E-UAE PPC JIT beta1

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η πρώτη beta έκδοση του E-UAE για PPC επεξεργαστές, εφοδιασμένο με Just In Time (JIT) εξομοίωση. Τι σημαίνει αυτό; Όταν το project ολοκληρωθεί θα μπορεί να τρέχει όλα τα παιχνίδια που απαιτούν γρήγορο επεξεργαστή (68020+) και γραφικά με πολλά χρώματα, όπως υποστήριξη για AGA, πολύ πιο γρήγορα και αποδοτικά. Η μεταφορά του JIT σε PPC επεξεργαστές δεν είναι εύκολη υπόθεση, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2011.

Ο προγραμματιστής που το αναπτύσσει ονομάζεται Almos Rajnai, και δεν έχει βασιστεί σε καμιά άλλη υλοποίηση, ούτε σε κομμάτια κώδικα από το Petunia που έρχεται με το AmigaOS 4. Την πρώτη beta έκδοση μπορείτε να την δοκιμάσετε μόνο στο AmigaOS 4 προς το παρόν, ενώ υπάρχουν σχέδια αργότερα να μεταφερθεί και στο MorphOS, μεταξύ άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από το επίσημο site, απ' όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το project. Για να το εγκαταστήσετε στο AmigaOS 4, όσοι έχετε εγκατεστημένο το RunInUAE, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Κατεβάστε το E-UAE PPC JIT beta1 και αποσυμπιέστε το στην RAM
  2. Αντιγράψτε όλα τα περιεχόμενα από τον νέο φάκελο που δημιουργείται με όνομα "E-UAE_0.8.29-PPCJITBETA01_AmigaOS4" στον φάκελο "Sys:Emulation/RunInUAE/E-UAE-amigfx/". Αν θέλετε όμως, πριν από αυτό κάντε ένα αντίγραφο του αρχικού φακέλου "E-UAE-amigfx".
  3. Τέλος θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το JIT στις ρυθμίσεις του RunInUAE. Για να βρείτε τις αναγκαίες νέες ρυθμίσεις, θα πρέπει να διαβάσετε το αρχείο "README" που υπάρχει μέσα στον φάκελο του προγράμματος. Αν θέλετε όμως να το δοκιμάσετε άμεσα, έχουμε ετοιμάσει ένα νέο config αρχείο για το Putty, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Κατεβάστε το και ρίξτε το στον φάκελο που έχετε το παιχνίδι, όπως σας το παρουσιάσαμε στο άρθρο για την κυκλοφορία του. Για να δουλέψει σωστά το config αρχείο βεβαιωθείτε ότι το όνομά του είναι "Amiga_PuttySquad_Disk1.ADF.uaerc_RunInUAE".
  4. Εάν θέλετε να έχετε το JIT ενεργό σε όλα τα παιχνίδια, θα πρέπει την ρύθμιση του να την εφαρμόσετε στο αρχείο ".uaerc_RunInUAE" που θα βρείτε στον φάκελο "Sys:Emulation/RunInUAE/E-UAE-amigfx/".

Για να μπορούμε να καταλάβουμε πότε το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην οθόνη προέρχεται από το JIT, ή αν θέλετε να βλέπετε αν το JIT λειτουργεί κανονικά, έχει προστεθεί ένα νέο led κάτω δεξιά, που όταν αυτό είναι φωτισμένο πράσινο, τότε το JIT λειτουργεί σωστά.

Για να δούμε ακριβώς νούμερα απόδοσης κάναμε το test ταχύτητας με το SysInfo 4.0. Χωρίς JIT με 68020 emulated CPU πιάσαμε 3405 dhrystones, ενώ με το JIT ενεργό 4611 dhrystones. Δηλαδή μια αύξηση στην απόδοση περίπου 35%. Τα tests έγιναν σε μια X1000 με το WB 3.1 που έρχεται μαζί με το RunInUAE. Παρακάτω θα δείτε και screenshots των tests. Δείχνει