Δεκέμβριος 2012

Έγινε η μεταφορά του Stratagus 2.2.7 στο AROS από τον προγραμματιστή Szilárd 'BSzili' Biró. Το Stratagus είναι ένα engine που υπάρχει σε διάφορες πλατφόρμες και είναι open sourced. Με αυτό μπορείτε να τρέξετε διάφορα Real Time Strategy (RTS) παιχνίδια όπως το Aleona's Tales 2.2.7 και το Wargus, το οποίο είναι μια μεταφορά του WarCraft II.

Ένας από τους νεότερους κειμενογράφους για το MorphOS έφτασε στην έκδοση 1.4.0. Το Scriba είναι ένας κειμενογράφος ο οποίος χρησιμοποιεί πλήρως τα Truetype Fonts του συστήματος και δίνει την δυνατότητα εξαγωγής ενός κειμένου σε πολλές μορφές αρχείων όπως το PDF, Postscript και OpenDocument για συμβατότητα με το OpenOffice/LibreOffice.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του SimpleMail για AmigaOS 3 και 4 στο οποίο έχουν γίνει κάποιες προσθήκες λειτουργιών και διορθώσεις προβλημάτων, όπως αφαιρέθηκαν κάποια απομηνάρια δεδομένων που παρέμεναν στην μνήμη. Το SimpleMail είναι ένα ακόμα δυνατό πρόγραμμα διαχείρισης emails. Έχει λιγότερες δυνατότητες από το YAM αλλά δίνει την δυνατότητα εμφάνισης των emails που περιέχουν HTML κώδικα σωστά.

Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του 1941 DX Dual Player, το οποίο είναι ένα παιχνίδι το οποίο έχει βασιστεί στο παλιό καλό Arcade παιχνίδι 1941. Ένα κλασσικό shoot 'em up παιχνίδι, όπου βλέπεις το αεροπλάνο σου από την επάνω πλευρά και κατακόρυφα προς τα κάτω. Φυσικά το 1941 DX Dual Player εισάγει περισσότερα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι ώστε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Νέα έκδοση για τον πολύ καλό Odyssey Web Browser για MorphOS είναι ήδη έτοιμη να την κατεβάσετε και να την χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Σε αυτή την νέα έκδοση έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και αναβάθμιση στην έκδοση του r127386 (Σεπτέμβριος 2012). Μερικές ακόμα βελτιώσεις που έχουν γίνει έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της HTML5 και το ανέβασμα αρχείων στο Google Docs και Drive λειτουργεί καλύτερα. 

Ο καλύτερος email client για τα AmigaOS, MorphOS και AROS ανανεώθηκε και έφτασε στην έκδοση 2.8. Πιστό στο ραντεβού του, κάθε χρόνο πριν την πρωτοχρονιά, έρχεται με μια νέα έκδοση στην οποία έχουν διορθωθεί αρκετά προβλήματα, προστέθηκαν νέες λειτουργίες και αυξήθηκε η ταχύτητα λειτουργίας του.

Με το YAM μπορείτε να διαχειρίζεστε τα emails σας, το οποίο υποστηρίζει servers POP3, APOP, SMTP, TLSv1/SSLv3 συνδέσεις, PGP και πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών. Τα emails μπορείτε να τα φιλτράρετε και να τα κατηγοριοποιείτε σε φακέλους με δομή άπειρου βάθους. 

Έπειτα από πάρα πολύ καιρό που είχε ανακοινωθεί, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Digital Universe για το AmigaOS 4. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία προγράμματα για την εξερεύνηση του διαστήματος, των πλανητών και των άστρων, μέσα από τον υπολογιστή σας. Το Digital Universe θεωρείται ένα από τα πληρέστερα σε πληροφορία προγράμματα του είδους του όχι μόνο για την Amiga αλλά και σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Gnumeric για AmigaOS 4. Το Gnumeric είναι ένα open source πρόγραμμα spreadsheet, το οποίο είναι συμβατό με αρχεία Microsoft Excel. Στην νέα αυτή έκδοση υπάρχουν πολλές αλλαγές και νέες λειτουργίες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

ScanJuggler XAGA

Ένας νέος scndoubler και flickerfixer βρίσκεται στα σκαριά από μια όμάδα Ουγγαρέζων. Η νέα αυτή ονομάζεται ScanJuggler XAGA και απευθύνεται μόνο σε κατόχους AGA Classic Amiga όπως η Amiga 1200 και 4000. Θα υπάρξουν δύο εκδόσεις, μία Lite έκδοση η οποία θα είναι μόνο scandoubler, και Full έκδοση που θα περιέχει και το flickerfixer.

Πιο αναλυτικά οι δύο αυτές κάρτες θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Santa´s Monster Shootout

Ένα νέο παιχνίδι, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, κυκλοφόρησε από την ομάδα Εntwickler-Χ, με το όνομα Santa´s Monster Shootout. Τρέχει μόνο σε AmigaOS 4 στο οποίο έχετε τον ρόλο του Άη Βασίλη, ο οποίος είναι... οπλισμένος σαν αστακός.

Το παιχνίδι είναι side scroller και σκοπός σας είναι να ξεπαστρέψετε όλα ζόμπυ και τα τέρατα που άρχησαν να τριγυρνούν Χριστουγεννιάτικα στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να βουτήξουν τα δώρα. Εσείς όμως δεν θα αφήσετε τα μικρά παιδάκια χωρίς δώρα φέτος, έτσι δεν είναι; 

Μια νέα έκδοση για το AmigaAmp κυκλοφόρησε, ενός από τους πιο σταθερούς και αγαπημένους media players. Το AmigaAmp είναι ένα από τα παλιότερα προγράμματα αναπαραγωγής αρχείων ήχου στην Amiga. Η εμφάνισή του έχει βασιστεί στην εμφάνιση των πρώτων εκδόσεων του WinAmp, κάτι που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Στην νέα έκδοση 3.5 έχουν γίνει διάφορες προσθήκες λειτουργιών και διορθώσεις προβλημάτων.

Η σειρά του AmigaAmp 3.x τρέχει μόνο σε AmigaOS 4, ενώ για το AmigaOS3.x και MorphOS πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις 2.x.

Ο κορυφαίος emulator για Amiga έφτασε στην έκδοση 2.5.1, και μιλάμε φυσικά για το WinUAE. Στο WinUAE μπορείτε να στήσετε την δική σας Amiga, καθώς υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα μοντέλα. Μπορείτε να τρέξετε μόνο κάποια παιχνίδια ή ακόμα και να στήσετε ένα πλήρες Workbench βασισμένο σε AmigaOS 68K. Δεν υποστηρίζει κώδικα PPC, για αυτό μπορείτε να τρέξετε κώδικα που είναι γραμμένος μόνο για Motorola 68K επεξεργαστές.

Το πολυαναμενόμενο Roadshow για Classic Amiga φαίνεται πως βρήκε το δρόμο του και σύντομα θα είναι διαθέσιμο. Το Roadshow είναι το TCP/IP stack που έρχεται μαζί με το AmigaOS 4, το οποίο προσωρινά μπορείτε να κατεβάσετε και για το AmigaOS 3.x στην demo έκδοσή του. Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε να υλοποιείται περίπου από το 2010 και η commercial έκδοση θα είναι διαθέσιμη μέσα στον Γενάρη του 2013.

Έπειτα από αρκετό καιρό κυκλοφόρησε η έκδοση 1 του Debug 101, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους developers που γράφουν κώδικα για το AmigaOS 4.1.

Μια ανανεωμένη έκδοση του puzzle παιχνιδιού από τους Fabio Falcucci και Pascal Papara υπάρχει διαθέσιμη. Σε αυτή τη νέα έκδοση έχει επιτευχθεί αύξηση της ταχύτητας του παιχνιδιού κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Επίσης έχουν προστεθεί και διορθωθεί αρκετά πράγματα.

Ένα επίσης νέο παιχνίδι από την Boing Attitude κυκλοφόρησε μόλις χθές, γνωστή από το παιχνίδι Word Me Up XXL. Αυτή την φορά έχουμε να κάνουμε με ένα κουίζ παιχνίδι γνώσεων, με το γνωστό σύστημα "διαλέγω μια σώστη απάντηση από τις τέσσερις".

Μπορείτε να κατεβάσετε το demo και να το δοκιμάσετε, το οποίο περιέχει 80 ερωτήσεις.

Κυκλοφόρησε το Sqrxz 2 για OCS/ECS Amiga. Το παιχνίδι φέρνει όλη την εμπειρία που απέκτησαν οι προγραμματιστές του από το Sqrxz 1, κι έτσι υπάρχει έκδοση και για τα CD32/CDTV. Στο Sqrxz 2 έχετε και πάλι τον ρόλο του κούνελου από το πρώτο μέρος της σειράς. Είναι ένα Jump'n'Run platform παιχνίδι που απαιτεί ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Θα πρέπει να διασχίσετε δέκα δύσκολες πίστες στις οποίες υπάρχουν και κρυφά περάσματα για περισσότερους πόντους.

Από μικρό παιδί μου άρεσε η καθαρή περιπέτεια σε άγνωστα μέρη, έτσι αποφάσισα να πεταχτώ μέχρι την Γουατεμάλα, για να εξερευνήσω έναν χαμένο θησαυρό των Μάγια. Η ταλαιπωρία που έφαγα δεν περιγράφεται, αλλά φτάνοντας σε ένα από τα ψηλότερα μέρη, ο καθαρός και λεπτός αέρας μου έδωσε την απαιτούμενη ώθηση να συνεχίσω, και φυσικά μην ξεχάσω ότι αισθανόμουν σαν να μην είχα καπνίσει ποτέ στη ζωή μου - βρε τι σου είναι τα υψόμετρα... Ο δρόμος όμως ήταν αρκετά μακρύς, σύμφωνα πάντα με τον χάρτη που είχα στην διάθεσή μου.