Εγκατάσταση Ελληνικών στο AmigaOS 3.2

Το AmigaOS 3.2 είναι πλήρως εξελληνισμένο, με όλες τις εφαρμογές του μεταφρασμένες στα Ελληνικά. Στον παρακάτω οδηγό μπορείτε να δείτε πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα Ελληνικά, να ορίσετε σωστά την γραμματοσειρά και να εναλλάσσετε το πληκτρολόγιο ώστε να γράφετε Αγγλικά και Ελληνικά κείμενα.

Για την εγκατάσταση των Ελληνικών, θα χρειαστείτε μια εφαρμογή, την ReplaceTopaz, την οποία θα πρέπει να κατεβάσετε από το Aminet ή αν έχετε την δισκέτα Locale Extras του AmigaOS 3.1.4, μπορείτε να την βρείτε στον φάκελο Greek/C. Την ReplaceTopaz αντιγράψτε την στο C φάκελο του συστήματός σας. Στο παράδειγμά εδώ βρίσκεται στο partition Emtpy:.

Έπειτα, τρέξτε το TextEdit και φορτώστε το Startup-sequence από τον κατάλογο S.

Πηγαίνετε με τον κέρσορα κάτω από την εντολή SetPatch και προσθέστε την παρακάτω γραμμή:

ReplaceTopaz topaz_ISO-8859-7.8

Μετά από την παραπάνω αλλαγή, κάντε μια επανεκκίνηση, και πηγαίνετε στις ρυθμίσεις Prefs...

...και ανοίξτε το Locale όπου θα ρυθμίσουμε την χώρα και την γλώσσα του Workbench.

Επιλέξτε στην λίστα Country την Ελλάδα, και στην λίστα Preferred Languages προσθέστε πρώτα την Ελληνική και ύστερα την Αγγλική. Αυτό γίνεται επιλέγοντας με διπλό κλικ την κάθε γλώσσα από την λίστα Available Languages στα αριστερά, με την σειρά που θέλετε να τις προσθέσετε. Τέλος, στον χάρτη επιλέξτε την ζώνη κάνοντας κλικ πάνω από την Ελλάδα. Πατήστε Save για να σώσετε τις επιλογές σας.

Έπειτα από τις παραπάνω ρυθμίσεις το Workbench θα ανανεώσει την οθόνη και θα γυρίσει στα Ελληνικά.

Τι γίνεται όμως με την γραφή; Για να γράφετε Ελληνικά θα πρέπει να αλλάξετε το keymap, το οποίο γίνεται από τις ρυθμίσεις και από το input. Αλλά αυτό δεν βολεύει αν θέλετε να κάνετε σύντομη εναλλαγή μεταξύ Ελληνικών και Αγγλικών, καθώς γράφετε το κείμενό σας. Στο Aminet υπάρχουν διάφορα utilities με τα οποία μπορείτε να το πετύχετε, αλλά η ποιο απλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το FKey του Workbench, το οποίο και βρίσκετε στα Tools/Commodities.

Μπορείτε από το FKey να ορίσετε όποιο συνδυασμό πλήκτρων θέλετε. Εγώ επέλεξα τα CTRL+1 να γράφω Αγγλικά και με CTRL+2 Ελληνικά.

Για να το πετύχετε αυτό ορίζετε τον συνδυασμό πλήκτρων που θέλετε, π.χ. CTRL 1, στο πεδίο "Εντολή" επιλέγετε "Εκτέλεση προγράμματος", και στο πεδίο "Παράμετροι εντολής" βάζετε το παρακάτω:

Run >NIL: SetKeyboard usa

Έπειτα φτιάχνετε νέο συνδυασμό και επιλέγετε τα πλήκτρα που θέλετε, π.χ. CTRL 2, και εισάγετε, όπως παραπάνω, την παρακάτω εντολή:

Run >NIL: SetKeyboard greek

Αν θέλετε αυτοί οι συνδυασμοί πλήκτρων να είναι ενεργοί όποτε ξεκινάει το σύστημά σας, καλό θα είναι το FKey να το μεταφέρετε στο WBStartUp του συστήματός σας.