Περιγραφή του νέου Indivision ECS V4

Ανακοινώθηκαν από την Individual Computers πληροφορίες για το επερχόμενο Indivision ECS V4 και τις δυνατότητες που θα έχει. Μιας και το Indivision ECS V3 έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό, το Indivision ECS V4 είχε αναφερθεί αρκετές φορές από την εταιρεία στο επίσημο forum.

Ας δούμε ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Indivision ECS V4:

 • Το FPGA έχει σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα. Αυτό επιτρέπει την υλοποίηση περισσότερων δυνατοτήτων, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο μέγεθος με τις προηγούμενες εκδόσεις.
 • Εντελώς νέα εμφάνιση με μαύρη πλακέτα. Ταιριάζει απόλυτα με το ACA500plus. Ακόμα και το καλώδιο στη σύνδεση VGA είναι μαύρο!
 • Ενώ τα Indivision ECS V2 και V3 λειτουργούσαν σε async mode, τώρα δίνεται η δυνατότητα να παραχθούν ακριβείς ακέραιες πολλαπλασιαστικές τιμές του Amiga pixel ρολογιού. Αυτό βελτιώνει πολύ τη λειτουργία VSync, καθώς η απαίτηση για τις δυνατότητες της οθόνης μειώνεται σε 50Hz για PAL ή 60Hz για NTSC λειτουργίες, αλλά δε χρειάζεται πλέον να έχετε συγκεκριμένες οθόνες (όπως ένα ακριβό μόνιτορ ειδικό για παιχνίδια). Μπορείτε να επιλέξετε φθηνότερα μόνιτορ με είσοδο VGA. Είναι η ίδια δυνατότητα που απολαμβάνουν ήδη οι χρήστες του Invidision AGA MK3 με το χαρακτηριστικό "auto resolution mode".
 • Αναγνώριση EDID: Το εργαλείο ρυθμίσεων μπορεί να ανιχνεύσει τις πληροφορίες της οθόνης και να διαβάσει τις υποστηριζόμενες λειτουργίες, καθιστώντας πολύ πιο απλό το να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της.
 • Σύνδεση CIA για σήματα πληκτρολογίου: Αυτό επιτρέπει την ύπαρξη ρυθμίσεων μέσω του πληκτρολογίου, η οποία έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους χρήστες του Indivision AGA MK3. Η μεταφορά αυτής της δυνατότητας στους OCS/ECS υπολογιστές, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται για παιχνίδια, ήταν απαραίτητη. Μπορείτε να μετακινείτε ή να μεγεθύνετε την εικόνα με το ποντίκι μετά από την πίεση ενός μαγικού συνδυασμού πλήκτρων, καθώς το παιχνίδι τρέχει.
 • Αποφυγή χρήσης Graffiti: Γενικά, η χρήση του Graffiti mode ενεργοποιείται ανά γραμμή, χρησιμοποιώντας το bit Genlock Audio (GAUD). Ορισμένα παιχνίδια θέτουν αυτό το bit χωρίς να θέλουν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν το Graffiti mode. Με την εξέταση περισσότερων κριτηρίων διαπιστώνεται αν πρόκειται πραγματικά για πρόγραμμα το οποίο χρειάζεται το Graffiti ή αν είναι λάθος, κάτι που θα οδηγούσε σε παραμορφωμένα γραφικά.
 • Έχει διατηρηθεί η ποσότητα μνήμης στον flickerfixer στα 8MBytes. Αν και υπάρχει πάντα μια τάση μείωση των τιμών, δεν θα είχε νόημα να μειωθεί η ποσότητα μνήμης στα 2MBytes (που είναι το επόμενο μικρότερο chip που μπορεί να αγοραστεί), καθώς αυτό θα έκανε τη χρήση double-buffering αδύνατη. Αντίθετα, η μνήμη χρησιμοποιείται διαφορετικά, έτσι ώστε να μπορεί να την αποθηκευθούν δεδομένα byte με byte. Αυτό δεν επηρεάζει την τρέχουσα λειτουργικότητα (η οποία χρησιμοποιεί μόνο 16-bit πρόσβαση στη μνήμη), αλλά επιτρέπει την προσθήκη νέων λειτουργιών στο μέλλον.
 • Το OSD έχει τώρα πραγματική διαφάνεια και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε γωνία της οθόνης. Πολλοί βρίσκουν το OSD απλά ενοχλητικό και το απενεργοποιούν πάντα, κάτι που φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει ως επιλογή. Για όσους από εσάς έχουν το OSD ορατό, τώρα μπορεί να ξεθωριάσει απαλά σε πλήρη διαφάνεια, προσθέτοντας ένα μικρό μοντέρνο "bling" στην εμφάνιση.
 • Βελτιωμένη διαχείριση interlace: Αν θέλετε να σύρετε οθόνες και έχετε μια non-interlace οθόνη μπροστά από μια interlace οθόνη, ολόκληρη η εικόνα θα μετατραπεί σε interlace αν σύρετε την μπροστινή οθόνη προς τα κάτω. Προηγουμένως, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια αλλαγή λειτουργίας στην Indivision, η οποία μπορούσε να οδηγήσει το μόνιτορ σε λειτουργία επανασυγχρονισμού, εμφανίζοντας μια μαύρη οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα. Η νέα διαχείριση interlace μπορεί να αποτρέψει αυτή την συμπεριφορά.

Αν γνωρίζετε τι μπορούσε να κάνει το Indivision ECS V3, θα δείτε ότι αυτό είναι ήδη μια καλή βελτίωση. Ωστόσο, η Individual Computers έχει περισσότερα σχέδια για αυτό το προϊόν, και παρόλο που το κόστος του υλικού έχει αυξηθεί, η τιμή του Indivision ECS V4 θα παραμείνει η ίδια με του V3 μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι ακόλουθες δυνατότητες σχεδιάζονται, αλλά δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους.

Προτείνεται από την εταιρεία να προτειμάτε να αγοράζετε ένα προϊόν όχι για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει, αλλά για αυτές που παρέχει ήδη. Αυτή την στιγμή η εταιρεία υπόσχεται να παραδώσεί μια κάρτα που μπορεί να κάνει "μόνο" ό,τι μπορούσε να κάνει το Indivision ECS V3, καθώς και τις δυνατότητες που αναφέρονται παραπάνω. Αν κάποια από τις προγραμματισμένες δυνατότητες είναι σημαντική για την απόφαση αγοράς της νέας κάρτας, τότε καλό θα ήταν να μην προβείτε στην αγορά της τώρα! Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι η δυνατότητα που επιθυμείτε να έχει υλοποιηθεί και να αναφέρεται στην περιγραφή του προϊόντος στη σελίδα του καταστήματος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ιδέες της εταιρείας που πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να προστεθούν στο FPGA και είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στο hardware που είναι αυτή τη στιγμή σε παραγωγή:

 • αλλαγή θέσης και συντελεστή ζουμ στα auto-resolution modes
 • βελτίωση αυτόματης ανάλυσης για να υποστηρίξει 3x και 4x pixels
 • ανίχνευση και υποστήριξη των A2024 "Hedley monitor" screen modes
 • αυτόματη μεγέθυνση του OSD, ώστε να βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα στις οθόνες υψηλής ανάλυσης
 • μπλοκάρισμα της κίνησης του ποντικιού κατά τη διάρκεια της live ρύθμισης (μόνο κίνηση - το LMB δεν μπορεί να παρεμποδιστεί!)
 • προσθήκη λειτουργίας framebuffer με 256 χρώματα από 21 bits χρώμα, 1024x768 και 1280x1024 pixels
 • προσθήκη 64x64-pixel sprite με 4 χρώματα στη λειτουργία framebuffer
 • προσθήκη 2D επιτάχυνσης στη λειτουργία framebuffer
 • προσθήκη δεύτερης οθόνης με δυνατότητα σύρσης στη λειτουργία framebuffer (πρέπει να έχει την ίδια ανάλυση με την πρώτη οθόνη)
 • Υλοποίηση οδηγού P96 για λειτουργία framebuffer - μην περιμένετε θαύματα εδώ! Είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί η απόδοση του Picasso-II.

Εκτός από τις ήδη προγραμματισμένες δυνατότητες παραπάνω, οι άνθρωποι της Individual Computers έχουν ακόμα μια λίστα με ιδέες, που όμως μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ. Παρόλα αυτά, αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για δυνατότητα, επικοινωνήστε με την εταιρεία στο forum και στο ανάλογο θέμα εδώ.

Χρονοδιάγραμμα

Αν θέλετε να γίνετε beta tester, μπορείτε να έχετε μια beta συσκευή πριν το τέλος Ιουνίου. Η πλακέτα κυκλώματος του flicker fixer είναι μπλε, αλλά ο προσαρμογέας CIA για τη live διαμόρφωση είναι μαύρος. Αυτό το υλικό έχει ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα με τις μαύρες πλακέτες. Μόνο το χρώμα της πλακέτας είναι διαφορετικό. Προσφέρεται μια μικρή έκπτωση 5 ευρώ για αυτή τη διαφορά χρώματος και τις προσπάθειές σας να βρείτε πιθανά σφάλματα. Θα πρέπει να στείλετε ένα email στην εταιρεία, αν θέλετε μια τέτοια μονάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι προπαραγγελίες για το Indivision ECS V4 θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.

Ένας περιορισμένος αριθμός τελικών flicker fixers θα παραδοθεί την εβδομάδα 29/2024, δηλαδή από 15 Ιουλίου έως 19 Ιουλίου.

Το προσωπικό της iComp θα είναι σε διακοπές από 22 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου. Οι αποστολές θα συνεχιστούν την εβδομάδα της 5ης Αυγούστου.