Ολοκληρώθηκε το Amiga Ireland 2020 και ορίστε τι είδαμε

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το Amiga Ireland 2020 που έγινε στο Athlone της Ιρλανδίας, όπου μαζεύτηκαν περίπου 80-100 φίλοι της Amiga από την Ευρώπη αλλά και ακόμα πιο μακριά, όπως την Αμερική, την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Και όλοι μαζεύτηκαν με έναν σκοπό. Να περάσουμε καλά, να γνωριστούμε, να παίξουμε παιχνίδια και να μάθουμε νέα πράγματα με τα πολλά workshops.

Η βασική διαφορά της συγκεκριμένης εκδήλωσης και της Amiga 34 που γίνεται στο Neuss, είναι ότι έχει πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα, δεν παρευρίσκονται πολλοί εκθέτες και δεν γίνεται για να προωθηθούν προϊόντα. Έτσι όποιος θέλει μπορεί να φέρει τον υπολογιστή του, να τον ενώσει με άλλους και να παίξει τα αγαπημένα του παιχνίδια με τους παρευρισκόμενους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα μηχανήματα που υπήρχαν στον χώρο ήταν classic Amigas και CD32, μηχανήματα βασισμένα σε FPGA (Mister), Raspberry Pi με το Amibian και το AmiBerry, και αρκετά laptops με προσομοιωτές. Παρόλα αυτά κάπου πήρε το μάτι μου ένα μηχάνημα να έχει το Icaros εγκατεστημένο, και μαζί με την δική μου AmigaOne X5000 υπήρχε άλλη μία X1000. 

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και αρκετοί από τις σημαντικές προσωπικότητες της κοινότητάς μας, όπως ο Dave Haynie, ο David Pleasance, ο Trevor Dickinson, ο Mike Batillana και ο Matthew Leaman, ο οποίος είχε και ένα τραπέζι με διάφορα καλούδια της AmigaKit. Ανάμεσα σε αυτά που είχε για πώληση, υπήρχαν και τρεις νέες επεκτάσεις οι οποίες θα κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά. Αυτά είναι:

  • μια νέα επέκταση μνήμης για την Amiga 1200 η οποία θα δίνει την δυνατότητα να προσθέσετε στο μηχάνημά σας 8MB Fast Ram, ή λιγότερα αν θέλετε να χρησιμοποιείτε την PCMCIA. Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μαθηματικό συνεπεξεργαστή 68882, πρόσθετη clockport για σύνδεση RTC module και ακόμα μία για επεκτάσεις, χωρίς να αποκλείει την ήδη υπάρχουσα της Amiga. Έτσι μπορείτε να συνδέσετε ακόμα περισσότερες εσωτερικές συσκευές αν θέλετε. Κατά την γνώμη μου, αποτελεί την ιδανική λύση για ένα μηχάνημα για να παίζετε παιχνίδια μέσω WHDLoad. Το κόστος της θα είναι κοντά στα 65€, αρκετά πιο φθηνά από άλλες αντίστοιχες λύσεις.
  • η Zorram A2000, μια νέα μνήμη για Amiga 2000 η οποία θα μπαίνει σε Zorro II θύρα και θα δίνει 8 MB Fast Ram me κόστος 35-45€
  • έναν νέο Buffered IDE adapter για Amiga 1200 και 600, ο οποίος θα δίνει την δυνατότητα να συνδέσετε μέχρι και 4 συσκευές στον υπολογιστή σας. Διαθέτει IDE θύρες σύνδεσης για 3.5 και 2.5 ίντσες συσκευές και το κόστος του θα είναι μεταξύ 35 και 45€. Επίσης, αργότερα θα διατεθεί το FastIDE adapter, ένα ακόμα εξάρτημα το οποίο θα μπορείτε να το συνδέσετε με την παραπάνω επέκταση και θα κουμπώνει σε ένα από τα custom chips της Amiga. Με αυτό η ταχύτητα διαμεταγωγής των δεδομένων στο IDE adapter θα είναι ταχύτερη, και θα μπορεί να φτάσει μέχρι και PIO-3 mode.

Σε ξεχωριστό χώρο έγιναν και πέντε διαφορετικά workshops, με διάφορα θέματα που κάλυπταν όλα τα γούστα και με αρκετή συμμετοχή στο κάθε ένα:

  • Προγραμματισμός με VBCC και crosscompiling
  • Εισαγωγή στο Lightwave και δημιουργία λογότυπου
  • Εισαγωγή στην ARexx
  • Εισαγωγή στην μουσική στην Amiga
  • Σχεδιασμός στο Deluxe Paint

Από παρουσιάσεις είδαμε τα εξής:

  • Μια συνέντευξη με μπόλικες ερωτήσεις για την A1222 Plus από τον Douglas Compton και το community, τις οποίες απάντησε ο Trevor Dickinson, και την οποία μπορείτε να δείτε στο YouTube.
  • Μια online παρουσίαση του ExecSG και της νέας ομάδας από τον Steven Sollie, τον lead developer της ομάδας
  • Μια παρουσίαση του FriendOS από τον David Pleasance και τον Dan Wood
  • Μια συνομιλία του Dave Haynie με τον John Shawler για τα πρώτα του χρόνια στην Commodore
  • Ο Δημήτρης "Midwan" Πανοκώστας έκανε μια παρουσίαση μιας υλοποίησης farm rendering από Lightwave με χρήση τεσσάρων Raspberry Pi

Ακόμα, οι διαγωνισμοί στα παιχνίδια έδιναν και έπαιρναν, όπου οι περισσότεροι διαγωνίστηκαν στα SWOS, Stund Car Racer, Speedball 2 και άλλα. Την Παρασκευή έγινε και η ψηφοφορία σε τρεις κατηγορίες σχεδίου, 3D σχεδίου και μουσικής. Στο τέλος της εκδηλώσεις οι νικητές των διαγωνισμών πήραν δώρα και αναμνηστικά.

Γενικότερα, το Amiga Ireland είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και γιορτή για την Amiga. Και μια άριστη ευκαιρία να γνωρίζεις ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Εμένα με χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι αρκετοί έδειξαν ενδιαφέρον για την AmigaOne X5000 και την μικρή A1222 που είχα μαζί μου, και εντυπωσιάστηκαν με όσα τους έδειξα. Μέχρι και το Reshoot-R να παίζει μέσω UAE είχα βάλει, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και έπαιζε αρκετά smoothly.

Αν μπορείτε να συμμετέχετε σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, μην χάνετε την ευκαιρία. Δείτε τι γίνεται κοντά σας ή πιο μακριά αν μπορείτε και τολμήστε να κάνετε το ταξίδι. Θα περάσετε πολύ όμορφες στιγμές. Άλλωστε μέσα στο 2020 θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις λόγο και της συμπλήρωσης των 35 ετών από την κυκλοφορία της Amiga.