Οκτώβριος 2012

AmigaFuture 99

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #99 Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Grunch 2.0

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Grunch για το MorphOS. Το Grunch είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης εφαρμογών, το οποίο βοηθάει τους χρήστες να εγκαταστήσουν νέες εκδόσεις ή αναγκαίες εκδόσεις προγραμμάτων στο σύστημά τους. Με το Grunch δεν χρειάζεται να ψάχνετε για τις αναγκαίες βιβλιοθήκες, μιας και τις προτείνει αυτόματα αν δει ότι λείπουν από το σύστημά σας και κάποιο πρόγραμμα τις χρειάζεται.

Ultimate Pack 3.1.1

Βγήκε ένα νέο πακέτο προγραμμάτων για το MorphOS, το γνωστό Pack Ultimate. Όσοι δεν το γνωρίζετε το συγκεκριμένο πακέτο, λειτουργεί ως συνοδευτικό το MorphOS, και προσθέτει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων στο λειτουργικό σύστημα, κάνοντάς το άμεσα λειτουργίσιμο. Όλα τα προγράμματα είναι χωρισμένα σε φακέλους ανάλογα με το είδος τους και είναι δοκιμασμένα ότι δουλεύουν άψογα.

PowerSDL 15.7

Μια νέα έκδοση του PowerSDL για το MorphOS κυκλοφόρησε στο Aminet, από τον προγραμματιστή Ilkka Lehtoranta. Στην νέα αυτή έκδοση 15.7 υπάρχουν κάποιες διορθώσεις σε σχέση με τα γραφικά και το triple buffering. Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Aminet.

Scriba 1.1.0

 

Μια ακόμα νέα έκδοση του κειμενογράφου Scriba 1.1.0 για το MorphOS κυκλοφόρησε. Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector.

A frog game

Κυκλοφόρησε ένα ακόμα παιχνίδι για το AmigaOS4 από την Εntwickler-Χ, το οποίο ονομάζεται "A frog game". Το νέο αυτό παιχνίδι είναι αρκετά απλοϊκό, με όμορφα γραφικά. Στο παιχνίδι έχετε το ρόλο ενός βατράχου που κάθεται στην λίμνη, πάνω σε ένα νούφαρο. Πάνω από το κεφάλι του πετάνε διάφορα ζουζούνια, τα οποία γρήγορα γίνονται μεζεδάκια για τον βάτραχό μας. Δυστυχώς όμως στην λιμνούλα αυτή δεν υπάρχει μόνο ένα πεινασμένο βατραχάκι.

USB adapter για 9pin Joysticks

Ένας νέος μετατροπέας για 9pin joysticks παρουσιάστηκε από τον Francis Gradel από τον Καναδά. Ο συγκεκριμένος δέχεται από την μια πλευρά τα αγαπημένα μας joysticks και από την άλλη βγάζουν USB σύνδεση, με σκοπό να μπορούμε να συνδέσουμε το αγαπημένο μας Tomahawk στο AmigaNG μηχάνημά μας.

Reggae 3.1.5

Κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση του Reggae για MorphOS 3.1. Στην έκδοση αυτή έχουν προστεθεί νέες classes που προέκυψαν από ένα ολοκληρωμένο bounty, καθώς επίσης και πολλές διορθώσεις σε προβλήματα.

Bars & Pipes 0.7.1

Ο Lyle Hazelwood κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του Bars & Pipes που είχε παρουσιάσει στο φετινό AmiWest 2012. Το Bars & Pipes είναι ένα MIDI sequencer το οποίο είναι από τα παλιότερα και πιο δυνατά του είδους του.

Συνέντευξη με την Retroguru-Team (Sqrxz) και τον Rob Hewitt (Timebomb)

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσαν στο AmigaPD.com οι Rob Hewitt και η Retroguru-Team, για το Sqrxz, την μεταφορά του στις OCS Amiga και γενικότερα για την Retroguru-Team. Την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε και να την διαβάσετε εδώ.

SketchBlock v1.7

Το νέο σχεδιαστικό πρόγραμμα SketchBlock σιγά σιγά γίνεται ακόμα καλύτερο. Κυκλοφόρησε το έβδομο update του, και στην έκδοση 1.7 έχει γίνει ακόμα καλύτερο, εισάγοντας νέα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση brushes με κίνηση. Προγραμματιστής του SketchBlock είναι ο Andy Broad

Amiwest 2012 Videos

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγούν τα videos των παρουσιάσεων από την φετινή AmiWest 2012. Σε αυτό εδώ το άρθρο θα βάζουμε τα links ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τα βρείτε. Όλα τα videos των παρουσιάσεων έχουν τραβηχτεί και επεξεργασθεί από τον Robert Bernardo.

SysMon 2.3

Μια νέα έκδοση του SysMon κυκλοφόρησε από τον προγραμματιστή του Guillaume Boesel, μόλις 10 μέρες από την προηγούμενη. Στην τελευταία έκδοση του προγράμματος 2.3, έχει προστεθεί ένα αναδυόμενο menu με το πάτημα του δεξιού κουμπιού του mouse σε οποιοδήποτε tab.

Νέα έκδοση του AROS για τις SAM της ACube

Στην προσπάθεια της ACube να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα λειτουργικά συστήματα για τους SAM υπολογιστές της, ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε στο Amiwest 2012 το AROS για την SAM460/AmigaOne 500. Μετά από συμφωνία με τους Jason McMullan και τον Michal Schulz το AROS έχει ήδη μεταφερθεί στην SAM460/AmigaOne 500, με σκοπό να υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα μοντέλα SAM της εταιρείας.

Μια παρουσίασή του θα γίνει και στην φετινή Pianeta στην Ιταλία, στις 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου 2012.

Amiwest 2012 Νέα

Τα τελευταία νέα που βγήκαν από την Amiwest 2012 είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το τι θα δούμε στους επόμενους μήνες. Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά

FS-UAE 2.0beta

Κυκλοφόρησε μια νέα δοκιμαστική έκδοση του FS-UAE. Στη νέα αυτή έκδοση 2.0beta έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και διορθώσεις, για αυτό έγινε και η αλλαγή στο νούμερο έκδοσης.

Scriba 1.0.0

Μια ακόμα νέα έκδοση του κειμενογράφου Scriba 1.0.0 για το MorphOS κυκλοφόρησε. Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector.

Tap Jewels

Κυκλοφόρησε ένα νέο παιχνίδι για το AmigaOS4 από την Εntwickler-Χ, το οποίο ονομάζεται Tap Jewels. Το νέο αυτό παιχνίδι είναι ένα puzzle game όπου σκοπός σας είναι να συνδυάσετε τα μαργαριτάρια σε δυάδες και πάνω, ώστε να αφαιρεθούν από το ταμπλό.

DOSBox 0.74.1

Η τελευταία έκδοση του DOS-emulator DosBox 0.74.1 μεταφέρθηκε στο MorphOS από τον προγραμματιστή Marcin "Morgoth" Kurek. Το DosBox φτιάχτηκε με σκοπό την εκτέλεση παιχνιδιών σε αυτό, για αυτό και έχει μια πολύ καλή υποστήριξη ήχου SBlaster και επίσης δεν απαιτεί αρχεία ROM ή κάποιο λειτουργικό σύστημα για να παίξει.

MomosIRC 1.1beta

Νέα beta έκδοση του MomosIRC για το MorphOS κυκλοφόρησε μετά από πολύ καιρό αδράνειας. Το MomosIRC είναι ένα IRC πρόγραμμα επικοινωνίας το οποίο έγινε μεταφορά από το AiRcOS του AROS.

AROS Vision 1.5.4

Κυκλοφόρησε η νεότερη έκδοση του AROS Vision, 1.5.4. Το AROS Vision είναι ένα project το οποίο ξεκίνησε με σκοπό το πάντρεμα των 68Κ επεξεργαστών και του AROS. Σε αυτή την έκδοση κομμάτια του AROS έχουν μετατραπεί ώστε να τρέχουν σε Classic Amigas με 68K επεξεργαστές. Ακόμα έχει δημιουργηθεί ένα custom kickstart, ώστε να μην υπάρχουν νομικά θέματα αδειών.

SysMon 2.2

Συνεχίζει ο προγραμματιστής του Guillaume Boesel να βγάζει την μία έκδοση του SysMon μετά την άλλη, και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στην τελευταία έκδοση του προγράμματος 2.2 έχει κάνει πολλές βελτιώσεις, κυρίως στην μέθοδο που γίνεται το autorefresh των λιστών της εφαρμογής.

Ψηφοποίηση βινυλίων σε mp3 με το AudioEvolution 4

Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον guide για το AudioEvolution 4, το οποίο αν και δεν είναι και πολύ καινούργιο, είπα να το αναφέρω εδώ. Πρόκειται για ψηφοποίηση βινυλίων σε mp3 με το AudioEvolution 4. Μιας και το AudioEvolution 4 είναι πια δωρεάν και μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά και σε αυτό το guide το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να δούμε πως μπορούμε να ηχογραφήσουμε ένα εξωτερικό ήχο, και να τον επεξεργαστούμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

PowerSDL 15.6

Μια νέα έκδοση του PowerSDL για το MorphOS κυκλοφόρησε στο Aminet, από τον προγραμματιστή Ilkka Lehtoranta. Στην νέα αυτή έκδοση 15.6 υπάρχουν κάποιες διορθώσεις σε σχέση με το AHI και κάποια *nix paths. Στις επόμενες εκδόσεις, όπως αναφέρει ο προγραμματιστης εδώ (post 28), θα υπάρξουν βελτιώσεις στο θέμα των γραφικών για πολλά παιχνίδια.

Amiwest 2012

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το φετινό Amiwest 2012 στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, από τις 19-21 Οκτωβρίου θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για Amiga σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο στο Amiwest μαζεύονται πολλές εταιρείες και πολλές φορές σε αυτή την εκδήλωση γίνονται και ανακοινώσεις για διάφορα σχέδια των εταιρειών.

Στην φετινή εκδήλωση θα γίνουν και κάποια μαθήματα προγραμματισμού σε όσους παρεβερεθούν εκεί, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των προγραμματιστών. Το υλικό που θα δημιουργηθεί σε αυτά τα μαθήματα θα διατεθεί αργότερα online για κατέβασμα.

Sqrxz v1.1 για OCS/ECS Amiga μηχανήματα

Κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση του παιχνιδιού Sqrxz για OCS/ECS Amiga, ένα μήνα περίπου μετά την αρχική κυκλοφορία. Στην νέα αυτή έκδοση 1.1 έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την ομαλότητα του scrolling και στον player της μουσικής.

BitJam Ep.159 Retrobeat

O Yerzmyey δημιούργησε ένα mix από μουσικές 8 καναλιών, ηχογραφημένες από πραγματικές Amiga, και έφτιαξες ένα μουσικό θέμα τριανταενός λεπτών, το οποίο και ονόμασε "Retrobeat". Είναι πραγματικά πολύ όμορφο, το οποίο δεν κουράζει καθόλου.

Το συγκεκριμένο mix περιλαμβάνει 8 διαφορετικά θέματα τα οποία το ένα ακολουθεί το άλλο τόσο ομοιόμορφα σαν να είναι φυσική συνέχειά του. Μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω, κάνοντας κλικ στο YouTube video.

AmiUpdate 2.18

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του AmiUpdate 2.18. To AmiUpdate είναι το μόνο πρόγραμμα για AmigaOS 4.1 το οποίο αναλαμβάνει να κάνει αυτόματο update σε προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στο μηχάνημά σας, αρκεί αυτά να το υποστηρίζουν. Για να γίνει αυτό κάθε προγραμματιστής που επιθυμεί την υποστήριξη του AmiUpdate πρέπει να προσθέσει συγκεκριμένο κώδικα στο πρόγραμμά του, ο οποίος παρέχεται από τον προγραμματιστή του AmiUpdate Simon Archer.

Ubuntu για την SAM 460/AmigaOne 500

Η ACube, η εταιρεία που έχει κατασκευάσει τους υπολογιστές SAM 460, κυκλοφόρησε ένα Live CD με μια PPC έκδοση του Ubuntu για όποιον θέλει να το εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Προς το παρόν όμως δεν είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε την συγκεκριμένη διανομή στο μηχάνημά σας, κάτι που όμως να αλλάξει σύντομα και να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διανομή.

ACA620EC για Amiga 600

Σε λίγο καιρό το online μαγαζί Amigakit θα παραλάβει τα πρώτα κομμάτια του νέου επιταχυντή ACA620EC για τις Amiga 600. Ο συγκεκριμένος επιταχυντής έχει κατασκευαστεί από την Individual Computers, κάτι που αυτόματα σημαίνει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και υποστήριξης.

FS-UAE 1.3.30

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του FS-UAE. Στη νέα αυτή έκδοση 1.3.30 έχουν γίνει αρκετές αλλαγές κυρίως στην Launcher έκδοση του προγράμματος, π.χ. η διαχείριση της λίστας με τα προ ρυθμισμένα παιχνίδια.

SysMon 2.1

Μια νέα έκδοση του SysMon κυκλοφόρησε. Στην νέα αυτή έκδοση 2.1 έχουν γίνει αρκετές αλλαγές με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Μια από αυτές είναι και η αλλαγή του priority της εφαρμογής από το 50 στο 2, μιας και το προηγούμενο δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. Επίσης, στην νέα αυτή έκδοση περιέχει και την Ελληνική μετάφραση που ετοίμασε ο Αντώνης Ηλιάκης (Phantom).

Scriba 0.9.0

Μια ακόμα νέα έκδοση του κειμενογράφου Scriba 0.9.0 για το MorphOS. Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector.

WHDLoad 17.1

Μετά από πάρα πολύ καιρό σε δοκιμαστική περίοδο, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του WHDLoad 17.1, όπου έχουν γίνει αρκετές διορθώσεις προβλημάτων και εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών.

Για όσους δεν γνωρίζουν το WHDLoad, να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα, καθώς δίνει την δυνατότητα σε παλιές, και όχι μόνο, Amiga, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με λίγη παραπάνω μνήμη και ένα σκληρό δίσκο, να τρέχουν παιχνίδια άμεσα και γρήγορα από το δίσκο, παρόλο που δεν είχαν την δυνατότητα να εγκατασταθούν σε αυτόν.

Commodore τα χρόνια της Amiga

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Brian Bagnall, "Commodore: the amiga years". Σε συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του ίδιου συγγραφέα "Commodore: A company on the edge", γίνεται μια προσπάθεια εύρεσης των λόγων που μια εταιρεία που παρήγαγε προϊόντα που ήταν τουλάχιστον 5 χρόνια μπροστά από αυτά των ανταγωνιστών της, τελικά κατέρρευσε και χρεοκόπησε.

Neverball και Neverputt 1.5.4

Μια νέα έκδοση των open source παιχνιδιών Neverball και Neverputt κυκλοφόρησε. Στην νέα αυτή έκδοση 1.5.4, η οποία είναι και η τελευταία σταθερή έκδοση που υπάρχει και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και διορθώσεις σε σχέση με την παλιά 1.4.0.

We love AMIGA OS

We love Amiga OS... φωνάζει η Ελληνική εταιρία mediacube και δεν λέει ψέματα. Και πως το αποδεικνύει; Μα φυσικά με την δουλειά της, που δεν είναι άλλη από τα οκτώ διαφορετικά backdrops που επιμελήθηκε και προστέθηκαν στο 5ο update πακέτο για το AmigaOS 4.1. Με οκτώ διαφορετικές, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, που τις επεξεργάστηκαν έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως backdrops, η mediacube κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα.

Νέοι drivers για ATI RadeonHD με υποστήριξη Series 7

Στο site της AEON ανακοινώθηκε η νέα έκδοση των drivers v.0.54 για ATI RadeonHD κάρτες γραφικών με υποστήριξη της σειράς 7 (HD7000). Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων drivers χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την A-EON Technology, και δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του AmigaOS να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τις ποιο σύγχρονες κάρτες γραφικών ATI.

AmigaMania τ. 5

Το 5ο τεύχος τους Ουγγαρέζικου online περιοδικού για τους φίλους της Amiga είναι διαθέσιμο για κατέβασμα. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε να διαβάζετε Ουγγαρέζικα (ούτε εγώ γνωρίζω άλλωστε), αλλά αν το κατεβάσετε θα δείτε πόσο καλή δουλειά γίνεται από την ομάδα σύνταξης. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο μετάφρασης όπως το Translate της Google.

Jonathan Potter προγραμματιστής του Directory Opus

 Ο Greg Perry και ο Jonathan Potter (φωτογραφία από το amigaforever.com)

Ο Jonathan Potter, προγραμματιστής του Directory Opus, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα Amiga Lore, όπου αναφέρθηκε στις διάφορες εκδόσεις του αγαπημένου Directory Opus, από τότε που λεγόταν JPDirUtil μέχρι και την τελευταία έκδοση 10 για Windows. Η συνέντευξη είναι γραμμένη στα Αγγλικά, και μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Commodore Free τ.64

Βγήκε νέο τεύχος του online δωρεάν περιοδικού Commodore Free, τεύχος 64. Το Commodore Free είναι εντελώς δωρεάν και βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις όπως PDF, ePUB, MOBI και HTML, ακόμα και SEQ, D64 που μπορούν να διαβαστούν από προσομειωτές για Commodore υπολογιστές.

PF3 για συστήματα με KS1.3

Μια νέα έκδοση του PFS3 για συστήματα με AmigaOS 1.x και Kickstart 1.3 και επάνω. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο filesystem υποστηρίζει τα συγκεκριμένα συστήματα καθώς δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης του ακόμα και σε CDTV. Την νέα αυτή υλοποίηση έκανε ο προγραμματιστής Toni Wilen, ο οποίος βασίστηκε στην τελευταία SVN έκδοση του PFS3.

AVCodec 53.611

Κυκλοφόρησε η νεότερη έκδοση της library avcodec v53.611. Το avcodec είναι μια βιβλιοθήκη το οποίο δίνει την δυνατότητα αναπαραγωγής πολλαπλών τύπων αρχείων ήχου και βίντεο. Μια πολύ αναγκαία βιβλιοθήκη μιας και προσθέτει δυνατότητες σε όσα προγράμματα την χρησιμοποιούν, όπως το DVPlayer.

FLAC bounty για το MorphOS

Ξεκίνησε ένα νέο bounty για την δημιουργία μίας Reggae βιβλιοθήκης που να προσφέρει την υποστήριξη των FLAC αρχείων στο MorphOS. Οι Reggae βιβλιοθήκες είναι για το MorphOS ότι και τα datatypes για το AmigaOS. Η βασική τους λειτουργία είναι να επεκτείνουν ένα λειτουργικό σύστημα και και να του δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τύπους αρχείων που δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτή την δυνατότητα μπορούν να την εκμεταλλευτούν και διάφορα προγράμματα, πχ.

BabeAnoid 2.5b1

Το BabeAnoid είναι ένα παιχνίδι σαν το Arkanoid, τύπου Breakout. Σκοπός του παίχτη είναι να εξαφανίσει τα τουβλάκια της πίστας έχοντας μια μπάρα στο κάτω μέρος και ένα μπαλάκι, το οποίο και περιφέρεται στον χώρο της πίστας. Όπου χτυπάει το μπαλάκι επιστρέφει προς τα πίσω. Το παιχνίδι είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 2003 για OCS και ECS μηχανήματα, με την έκδοση 2.0. Έχει φτιαχτεί με την γλώσσα προγραμματισμού AMOS και διατίθεται εντελώς δωρεάν.