Retro Planet #45

Καθώς επιτέλους νιώθουμε τα πρώτα κύματα φθινοπωρινής δροσιάς να προσπαθούν να μας ανακουφίσουν από ένα - σε μεγάλο βαθμό - ανυπόφορο καλοκαίρι που ήταν και το πιο ζεστό στην ιστορία του πλανήτη (way to go, BTW, keep up the good work), το Retro Planet είναι και πάλι εδώ, μπαίνοντας πανηγυρικά στον 12ο χρόνο κυκλοφορίας του.

Το μοναδικό αλλά και συνάμα μακροβιέστερο ελληνικό έντυπο περιοδικό στον χώρο του retro computing έρχεται να εγκαινιάσει τη νέα σχολική (και όχι μόνο) σεζόν με το 45ο τεύχος του, το οποίο, όπως άλλωστε συνηθίζουμε, έχει πολλή και πλούσια θεματολογία.

Στο κύριο θέμα του νέου τεύχους του Retro Planet παρουσιάζεται και αναλύεται ο πόλεμος των 16μπιτων υπολογιστών, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του original Macintosh μέχρι και τα πρώτα χρόνια των 90s, όταν οι Amiga 1200 και Atari Falcon σηματοδότησαν με τις κυκλοφορίες τους το τέλος των 16bit computers. Αλλά σας προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε μία ακόμα αγιογραφία της Amiga: υπάρχουν άπειρες από δαύτες εκεί έξω άλλωστε.

Στο θέμα του εξωφύλλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος καταπιάνεται με την ιστορική πλέον σειρά adventure παιχνιδιών Broken Sword. Ένα χορταστικότατο αφιέρωμα στα κλασικά παιχνίδια της Revolution Software που χάρισαν ατέλειωτες ώρες εξερεύνησης και ψυχαγωγίας σε εκατομμύρια gamers στον πλανήτη μας.

Φυσικά, Retro Planet χωρίς section με reviews νέων παιχνιδιών για retro computers δεν νοείται. Έτσι, στην φθινοπωρινή έκδοση του περιοδικού φιλοξενούνται τα Alien Neoplasma II (ZX Spectrum 128), The Heart of Salamanderland (Amstrad CPC), Galaga 500 (Amiga), Glubble (Amiga), Huestack (Commodore 64), Rodolfo Skylarriente 1 & 2 (Amstrad CPC), Horace in the Mystic Woods (ZX Spectrum), Manic Miner: the Deeper Caverns & Down, Down, Deeper and Down (ZX Spectrum 128), QIXSCII (Commodore 64) και Seraphima (ZX Spectrum 128).

Πού πάτε; Δεν τελειώσαμε ακόμα! Στα πλαίσια της στήλης Hardware Review δοκιμάζουμε το Wireless Tank Mouse για Amiga (και όχι μόνο), ενώ το Lost Treasures φιλοξενεί τα Run and Gun I & II. Η Ταινιοθήκη του Retro Planet επιστρέφει με το κλασικό The Karate Kid, και το Σκάσε κι Άκου αφιερώνει τις σελίδες του στο εξαίσιο Images & Words των Dream Theater. Το τεύχος ολοκληρώνεται με μία μεγάλη επιστροφή, αυτή της στήλης Scripta Manent που γυρνάει στην αρχική, έντυπη μορφή της με την υπογραφή πλέον του Ιορδάνη Κιουρτσίδη.

Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε για το νέο τεύχος του Retro Planet μπορείτε να το παραγγείλετε στέλνοντας email στη διεύθυνση retroplanetmagazine AT gmail DOT com ή χρησιμοποιώντας τη φόρμα που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του περιοδικού (www.retroplanet.gr).