Αύγουστος 2016

Από ένα video που ανέβηκε στο YouTube φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο νέος Video Player Emotion, που ετοιμάζεται από την Entwickler-X, θα έχει την δυνατότητα να αναπαράγει video με streaming από μια online υπηρεσία, όπως το YouTube ή από ένα αρχείο που βρίσκεται σε κάποια ιστοσελίδα. Αυτό καθιστά τον νέο video player ακόμα πιο χρήσιμο και πλήρες. Σύντομα θα κυκλοφορήσει μια public beta έκδοση για δοκιμή, η οποία όμως δεν έχει ανακοινωθεί αν θα δοθεί σε όλους ή σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του MUI 5.0-2016R1 για AmigaOS4/PPC και AmigaOS3/m68k από τους developers Thore Bockelmann και Jens Maus. Στην νέα έκδοση, όπως πάντα, έχουν γίνει διορθώσεις και βελτιώσεις στην λειτουργία του. Με την έλευση του MUI 5, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το MUI 4.0, γίνεται ευκολότερη η μεταφορά προγραμμάτων από το MorphOS, καθώς τώρα υπάρχει κοινή βάση μεταξύ των δύο λειτουργικών. Ένα πρόγραμμα που εκμεταλλεύτηκε αυτή την δυνατότητα και προχώρησε η μεταφορά του είναι το Odyssey.

Vampire 500 - Photo by Simo Koivukoski

Έτοιμο για παραγωγή είναι το Vampire 500 το οποίο είναι ένας FPGA επιταχυντής, βασισμένος στην ίδια λογική με τον Vampire 600, ο οποίος όμως μπορεί να λειτουργήσει με τις Amiga 500 και Amiga 2000. Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν ότι στην Amiga 2000 μπορεί να τοποθετηθεί με δύο τρόπους, στην θέση της παλιάς CPU ή στο Zorro II expansion όπου συνδέονται και όλες οι επιταχυντές που είχαν κυκλοφορήσει παλιότερα.

Qt logo

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Qt για το AmigaOS 4, στην οποία έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις προβλημάτων και καλύτερης συμβατότητας με το AmigaOS 4.1 FE. Δημιουργός της έκδοσης για το AmigaOS 4.1 είναι ο Thorbjorn (Alfkil) Wennermark. Το QT είναι ένα framework για την κατασκευή εφαρμογών με GUI και προέρχεται από τον χώρο του open source λογισμικού. Έχει μεταφερθεί και τρέχει native στο σύστημά μας, και υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία βασίζονται σε αυτό, με μερικά από αυτά να είναι πολύ χρήσιμα όπως το SmTube.

Με το Amibian έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε την δική σας Amiga με λίγα χρήματα και πολύ μικρή σε μέγεθος, καθώς υποστηρίζει το Raspberry Pi 3, το οποίο είναι ένας πολύ μικρός υπολογιστής τσέπης. Βασίζεται σε έναν επεξεργαστή SoC, παρόμοιο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, ο οποίος έχει τέσσερις πυρήνες, και είναι χρονισμένος στα 1.2GHz. Για το Raspberry Pi υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά συστήματα διαθέσιμα, με τα περισσότερα από αυτά να βασίζονται σε κάποια Linux διανομή. Έτσι είναι και το Amibian, το οποίο βασίζεται σε Linux και όταν ξεκινάει τρέχει απευθείας το uae4arm.

Στις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του AmigaFuture #122 Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2016. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, στα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCP, AmigaKit και Alinea. Σας προτείνουμε να γίνετε συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Κυκλοφόρησε το Gianna Sisters Special Edition, το οποίο είναι μια ανεπίσημη έκδοση του Great Gianna Sisters για τις κλασσικές Amiga. Η πολυαναμενόμενη αυτή έκδοση έχει βελτιωμένα γραφικά στα sprites των κοριτσιών, καλύτερο animation στην κίνησή τους, επανασχεδιασμένους αντιπάλους και αρχηγούς, καθώς και νέα ή βελτιωμένα "πλακάκια" στις πίστες. Ακόμα έχουν βελτιωθεί τα ηχητικά εφέ σε σχέση με την αρχική έκδοση που είχε κυκλοφορήσει το 1988.

Sum-B prototype

Ο Artur Gadawski, ο άνθρωπος πίσω από το Retro 7-bit, ανακοίνωσε τα σχέδια του για υλοποίηση νέο hardware για τις Amiga. Ο Artur Gadawski έχει φτιάξει τους mouse adapters Rys, με τα οποία είχε πρωτοξεκινήσει, και φυσικά τα τελευταία keyboard adapters Sum. Η ποιότητα κατασκευής σε ό,τι αναπτύσσει είναι υψηλή, και το hardware είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για όλους.<--break->

Η ομάδα developers Entwickler-X, που έχουν αναπτύξει πολλά και αξιόλογα παιχνίδια για το AmigaOS 4, όπως τα M.A.C.E., Swamp Defense, Tap Jewels και άλλα, έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός νέο video player με το όνομα Emotion. Σκοπός του νέου αυτού προγράμματος είναι να μπορεί να αναπαράγει τα περισσότερα video formats με όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση, να παραμείνει απλός στην χρήση και στην εμφάνιση και να παίζει καλά σε όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα.

Το PPaint ανανεώθηκε από την A-EON, η οποία κυκλοφόρησε την νέα έκδοση 7.3b. Σε αυτή την έκδοση δεν έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες αλλά έχουν γίνει διορθώσεις σε bugs και χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά και αρθρώματα που τα γνωρίσαμε από το Enhancer πακέτο της ίδιας εταιρείας, όπως τα μαύρα εικονίδια που έχουν σχεδιαστεί από τον Martin "Mason" Merz, το InfoWindow κ.α.. Για όσους δεν γνωρίζουν το Personal Paint είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμού που μοιάζει σε πολλά σημεία με το DPaint. Υποστηρίζει AGA και RTG συστήματα και έχει την δυνατότητα εκμετάλλευσης της όλης της διαθέσιμης μνήμης.