Απρίλιος 2013

Η ιταλική ιστοσελίδα 'Amiga News.IT' που περιγράφει νέα από το χώρο της Amiga, παρουσίασε μια συνέντευξη του προγραμματιστή Guillaume Boesel (με το ψευδώνυμο 'zzd10h'), ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετά ενδιαφέροντα προγραμματάκια για AmigaOS 4, όπως είναι τα FastCompress και SysMon.

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη στα αγγλικά εδώ.

Ένα νέο μουσικό CD δημιουργήθηκε με 19 μουσικά θέματα από τα καλύτερα παιχνίδια της Amiga και του CD32. Όλα τα μουσικά θέματα έχουν υποστεί την αναγκαία επεξεργασία και μιξάρισμα ώστε να ακούγονται καλύτερα. Στα 79 λεπτά που διαρκεί το CD θα απολαύσετε τα μουσικά θέματα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1989 - 1994, όπως τα Shadow of the Beast, Pinball Dreams, Turrican 2, Alien Breed, Lotus Turbo Challenge 2, Cannon Fodder, Speedball 2, Hired Guns ή το Battle Squadron.

Το IceDoctor είναι ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει την διάσωση δίσκων ή partitions που έχουν εγκατεστημένο το IceFS. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το IceFS είναι ένα 64bit σύστημα αρχείων το οποίο προς το παρόν υπάρχει μόνο για MorphOS συστήματα. Υποστηρίζει δίσκους χωρητικότητας μέχρι 2TB χωρίς περιορισμούς στον αριθμό αρχείων ή φακέλων. Με το IceDoctor μπορείτε να διορθώσετε ένα χαλασμένο partition και να διασώσετε τα δεδομένα σας.

Στην νέα αυτή έκδοση έχουν γίνει τα παρακάτω:

Κυκλοφόρησε η τρίτη έκδοση του browser NetSurf, ο οποίος είναι ένας ελαφρύς browser με υποστήριξη CSS v2.1. Ο NetSurf σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις δεν υποστήριζε την Javascript, κάτι πού από την νέα έκδοση αρχίζει να αλλάζει. Σε αυτήν υπάρχει μια πρώτη πρώιμη υποστήριξη της Javascript χωρίς φυσικά να είναι πλήρης. Για αυτό ακόμα πολλά πράγματα δεν υποστηρίζονται, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Στην νέα έκδοση έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με μερικές από αυτές:

Η Cloanto κυκλοφόρησε για το Android ένα νέο πακέτο όπου συμπεριλαμβάνονται επίσημα ROM images και αρχεία συστήματος για νόμιμη χρήση. Αυτό το πακέτο είναι το πρώτο που κυκλοφορεί από μια νέα σειρά προϊόντων με την ονομασία Amiga Forever Essentials. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε άλλα προγράμματα και προσομοιωτές να χρησιμοποιούν νόμιμα διαθέσιμα αρχεία τα οποία είναι αναγκαία για την ορθή λειτουργία τους.

Μια νέα έκδοση του AmigaAmp κυκλοφόρησε, ενός από τα παλιότερα προγράμματα αναπαραγωγής αρχείων ήχου στην Amiga. Σε αυτήν την έκδοση 3.7 έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες και έχουν γίνει διορθώσεις σε προβλήματα. Η εμφάνισή του έχει βασιστεί στην εμφάνιση των πρώτων εκδόσεων του WinAmp, κάτι που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Η σειρά του AmigaAmp 3.x τρέχει μόνο σε AmigaOS 4, ενώ για το AmigaOS3.x και MorphOS μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις 2.x.

Στην τελευταία έκδοσή του έχουν γίνει οι εξής αλλαγές και διορθώσεις:

Θυμάστε την έκδοση του Quake 2 για AGA Amiga που σας είχαμε αναφέρει πριν λίγο καιρό; Ε λοιπόν, ο developer που έχει αναλάβει την μεταφορά του κυκλοφόρησε μια νεότερη έκδοση η οποία δίνει μερικά ακόμα fps κάνοντάς το λίγο πιο ομαλό. Στην νέα έκδοση έχουν γίνει διορθώσεις και υποστηρίζονται πλέον τα Official Mision Packs "Ground Zero" και "The Reckoning".

Ανακαλύψαμε στο YouTube μια συνέντευξη του Jon Hare, βασικού developer και συνιδρυτή της Sensible Software, η οποία δόθηκε στο Gamespot. Όλοι γνωρίζουμε την εν λόγω εταιρεία και κυρίως τα παιχνίδια που δημιούργησαν όπως τα Sensible Soccer, Cannon Fodder, WizKid, MegaLoMania, Sensible Golf κα.. Στην συνέντευξη ο Jon Hare μιλάει για τα πρώτα του βήματα σαν designer παιχνιδιών, τα πρώτα του παιχνίδια, την εποχή των home computers και την συνεργασία του με την Ocean.

Μια νέα έκδοση του Stargus κυκλοφόρησε, βασισμένο στην τελευταία open source έκδοση 2.2.7. Το Stargus είναι μια μηχανή η οποία δίνει την δυνατότητα να παίξετε το Starcraft σε περισσότερες πλατφόρμες, μιας και είναι open source. Για να λειτουργήσει σωστά απαιτεί να έχετε το CD του Starcraft διαθέσιμο κατά την εγκατάσταση, από το οποίο θα τραβήξει τα αναγκαία αρχεία.

Μια νέα έκδοση του FS-UAE κυκλοφόρησε, το οποίο γίνεται ακόμα καλύτερο με κάθε ανανέωση. Το FS-UAE είναι ένας προσομοιωτής της Amiga για Linux, Windows και MAC OSX, ο οποίος βασίζεται αρκετά στον κώδικα του WinUAE. Έχει ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον ρυθμίσεων και εκκίνησης παιχνιδιών, που θα το λατρέψετε.

Στην τελευταία αυτή έκδοση έχουν γίνει τα παρακάτω, ανάμεσα σε άλλα:

Βγήκε το νέο τεύχος του online περιοδικού Commodore Free, τεύχος 69. Το Commodore Free είναι εντελώς δωρεάν και θα το βρείτε σε διάφορες εκδόσεις όπως PDF, ePUB, MOBI και HTML, ακόμα και SEQ, D64 που μπορούν να διαβαστούν από προσομοιωτές για Commodore υπολογιστές.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του MomosIRC, ενός προγράμματος που σας δίνει την δυνατότητα να συνδεθείτε σε IRC κανάλια και να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες. Προτού εμφανιστούν και εδραιωθούν τα προγράμματα Instant Messaging όπως το ICQ, MSN και άλλα, τα IRC κανάλια ήταν πάντα γεμάτα κόσμο όπου γινόντουσαν συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει φθίνει, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί, καθώς ακόμα τα περισσότερα sites το χρησιμοποιούν σαν τρόπο επικοινωνίας των μελών τους.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του NetSurf για AmigaOS 3.x και τις Classic Amiga. Το NetSurf είναι ένας μικρός και γρήγορος browser ο οποίος υποστηρίζει και CSS. Για να λειτουργήσει στην Amiga σας απαιτείται κάρτα γραφικών με Picasso ή CyberGFX, 64MB μνήμης και γρήγορο επεξεργαστή. Μια από τις αλλαγές που έχουν γίνει είναι η αλλαγή των γραμματοσειρών, το οποίο όμως έχει σαν αποτέλεσμα την λάθος εμφάνιση των Ελληνικών ιστοσελίδων. Για να το διορθώσετε αυτό μπορείτε να αντιγράψετε τις γραμματοσειρές από παλιότερη έκδοση.

Ο Petro Tyschtschenko έδωσε μια ακόμα συνέντευξη, αυτή την φορά στο mos6502.com, όπου μίλησε για τα χρόνια του στην Commodore, τα βήματα του στην Escom και στην Gateway, μέχρι και τις τελευταίες πωλήσεις των Amiga 1200 Magic Packs μέσω του Facebook. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του στο mos6502.com.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του browser Odyssey, η v1.20 στην οποία έχουν γίνει διάφορες βελτιώσεις. Δημιουργός του Odyssey browser είναι ο Fabien 'FAB' Coeurjuly. Από αυτή την έκδοση δεν θα υπάρχει η ξεχωριστή έκδοση του χωρίς την υποστήριξη των SVG γραφικών, όπως είχαμε συνηθίσει, διότι με βάση τον δημιουργό του, τα 8MB που εξοικονομούνται, σε σχέση με το μέγεθος του όλου project, δεν αξίζει την υποστήριξη διαφορετικών εκδόσεων.

Μερικές από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει:

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Reggae 3.1.7, στην οποία ο προγραμματιστής του Grzegorz 'Krashan' Kraszewski έχει κάνει κυρίως βελτιώσεις αλλά έχει προσθέσει και δύο νέες κλάσεις, την clipboard.stream, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στο clipboard του συστήματος και στις υπόλοιπες, και την gapless.filter που επιτρέπει την αναπαραγωγή διαδοχικών ήχων δίχως κενό μεταξύ τους. Ένα πολύ απλό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιεί την νέα κλάση gapless θα κυκλοφορήσει στις επόμενες μέρες.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το φετινό Revision Demo Party, όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν και Amiga demos. Στην φετινή διοργάνωση υπήρχαν πέντε συμμετοχές Amiga demo, από τις ομάδες elude, Ghostown + Loonies, focus design και άλλους. Το Revision Demo Party ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε η ακύρωση των BreakPoint Parties από το 2010, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο demo party στον κόσμο.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Gimp για το AmigaOS 4 και το AmiCygnix. Το Gimp είναι ένα από τα καλύτερα Open Source προγράμματα επεξεργασίας εικόνας με πολλές δυνατότητες το οποίο είναι και αρκετά εύκολο στη χρήση. Μπορεί να ικανοποιήσει όποιον ενδιαφέρεται να φτιάξει κάτι απλό, όσο και τον επαγγελματία που το χρειάζεται για τη δουλειά του. Μπορεί να αποτελέσει άξιο αντικαταστάτη διάσημων προγραμμάτων όπως το Photoshop. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα του Gimp είναι ότι παρέχεται εντελώς δωρεάν και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα.