Σεπτέμβριος 2013

Κυκλοφόρησε ένα νέο περιοδικό με το όνομα RetroPlanet, εμπνευσμένο εικαστικά από το παλιό καλό Pixel και με Retro θεματολογία. Τα κείμενα είναι γραμμένα στα Ελληνικά και θα το βρείτε ως έντυπο, με όλες τις σελίδες του τυπωμένες έγχρωμα. Μια πολύ καλή και γεναία κίνηση για την περίοδο που διανύουμε, που πολλοί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν στο παρελθόν.

Με την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης του MorphOS 3.3 ετοιμάστηκε και η αναγκαία αναβάθμιση του Chrysalis. Σε αυτό έχουν γίνει πολλές και διάφορες αναβαθμίσεις του λογισμικού που συμπεριλαμβάνεται. Δημιουργός του είναι η ομάδα WArMUp, η οποία αποτελείται από MorphOS χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ένα νέο δωρεάν παιχνίδι κυκλοφόρησε από την ομάδα Dinx Project, με το όνομα Magic Ball. Στο παιχνίδι έχετε τον ρόλο μιας κόκκινης μπάλας η οποία κινείται σε υπόγειους διαδρόμους και υπονόμους, από πάνω προς τα κάτω ή σε κάποιες πίστες από αριστερά προς τα δεξιά. Είναι ένα platform παιχνίδι με στοιχεία arcade, στο οποίο καλείστε να αποφύγετε τους αντιπάλους, να βρείτε τα αναγκαία κλειδιά και διακόπτες και να μαζέψετε όσους περισσότερους θησαυρούς μπορείτε.

Στις 18 - 20 Οκτωβρίου θα γίνει η φετινή εκδήλωση AmiWest στο Σακραμέντο της Αμερικής. Για όσους δεν έχουν ακούσει ξανά για το AmiWest, είναι μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για Amiga σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στο Amiwest μαζεύονται πολλές εταιρείες και προγραμματιστές, με σκοπό να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τα προϊόντα τους, είτε αυτά είναι σε επίπεδο λογισμικού, είτε σε hardware. Πολλές φορές σε αυτή την εκδήλωση γίνονται και ανακοινώσεις για μελλοντικά σχέδια, οπότε περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τι καινούργιο θα ανακοινωθεί.

Κυκλοφόρησε η έκδοση 3.3 του MorphOS. Σε αυτή την έκδοση έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις σε διάφορα προγράμματα και τομείς του λειτουργικού. Με αυτή την έκδοση μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία μια κάρτα γραφικών ATI Radeon 9800 σε μηχανήματα Mac με G5 επεξεργαστή.

Η ομάδα ανάπτυξης του MorphOS ανακοίνωσε ότι συμπλήρωσαν τα 2000 registrations, και βγάλανε μια ανακοίνωση για να ευχαριστήσουν όλους εκείνους τους χρήστες που έχουν αγοράσει το λειτουργικό. Επίσης έδωσαν και μια εικόνα του ποσοστού χρήσης ανά τύπο μηχανήματος, από το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πως η επιλογή υποστήριξης παλιών Mac PPC ήταν και η καλύτερη δυνατή. Για τα στατιστικά έχουν ληφθεί υπόψιν μόνο τα registrations που έχουν γίνει από το 2008 και μετά, και από την έκδοση MorphOS 2.4, όπου ξεκίνησε και η υποστήριξη των Mac PPC.

Έτσι λοιπόν, με βάση τα στατιστικά έχουμε:

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #104 Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Η AmigaKit ανακοίνωσε την διάθεση του AmiTCP 4 ως commercial προϊόν, το οποίο θα έρχεται με την νέα έκδοση του EasyNet Professional Edition. Το EasyNet είναι ένα πακέτο σύνδεσης στο Internet, χρησιμοποιεί το AmiTCP 3 με ένα έυχρηστο περιβάλλον ρύθμισης. Όσοι ήδη χρησιμοποιούν το EasyNet θα έχουν την δυνατότητα αναβάθμισης στην Professional έκδοση του πακέτου. Παρόλα αυτά, η απλή έκδοση του EasyNet δεν θα σταματήσει να αναπτύσεται στο μέλλον.

Ο νέος επιταχυντής για Amiga 600, με το όνομα Furia 020 είναι σε φάση παραγωγής. Ο δημιουργός του Boris Krizma ανακοίνωσε πως η φάση ανάπτυξης του νέου επιταχυντή ολοκληρώθηκε, και προχωράει στην παραγωγή του. Τα πρώτα κομμάτια θα σταλούν σε όσους εξ αρχής υποστήριξαν οικονομικά το project, κατά το τέλος Σεπτεμβρίου. Κάθε κάρτα θα κοστίζει 90 ευρώ και ο αριθμός τους εξαρτάται από τον αριθμό των διαθέσιμων επεξεργαστών MC68EC020FG25 και του μαθηματικού συνεπεξεργαστή FPU MC68882FN40.

Κυκλοφόρησε ένα νέο παιχνίδι για Classic Amiga, το οποίο ονομάζεται Asgard Met Vikings. Σε αυτό το παιχνίδι αναλαμβάνεται τον ρόλο των αδελφών Erikson, του Svelgur και του Ragnar. Σκοπός σας είναι να πιάσετε όσα περισσότερα μπουκάλια μπορείτε από αυτά που πετάει ο θεός Odin από το Asgard. Έτσι, καθώς πέφτουν τα μπουκάλια από ψηλά, εσείς πρέπει να τα πιάσετε και να τα αδειάσετε σε ένα από τα βαρέλια που υπάρχουν στην άκρη της πίστας. Αν δεν μπορέσετε να πιάσετε όμως δέκα μπουκάλια και πέσουν στο έδαφος τότε... Game Over. Το έργο σας έρχονται να δυσκολέψουν κάποια πράσινα trolls.