Ιανουάριος 2013

Η Cinemaware σε συνεργασία με την Hyperion Entertainment ανακοίνωσαν την επανακυκλοφορία των κλασσικών παιχνιδιών της πρώτης για τις Classic 68K Amiga. Με τις δυνατότητες προσομοίωσης των κλασσικών μοντέλων Amiga και την χρήση των Amiga ROMs, μπορείτε να παίξετε ξανά στο PowerPC μηχάνημά σας παιχνίδια όπως το Defender Of The Crown, Wings, It Came From The Desert και άλλα. Ό,τι θα χρειαστείτε για να τρέξετε τα παιχνίδια αυτά υπάρχει ήδη στο AmigaOS 4.1 με την ύπαρξη του πακέτου RunInUAE.

Το AROS Vision μεγαλώνει και φτάνει στην έκδοση 1.5.7. Σε αυτή την νέα έκδοση έχουν εισαχθεί νέα προγράμματα όπως το Limpidclock και το Handy095, καθώς έχουν αναβαθμιστεί στις τελευταίες εκδόσεις τους και πολλά άλλα, όπως το Yam και το SimpleMail.

Μια νέα έκδοση του AmiKit είναι στα σκαριά, η οποία απευθύνεται σε όσους έχουν κάποια Amiga στην οποία θα ήθελαν να το εγκαταστήσουν. Στο νέο αυτό πακέτο έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες αλαγές για να λειτουργεί σε μηχανήματα με λίγη μνήμη και να φαίνεται καλά σε 16 χρώματα. Το AmiKit για πραγματικές Amiga είναι ακόμα σε beta δοκιμαστική φάση και δημιουργήθηκε από τον Retrofan και δεν υποστηρίζεται επίσημα ακόμα από τον δημιουργό του AmiKit.

Ένα νέο πρόγραμμα δημιουργήθηκε για το AmigaOS 4 το οποίο λέγεται A-FTP Server, κι όπως προδίδει το όνομά του έχει να κάνει με το File Transfer Protocol (FTP). Λειτουργεί σαν server ώστε να μπορεί να τρέχει στο παρασκήνιο και να μπορείτε να στέλνετε στην Amiga σας αρχεία. 

Κυκλοφόρησε η 4η αναβάθμιση το eGamer, στην οποία υπάρχουν πολλές διορθώσεις προβλημάτων, όπως το script εγκατάστασής του στο MorphOS και η εμφάνιση μηνύματος στην περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο το NList. Έχουν επίσης προστεθεί νέες λειτουργίες, όπως η υποστήριξη εμφάνιση screenshots αντί για εικονίδια και η προσθήκη στήλης των τελευταίων παιχνιδιών που έχετε παίξει.

Μια νέα έκδοση του Roadshow κυκλοφόρησε, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο MorphOS, σε αντικατάσταση του offical TCP/IP του λειτουργικού συστήματος. Ο λόγος που θα ήθελε κάποιος να το κάνει αυτό είναι γιατί το Roadshow είναι πιο γρήγορο και έχει την δυνατότητα χρήσης firewall.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #100 Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Abiword για το AmigaOS 4. Το Abiword είναι ένα open source πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, το οποίο είναι συμβατό με αρχεία Microsoft Word. Στην νέα αυτή έκδοση υπάρχουν πολλές αλλαγές και νέες λειτουργίες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, όπως η δυνατότητα ανάγνωσης XMLDoc αρχείων (.docx).

Μια νέα έκδοση του MorphOS SDK κυκλοφόρησε. Το SDK (Software Development Kit) απευθύνετε σε developers και περιέχει όλο το αναγκαίο λογισμικό για ανάπτυξη προγραμμάτων. Στο πακέτο περιλαμβάνεται αναβαθμισμένη έκδοση του GCC compiler, του Bash και των GNU-tools. Συμεριλαμβάνεται ανανεωμένο documentation και αρχεία include.

Για ναλειτουργήσει σωστά απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο τουλάχιστον το MorphOS 3.1, και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η πλήρης έκδοση του Roadshow, του TCP/IP για 68K Amiga και AmigaOS 3.x. Το Roadshow είναι το TCP/IP που συνοδεύει το AmigaOS 4, το οποίο ξεκινάει αυτόματα σε κάθε εκκίνηση του συστήματος, δίνοντάς του αυτόματα σύνδεση στο δίκτυο σας. Στο AmigaOS 4 όμως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα GUI για να το ρυθμίσετε, κάτι που λείπει από την νέα έκδοση του Roadshow για 68Κ. Πόσο δύσκολο είναι όμως να το ρυθμίσετε;

Διαθέσιμη για κατέβασμα είναι η νέα έκδοση του Icaros Desktop v1.5. Σε αυτή την έκδοση χρησιμοποιείται ένας νέος Kernel στον οποίο βασίζεται η διανομή, ο οποίος είναι ο ABI v1 Backport, ο οποίος υπόσχεται αύξηση της ταχύτητας, της συμβατότητας και της σταθερότητας του συστήματος. Βελτιώσεις έχουν γίνει στην εκτέλεση παλιών 68K προγραμμάτων, στην δομή των αρχείων και στην διαδικασία εγκατάστασης.

Από σήμερα το Roadshow είναι διαθέσιμο για αγορά από την APC-TCP, όπως είχε προαναγγείλει πριν από ένα μήνα. Το κόστος του νέου TCP/IP είναι 25€ και έρχεται σε μορφή ηλεκτρονική μόνο, για download.

Το Hollywood απέκτησε ένα νέο plugin με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε κάποιο πρόγραμμα το οποίο να χρησιμοποιεί το MUI. Το νέο αυτό plugin υποστηρίζει πάνω από 40 MUI κλάσεις όπως το TextEditor.mcc και το TheBar.mcc. Η δημιουργία του GUI γίνεται με την χρήση ενός XML αρχείου το οποίο μετατρέπεται σε MUI GUI άμεσα από το MUIRoyale. Αυτό το χαρακτηριστικό καθηστά την δημιουργία του GUI μια πολύ εύκολη υπόθεση. 

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του PowerSDL για το MorphOS από τον προγραμματιστή Ilkka Lehtoranta. Στην νέα αυτή έκδοση 15.9 διορθώνεται το πρόβλημα με την fullscreen εμφάνιση του παιχνιδιού 1941 DX. Αυτή η έκδοση λειτουργεί σωστά και με τους G5 επεξεργαστές.

Την νέα έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Μέσα στο συμπιεσμένο lha αρχείο θα βρείτε μόνο την library, την οποία θα πρέπει να την αντιγράψετε στο κατάλογο libs, αντικαθηστώντας την παλιά.