Σεπτέμβριος 2012

Η ACube έβγαλε μία προσφορά για τις επόμενες μέρες και μέχρι να παραληφθεί από εκείνους, η νέα παρτίδα Sam460. Η προσφορά είναι ότι οι πρώτοι 10 που θα αγοράσουν Flex Core σύστημα θα πάρουν μαζί το AmigaOS 4.1 εντελώς δωρεάν, κάτι που σημαίνει γύρω στα 100€ κέρδος. Όποιος έχει σκοπό να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα, ίσως να πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αγορά του μέσα από το κατάστημα της ACube.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Sqrxz 3 v1.02 για Amiga OS4 και MorphOS. Το Sqrxz 3 είναι ένα platform παιχνίδι, όπου ο σκοπός σας είναι να σώσετε την καλή σας που έχει απαχθεί. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να διασχίσετε έναν άγριο κόσμο με ένα σωρό εχθρικά πλάσματα και παγίδες. Ο συνδυασμός ταχύτητας και ακρίβειας στις κινήσεις απαιτούνται για να πετύχετε τον σκοπό σας, κάτι που κάνει το παιχνίδι αρκετά δύσκολο.

Μια νέα ανανέωση του SysMon κυκλοφόρησε σήμερα. Στην νέα αυτή έκδοση 2.0 έχουν γίνει μερικές μικρές αλλαγές και μία σημαντική διόρθωση στα προβλήματα που παρουσιαζόντουσαν σε σχέση με το autorefresh.

Δύο νέα πλήρη συστήματα ετοίμασε η ACube για διαθέτει στου Amiga χρήστες προς αγορά. Και τα δύο βασίζονται στην μητρική SAM440ep-Flex και έρχονται σε δύο εκδόσεις με ταχύτητες 667 MHz και 733 MHz. 

Ο Carl Sassenrath, εμπνευστής και developer της γλώσσας προγραμματισμού Rebol ανακοίνωσε ότι η Rebol γίνεται ποια Open Source, μετά από την απαίτηση πολλών χρηστών της εν λόγω γλώσσας.

Ένας νέος audio player κυκλοφόρησε για το AROS, με σκοπό να γεμίσει την ζωή μας με την αναγκαία αρμονία. Το όνομά του είναι HarmonyPlayer, και στην πρώτη-πρώτη του έκδοση έχει αρκετές δυνατότητες.

Όπως διαβάσαμε στο επίσημο blog της Hyperion Entertainment, ακόμα ένας προγραμματιστής προστέθηκε στην ομάδα των βασικών προγραμματιστών του AmigaOS 4.x.

Ένα νέο παιχνίδι για το AmigaOS 4 ετοιμάζεται από την Εntwickler-Χ, με όνομα Tap Jewels. Είναι ένα κλασσικό puzzle game όπου σκοπός σας είναι να συνδιάσετε τα μαργαριτάρια σε τριάδες και πάνω, ώστε να αφαιρεθούν από το ταμπλό.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση το AmiSystemRestore R1beta4 από το Chris Handley. Το AmiSystemRestore είναι ένα πρόγραμμα το οποίο φροντίζει να διατηρεί αντίγραφα ασφαλείας από το σύστημά σας. Κάτι σαν το System Restore των Windows.

Το SysMon είναι ένα εργαλείο το οποίο βοηθά τον χρήστη να δει κάποια πράγματα που τρέχουν στο AmigaOS 4.x ανά πάσα στιγμή θελήσει. Για παράδειγμα μπορείτε να δείτε τα ανοιχτά παράθυρα που υπάρχουν εκείνη την στιγμή ανοιχτά, τις διεργασίες που τρέχουν στο σύστημά σας, τους προσαρτημένους δίσκους, την λίστα assign καθώς και πληροφορίες για το σύστημα όπως τον επεξεργαστή, την μνήμη και πολλά άλλα.

Στο site της AEON ανακοινώθηκε η νέα έκδοση των drivers για Ati RadeonHD κάρτες γραφικών. Την νέα αυτή έκδοση 0.53 μπορούν να κατεβάσουν όλοι οι registered χρήστες εντελώς δωρεάν. Οι συγκεκριμένοι drivers απαιτούν για να λειτουργήσουν το AmigaOS 4.1 upd5.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Scriba 0.7.0, ενός πολύ καλού κειμενογράφου για το MorphOS. Σε αυτή την έκδοση, ο προγραμματιστής Carsten Siegner, μεταξύ άλλων  πρόσθεσε και ενα module εισαγωγής αρχείων κειμένου OpenXML (.docx).

Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector. Την νέα αυτή έκδοση του Scriba μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Νέοι προγραμματιστές προστέθηκαν στην βασική ομάδα ανάπτυξης του AmigaOS 4.x. Αυτοί είναι οι Alex Carmona και Lyle Hazelwood. Ο Alex είναι beta tester του λειτουργικού συστήματος για πολλά χρόνια και έχει αναλάβει να διορθώσει bugs σε διάφορα σημεία του λειτουργικού συστήματος. Ο Lyle είναι ένας από τους πιο ενεργούς developers από τότε που αγόρασε και παρέλαβε την X1000.

O χρήστης του MorphOS William "Fraggle" Morris δώρησε 2000€ για την ταχύτερη ανάπτυξη των drivers για τις κάρτες γραφικών ATI Radeon R300. Αποτέλεσμα ήταν ο προγραμματιστής Mark "bigfoot" Olsen να ανακοινώσει τα σχέδιά του για επιτάχυνση των εν λόγω drivers.

Οι συγκεκριμένες κάρτες γραφικών βρίσκονται στα περισσότερα μοντέλα Mac Powerbook και έτσι η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων drivers είναι μεγάλη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο MorphZone.

Κυκλοφόρησε το Sqrxz για OCS Amiga που σας είχαμε αναφέρει πριν λίγες μέρες. Μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή ADF από εδώ. Τα ADF είναι images των δισκετών τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε emulators ή να τα γράψετε σε κανονικές δισκέτες χρησιμοποιώντας τα διάφορα ADF εργαλεία που υπάρχουν για τις Classic Amiga.