Μάιος 2016

3η Παγκόσμια Ημέρα Amiga 2016

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 31 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Amiga. Ο εορτασμός αυτή της μέρας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μέσα από ένα group στο Facebook. Εμπνευστής του ήταν ο ήταν ο Dragon "Gyu" Gyorgy, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από κοντά μας στις αρχές του 2015. Το Facebook group αυτή την στιγμή αριθμεί πάνω από 1870 μέλη. Σκοπός της συγκεκριμένης παγκόσμιας μέρας είναι η ενθύμηση των μηχανημάτων που μας πρόσφεραν τόσο πολύ χαρά όλα αυτά τα χρόνια, που μας έκαναν να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε διαφορετικά στον κόσμο της τεχνολογίας.

Η Elbox ανακοίνωσε την διάθεση του νέου Mediator PCI 4000D 3V MK-II, μιας κάρτας επέκτασης για τις Amiga 4000D, ο οποίος δίνει πρόσβαση σε πέντε PCI 2.2 θύρες και επτά Zorro III/II. Δίνει την δυνατότητα στους κατόχους της να χρησιμοποιήσουν PCI κάρτες μέσα από μεγαλύτερη γκάμα καρτών, μιας και υποστηρίζει κάρτες που απαιτούν τροφοδοσία 3.3V.

Πιο αναλυτικά οι δυνατότητες του Mediator PCI 4000D 3V MK-II:

Ένα νέο βιβλίο ετοιμάζει ο Krzysztof "Radzik" Radzikowski, το οποίο αφορά την προσομοίωση μιας Amiga με την χρήση των WinUAE και FS-UAE. Στόχος του είναι να δώσει όλες εκείνες τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να μπορεί κάθε χρήστης που επιθυμεί να στήσει το AmigaOS 3.x ή το AmigaOS 4.x σε κάποιο υπολογιστή που τρέχει MS Windows, MacOS X και Linux.

Κυκλοφόρησε το πακέτο λογισμικού Enhancer από την A-Eon, το οποίο είχε ανακοινωθεί από τον Trevor Dickinson στο προηγούμενο AmiWest. Το Enhancer είναι ένα πακέτο με προγράμματα, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το λειτουργικό σύστημα. Υποστηρίζει το AmigaOS 4.1 FE αλλά λειτουργεί πολύ καλά και στο παλιότερο AmigaOS 4.1upd6. Σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί αρκετά προγράμματα, με κάποια από αυτά να είναι νέα και άλλα αναβαθμίσεις παλαιών.

Τον Ιούνιο του 1988, ο Jay Miner, ο άνθρωπος που από τους περισσότερους θεωρείται (και όχι άδικα) ως "ο πατέρας της Amiga", έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό Amiga User International, την οποία αναδημοσίευσε πρόσφατα το site Retro Computing News. Για ευκολία στην ανάγνωση ο Παναγιώτης "Dony" Πλεμμένος μπήκε στον κόπο να την αποδώση στα ελληνικά, την οποία μπορείτε να την διαβάσετε στο προσωπικό του blog.

Διατίθενται για προαγορά στο Vimeo το νέο ντοκυμαντέρ From Bedrooms to Billions: the AMIGA years. Στις 2.5 ώρες που διαρκεί γίνεται μια αναζήτηση της επιρροής της Commodore Amiga σε μια ολόκληρη γενιά προγραμματιστών οι οποίοι πήγαν την δημιουργία video παιχνιδιών, μουσικής αλλά και την έκδοση αυτών σε νέα επίπεδα, κάτι που άλλαξε την συγκεκριμένη βιομηχανία για πάντα!

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του NetSurf, της έκδοσης που βασίζεται στο SDL, το οποίο βασίζεται στην έκδοση 3.5. Η συγκεκριμένη έκδοση του NetSurf για τις 68K Amiga αναπτύσεται από τον Artur Jarosik. Σε αντίθεση με την έκδοση του του Chris Young, η συγκεκριμένη δεν υποστηρίζει tabs, αλλά είναι πιο σταθερή και πιο ώριμη. Ο NetSurf είναι ένας ελαφρύς browser ο οποίος δεν έχει πολλές απαιτήσεις από hardware.