Νέα από το AmiWest 2020

Ολοκληρώθηκε το φετινό AmiWest 2020, το οποίο είχε πολύ ενδιαφέρον, με τις παρουσιάσεις να γίνονται όλες την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, οι οποίες έγιναν online. Και φέτος μάθαμε αρκετά νέα πράγματα γύρω από την Amiga και τα μελλοντικά σχέδια των εταιριών.

Την πρώτη παρουσίαση έκανε η A-Eon με τον Trevor Dickinson να μας μιλάει για την Amiga A1222, της οποίας η v1.3 κατασκευάζεται πια από την Ιταλική ACube και θα ονομάζεται A1222 Plus. Την έδειξε σε demo να τρέχει υψηλής ανάλυσης video, όπου για πρώτη φορά την ακούσαμε κιόλας, καθώς όπως μας είπε, ο driver ήχου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στα χέρια των beta testers εδώ και λίγο καιρό. Εγκατέλειψαν το όνομα Tabor, καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο με παλαιότερες εκδόσεις της motherboard, και αυτή θα είναι η τελευταία που θα πάει σε beta testers πριν να δοθεί σε όσους την έχουν προαγοράσει από τον Γενάρη, μέσω του Early Adopters Program.

Μεταξύ άλλων, ο Trevor μίλησε για το UBoot που είναι στο ίδιο επίπεδο για όλα τα μηχανήματα, και για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να μειωθεί ο χρόνος εκκίνησης των μηχανημάτων από το άνοιγμα του υπολογιστή, κάτι που αυτή την στιγμή έχει πέσει κάτω από τα 30 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς που κάνει η ExecSG ομάδα, η οποία αποτελείται από 16 ανθρώπους, και η οποία έχει ήδη καταφέρει να διορθώσει πάνω από 24 bugs, βελτιώνοντας την διαχείριση μνήμης και πολλά άλλα.

Όσον αφορά το Enhancer Package, ο Trevor ανακοίνωσε πως η v2.0 του πακέτου θα κυκλοφορήσει πριν τα φετινά Χριστούγεννα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι drivers για τις Radeon Polaris κάρτες γραφικών, με video επιτάχυνση, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα αναπαραγωγής video με ανάλυση σχεδόν 4K.

Την ίδια ημέρα έγινε διαθέσιμο το Enhancer Core Package v1.1 το οποίο είναι εντελώς δωρεάν, και περιέχει τα νέα classes, gadgets και libraries που έχει αναπτύξει η ομάδα AmigaDevelopers.com της A-Eon. Αυτά περιέχονται και στα άλλα πακέτα του Enhancer, οπότε αν το έχετε αγοράσει θα τα έχετε ήδη. Επίσης στο Core πακέτο περιέχονται και αρχεία SDK για τους developers. 

Στην συνέχεια, μια ενδιαφέρουσα παρουσιάση ήταν αυτή του Jens Schoenfeld της Individual Computers. Ο Jens μίλησε για το νέο PSU που δημιούργησε η εταρεία του, το CA-PSU και εμβάθηνε στα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με όλα τα άλλα. Επίσης αναφέρθηκε σε νέα projects στα οποία δουλεύει, με ένα από αυτά να είναι το νέο Buster Chip για τις Amiga 3000, το οποίο το σχεδιάζει ο David Haynie, ο πρώην hardware engineer της Commodore. Επίσης, αναφέρθηκε στην έκδοση 3.0 των Picasso P96  drivers, η οποία είναι μια σημαντική αναβάθμιση, η οποία φέρνει και την δυνατότητα τραβήγματος της οθόνης, την οποία η Amiga είχε πάντα αλλά είχε χάσει σε RTG συστήματα.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήταν αυτή του Steven Solie, ο οποίος είναι ο team lead της ExecSG ομάδας, και ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά πια είναι τα πράγματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα αυτή, ενημέρωσε τι νέο έχει ολοκληρωθεί από τον Γενάρη, όπου στην εκδήλωση Amiga Ireland 2020 είχε ξανά κάνει μια ενημέρωση. Ακόμα, είπε ότι σαν ομάδα έχουν ένα roadmap με πράγματα που θα κάνουν στους επόμενους μήνες, και ότι εδώ και καιρό δουλεύουν στην ενεργοποίηση και υποστήριξη των extra cores για τις AmigaOne.

Το video της πρώτης ημέρας, με όλες τις παρουσιάσεις μπορείτε να το δείτε παρακάτω: