Ιούλιος 2013

Κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά update μιας νέας διανομής του AROS 68K, η οποία ονομάζεται AROS Orca. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν το AROS να τρέχει στο WINUAE στο PC τους. Είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια, περιέχει τις AROS Roms και περιέχει αρκετό λογισμικό για να το δοκιμάσετε. Έρχεται σε ένα συμπιεσμένο αρχείο των 296MB περίπου, στο οποίο θα βρείτε όλο το αναγκαίο λογισμικό και αρχεία ρυθμίσεων για να το τρέξετε. Μπορείτε επίσης και να το εγκαταστήσετε σε κάποιο πραγματικό μηχάνημα.

Ο Trevor Dickinson, ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της A-EON Technology, και ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας της δημιουργίας των AmigaOne X1000, μιλάει στο Obligement, για όλους και για όλα. Μιλάει για την δημιουργία της A-EON, πως προέκυψε το κόστος της AmigaOne X1000 και αν τελικά ήταν επιτυχία ή όχι η δημιουργία της. Φυσικά, μιλάει και για τα επόμενα σχέδιά του, τα νέα Cyrus motherboards και το πότε περίπου θα είναι έτοιμα για αγορά.

Κυκλοφόρησε η demo έκδοση του πολυ-αναμενόμενου M.A.C.E., του νέου παιχνιδιού της EntwicklerX, δηλαδή των Thomas Claus και Frank Menzel. Το M.A.C.E. είναι ένα νέο shoοt'em up, με υψηλής ποιότητας HD γραφικά και πολύ καλό ήχο. Εμπνευσμένο από τα κλασικά shoot'em ups και εδώ πρέπει να σκοτώσετε ό,τι κινείται. Στο M.A.C.E. είστε ένας πιλότος μαχητικών αστρόπλοιων, της Στρατιωτικής Συμμαχίας της Κοινής Γης (Military Alliance of Common Earth). Σκοπός σας να αποκρούσετε τις ορδές των εξωγήινων κατακτητών, που σκοπό έχουν να σας καταστρέψουν, εσάς και όλη την ανθρώπινη φυλή.

Με μια μακροσκελής ανάρτηση στο blog της Hyperion Entertainment από τον Lyle Hazelwood ανακοινώθηκε ότι με το τελευταίο update του driver ήχου για την AmigaOne X1000, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξή του. Ο driver υποστηρίζει εγγραφή ήχου όπως και αναπαραγωγή, και η οπτική έξοδος S/PDIF λειτουργεί κανονικά. Είναι η πρώτη φορά που σε σύστημα με AmigaOS έχει υλοποιηθεί υποστήριξη HD ήχου, κάτι που πραγματικά δείχνει ότι τα πράγματα προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση.

Ένα νέο παιχνίδι κυκλοφόρησε με το όνομα Huenison, το οποίο είναι ένα shoot' em up με πολλά στοιχεία δανισμένα από άλλα παιχνίδια. Ο δημιουργός του είναι ο Simone Bevilacqua, ο οποίος πήρε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Arkanoid, Decathlon, Dyna Blaster, Impossible Mission, Oil's Well, Pac-Man, Pang, Qix, Slam Tilt, Space Invaders, Tetris και Vital Light, τα έριξε στο μίξερ και έβγαλε ένα παιχνίδι με retro διάθεση, αλλά αρκετά εθιστικό.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του AmigaAmp, όπου έχουν γίνει διορθώσεις και έχουν προστεθεί νέα πακέτα εικονιδίων και skins από τους DjNick, TommySammy και Samo79. Μερικές από τις διορθώσεις που έχουν γίνει είναι η σωστή μετατροπή των UTF8 πληροφοριών στα metadata των FLAC αρχείων, η αυτόματη ταξινόμηση των αρχείων αλφαβητικά όταν φορτώνετε κάποιο κατάλογο και η καλύτερη διαχείριση των wsz skins.

Δύο νέα πρόσωπα προστέθηκαν στην βασική ομάδα της ανάπτυξης του AmigaOS 4, και πρόκειται για τους Thomas “imagodespira” Claus και Frank “Goos McGuile” Menzel. Ο Thomas και ο Frank είναι επίσης οι δημιουργοί γνωστών νέων παιχνιδιών όπως το Swamp Defence, το Tap Jewels, το Balance Blox και άλλα, ως EntwicklerX. Η ειδίκευση του Thomas είναι ο σχεδιασμός και τα γραφιστικά, και αυτός είναι ο τομέας που θα ασχοληθεί, ενώ ο Frank θα απασχοληθεί ως προγραμματιστής σε διάφορους τομείς του λειτουργικού.

Πριν λίγες μέρες έγινε το Silicon Dreams & Vintage Computer Festival στο Coalville της Αγγλίας, όπου συμμετείχαν η A-Eon Technology, η AmigaKit, και χρήστες που εκπροσωπούσαν το MorphOS και το AROS. Η A-Eon παρουσίασε δύο νέες AmigaOne motherboards με το κωδικό όνομα Cyrus και Cyrus+, οι οποίες είναι σε prototype μορφή ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τις δούμε σύντομα για αγορά, μιας και αυτές θα πάνε στους developers για δημιουργία των αναγκαίων drivers.

Μια νέα έκδοση του Hollywood κυκλοφόρησε, παρόλο που ακόμα είναι σε κατάσταση τέτοια που κανένας δεν μπορεί να το αγοράσει, κάτι που όμως θα αλλάξει σύντομα. Έτσι, αυτή η νέα έκδοση δεν απευθύνεται μόνο στους ήδη υπάρχοντες κατόχους του αλλά και σε μελλοντικούς νέους χρήστες. Σε αυτή την έκδοση έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες και έχουν διορθωθεί προβλήματα. Κυρίως η Android έκδοση έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να υποστηρίζει πολλές νέες εντολές από την desktop έκδοση και να χρησιμοποιεί το hardware για την απεικόνιση των γραφικών.

Μεταξύ άλλων αλλαγών έχουν γίνει και τα παρακάτω:

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του κορυφαίου email client για Amiga, του YAM. Έχουν γίνει πολλές διορθώσεις προβλημάτων, όπως ένα πρόβλημα με το BetterString.mcc το οποίο έκανε το YAM να κρασάρει. Η νέα έκδοση υπάρχει ήδη για κατέβασμα, καθώς όσοι το χρησιμοποιείτε ήδη θα έχετε δει το update μήνυμα κατά την ένρξή του στο μηχάνημά σας, από το updating σύστημα που έχει το πρόγραμμα. Η νέα αυτή έκδοση έχει και την ανανεωμένη Ελληνική μετάφραση του φτιαγμένη από τον Αντώνη (phantom) Ηλιάκη.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #103 Ιουλίου - Αυγούστου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.