Οκτώβριος 2012

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #99 Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Grunch για το MorphOS. Το Grunch είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης εφαρμογών, το οποίο βοηθάει τους χρήστες να εγκαταστήσουν νέες εκδόσεις ή αναγκαίες εκδόσεις προγραμμάτων στο σύστημά τους. Με το Grunch δεν χρειάζεται να ψάχνετε για τις αναγκαίες βιβλιοθήκες, μιας και τις προτείνει αυτόματα αν δει ότι λείπουν από το σύστημά σας και κάποιο πρόγραμμα τις χρειάζεται.

Βγήκε ένα νέο πακέτο προγραμμάτων για το MorphOS, το γνωστό Pack Ultimate. Όσοι δεν το γνωρίζετε το συγκεκριμένο πακέτο, λειτουργεί ως συνοδευτικό το MorphOS, και προσθέτει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων στο λειτουργικό σύστημα, κάνοντάς το άμεσα λειτουργίσιμο. Όλα τα προγράμματα είναι χωρισμένα σε φακέλους ανάλογα με το είδος τους και είναι δοκιμασμένα ότι δουλεύουν άψογα.

Μια νέα έκδοση του PowerSDL για το MorphOS κυκλοφόρησε στο Aminet, από τον προγραμματιστή Ilkka Lehtoranta. Στην νέα αυτή έκδοση 15.7 υπάρχουν κάποιες διορθώσεις σε σχέση με τα γραφικά και το triple buffering. Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Aminet.

 

Μια ακόμα νέα έκδοση του κειμενογράφου Scriba 1.1.0 για το MorphOS κυκλοφόρησε. Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector.

Κυκλοφόρησε ένα ακόμα παιχνίδι για το AmigaOS4 από την Εntwickler-Χ, το οποίο ονομάζεται "A frog game". Το νέο αυτό παιχνίδι είναι αρκετά απλοϊκό, με όμορφα γραφικά. Στο παιχνίδι έχετε το ρόλο ενός βατράχου που κάθεται στην λίμνη, πάνω σε ένα νούφαρο. Πάνω από το κεφάλι του πετάνε διάφορα ζουζούνια, τα οποία γρήγορα γίνονται μεζεδάκια για τον βάτραχό μας. Δυστυχώς όμως στην λιμνούλα αυτή δεν υπάρχει μόνο ένα πεινασμένο βατραχάκι.

Ένας νέος μετατροπέας για 9pin joysticks παρουσιάστηκε από τον Francis Gradel από τον Καναδά. Ο συγκεκριμένος δέχεται από την μια πλευρά τα αγαπημένα μας joysticks και από την άλλη βγάζουν USB σύνδεση, με σκοπό να μπορούμε να συνδέσουμε το αγαπημένο μας Tomahawk στο AmigaNG μηχάνημά μας.

Κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση του Reggae για MorphOS 3.1. Στην έκδοση αυτή έχουν προστεθεί νέες classes που προέκυψαν από ένα ολοκληρωμένο bounty, καθώς επίσης και πολλές διορθώσεις σε προβλήματα.

Ο Lyle Hazelwood κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του Bars & Pipes που είχε παρουσιάσει στο φετινό AmiWest 2012. Το Bars & Pipes είναι ένα MIDI sequencer το οποίο είναι από τα παλιότερα και πιο δυνατά του είδους του.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσαν στο AmigaPD.com οι Rob Hewitt και η Retroguru-Team, για το Sqrxz, την μεταφορά του στις OCS Amiga και γενικότερα για την Retroguru-Team. Την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε και να την διαβάσετε εδώ.

Το νέο σχεδιαστικό πρόγραμμα SketchBlock σιγά σιγά γίνεται ακόμα καλύτερο. Κυκλοφόρησε το έβδομο update του, και στην έκδοση 1.7 έχει γίνει ακόμα καλύτερο, εισάγοντας νέα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση brushes με κίνηση. Προγραμματιστής του SketchBlock είναι ο Andy Broad

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγούν τα videos των παρουσιάσεων από την φετινή AmiWest 2012. Σε αυτό εδώ το άρθρο θα βάζουμε τα links ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τα βρείτε. Όλα τα videos των παρουσιάσεων έχουν τραβηχτεί και επεξεργασθεί από τον Robert Bernardo.

Μια νέα έκδοση του SysMon κυκλοφόρησε από τον προγραμματιστή του Guillaume Boesel, μόλις 10 μέρες από την προηγούμενη. Στην τελευταία έκδοση του προγράμματος 2.3, έχει προστεθεί ένα αναδυόμενο menu με το πάτημα του δεξιού κουμπιού του mouse σε οποιοδήποτε tab.

Στην προσπάθεια της ACube να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα λειτουργικά συστήματα για τους SAM υπολογιστές της, ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε στο Amiwest 2012 το AROS για την SAM460/AmigaOne 500. Μετά από συμφωνία με τους Jason McMullan και τον Michal Schulz το AROS έχει ήδη μεταφερθεί στην SAM460/AmigaOne 500, με σκοπό να υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα μοντέλα SAM της εταιρείας.

Μια παρουσίασή του θα γίνει και στην φετινή Pianeta στην Ιταλία, στις 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου 2012.

Κυκλοφόρησε μια νέα δοκιμαστική έκδοση του FS-UAE. Στη νέα αυτή έκδοση 2.0beta έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και διορθώσεις, για αυτό έγινε και η αλλαγή στο νούμερο έκδοσης.

Μια ακόμα νέα έκδοση του κειμενογράφου Scriba 1.0.0 για το MorphOS κυκλοφόρησε. Το Scriba είναι ένας WYSIWYG κειμενογράφος που υποστηρίζει TrueType Fonts με μορφοποίηση. Μπορεί να εξάγει κείμενα ως PDF, Amigaguide ή σαν bitmap εικόνες και SVG vector.

Κυκλοφόρησε ένα νέο παιχνίδι για το AmigaOS4 από την Εntwickler-Χ, το οποίο ονομάζεται Tap Jewels. Το νέο αυτό παιχνίδι είναι ένα puzzle game όπου σκοπός σας είναι να συνδυάσετε τα μαργαριτάρια σε δυάδες και πάνω, ώστε να αφαιρεθούν από το ταμπλό.