αναγκαίες, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο σταθερή με όλα τα προγράμματα, αλλά αυτό είναι φυσικά κάτι που σιγά σιγά θα αλλάξει.

Η MoprhOS Team, έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το MorphOS 3.12 και το SDK 3.14, δεν είχε πολλά να ανακοινώσει. Στο τραπέζι της βέβαια υπήρχε ένα PC βασισμένο στην Ryzer 5 CPU της AMD, το οποίο έκανε boot από το δίκτυο σε μια έκδοση MorphOS η οποία έδειχνε μόνο ένα παράθυρο με πληροφορίες για τον επεξεργαστή. Τα νέα ήταν έξοχα, ξεκινώντας πολλές συζητήσεις, αλλά δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το λειτουργικό, καθώς δεν είναι σε καμιά περίπτωση έτοιμο. Η έκδοση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, τρέχει αποκλειστικά στο συγεκριμένο μηχάνημα, αλλά δείχνει την κατεύθυνση που ακολουθεί πια η ομάδα ανάπτυξης του MorphOS. Περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδιά τους δεν ειπώθηκαν, καθώς το project χρειάζεται να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα.

Η Hyperion Entertainment με τον Timothy De Groote, είχε στο τραπέζι της μια Amiga η οποία έτρεχε το AmigaOS 3.2 preview και το LibreOffice να παίζει πάνω σε έναν Pegasos 2. Δεν έκανε κάποια παρουσίαση αλλά αρκέστηκε σε μια συζήτηση όπου απάντησε πολλές ερωτήσεις από το κοινό, με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η κατάσταση με την Cloanto και τα δικαστήρια. Κάτι που επαναλήφθηκε και στην παρουσίαση της Amiga η οποία ακολούθησε. Το σημαντικό είναι ότι ο Mike Batilanna (Amiga) και ο Timothy De Groote (Hyperion Entertainment) είναι εδώ και μήνες σε συνεχή επικοινωνία και συζητήσεις, και δείχνει πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα το συντομότερο δυνατόν. Αμήν.

Από την άλλη η CS-Lab team παρουσίασε τις Warp560 και Warp1260 για τις Amiga 500 και 1200 αντίστοιχα, με κάποια μηχανήματα να είναι σε λειτουργία. Πραγματικά, οι συγκεκριμένες κάρτες είναι πολύ καλοφτιαγμένες, εξοπλισμένες με έναν 68060 ο οποίος μπορεί να γίνει overclock μέχρι και τα 100Mhz χωρίς προβλήματα. Ακόμα περιέχουν 256MB DDR3 Ram, RTG μέσω HDMI εξόδου η οποία σηκώνει και 1080p 32bit color αναλύσεις, 16bit audio codec και 24bit sampler, Mp3 decoder, WiFi network access και πολλά άλλα. Το κόστος της θα είναι κοντά στα 499€ το οποίο φαίνεται πολύ λογικό με όλα όσα διαθέτει, καθώς είναι 4-5 κάρτες σε μία. Προς το παρόν φαίνεται που θα είναι έτοιμη στα μέσα του 2020, ενώ σύντομα θα διατεθεί σε κάποιους beta testers.

Στο χώρο υπήρχαν πολλά άλλα hardware projects όπως η A1200+, η οποία είναι μια νέα modular Amiga 1200, με κάποια μέρη της να μην είναι διαθέσιμα στην motherboard αλλά να συνδέονται σε αυτή ως ξεχωριστά modules, όπως η μνήμη, οι θύρες joystick και άλλα. Επίσης είδαμε την νέα ZZ9000 της MNT, η οποία κόστιζε 329€, η οποία είναι μια εξερετική κάρτα RTG γραφικών, και όχι μόνο. Ο John 'Chucky' Hertel είχε μια στοίβα από τις πανέμορφες νέες unpopulated motherboard για Amiga 1200 και Amiga 3000, οι οποίες απευθύνονται σε όσους θα ήθελαν να δώσουν νέα πνοή σε μια παλιά τους Amiga μεταφέροντας όλα τα ολοκληρωμένα σε αυτές, κάτι που το έχω σκεφτεί να κάνω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Λίγο πιο πέρα ήταν και το Prototype 2 του AKIKO 32, μια νέα miniITX motherboard με 68020/14Mhz, AGA chipset, AKIKO chip, 8ΜΒ Fast Ram και IDE port, για το οποίο δεν είχα ακούσει τίποτα πριν.

Τα Checkmate 1500 του Steven Jones σε άσπρο και μαύρο χρώμα έδειχναν πανέμορφα. Το νέο shoot'em up του Richard Löwenstein, Reshoot-R είχε την θέση του απ'όπου πέρασαν πάρα πολλοί για να το δοκιμάσουν, παίζοντας με το κατακόκκινο T.G.S. joystick του dinohatzi. Δίπλα υπήρχε και ένα tech demo του νέου Reshoot Proxima 3 στο οποίο εργάζεται ήδη ο Richard με τους συνεργάτες του, το οποίο αυτή την φορά θα είναι ένα vertical scrolling shoot'em up, που θυμίζει αρκετά το Reshoot-R με την έντονη δράση του και τα υπέροχα γραφικά. Λίγο πιο πέρα όμως ένα άλλο tech demo ενός ακόμα vertical shoot'em up προσελκούσε τα βλέματα, και δεν είναι άλλο από το Hyperborea της DreamTeam και του Daniel Mussener. Πρόκειται για ένα hell bullet shoot'em up το οποίο όμως είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά δείχνει πολλά υποσχόμενο τρέχοντας επάνω σε μια Amiga 1200.

Όλα αυτά και άλλα πολλά έγιναν στον Amiga34, τα οποία θα χρειαστώ 10 σελίδες για να σας μεταφέρω. Σε αυτές τις δύο μέρες είχα την χαρά να συζητήσω με πολύ κόσμο και με τους βασικούς πρωταγωνιστές της Amiga κοινότητας, με τους οποίους ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Amiga event της Ιρλανδίας τον Γενάρη του 2020. Σας προτείνω να προσπαθείτε να παρευρίσκεστε σε τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς θα δείτε πόσο ενεργή είναι η κοινότητά μας. Δεν χρειάζεται όμως να ταξιδέψετε μέχρι την Γερμανία ή την Ιρλανδία αν δεν μπορείτε. Υποστηρίξτε τις εκδηλώσεις που γίνονται στην χώρα, όπως το AmiCamp, και προσπαθήστε να δημιουργείτε κι εσείς κάτι για την αγαπημένη μας πλατφόρμα.