Νέες Amiga από την Individual Computers

Στην εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες για τα 30 χρόνια της Amiga στο Amsterdam, ο Jens Schoenfeld ανακοίνωσε τον σχεδιασμό νέων Amiga υπολογιστών, με την ονομασία Amiga Reloaded, όπως έγινε με το C64 Reloaded. Σήμερα ανακοινώθηκαν, στο wiki της εταιρίας, οι προδιαγραφές του συστήματος και πως ακριβώς θα λειτουργεί. Μιλάνε για μία ή δύο motherboards οι οποίες θα είναι συμβατές με τις Amiga 500 και Amiga 1200.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία motherboard η οποία να μπορεί να φιλοξενηθεί στο ήδη υπάρχον case των Amiga 500 και 1200, χωρίς να απαιτείται κάποια τροποποίηση στο ίδιο το case. Ο νέος αυτός υπολογιστής δεν θα έχει επεξεργαστή CPU ώστε να μειωθεί το κόστος. Θα υπάρχει θύρα επέκτασης σαν κι αυτή που υπάρχει στην Amiga 1200, ώστε να συνδεθεί κάποια κάρτα επιταχυντή όπως η επερχόμενη ACA1221(EC). Θα δοθεί έμφαση στην υποστήριξη όλων των ACA12xx καρτών επέκτασης, εκτός της παλιάς ACA1230, και υποστήριξης των καρτών της Blizzard.

Όσων αφορά το chip γραφικών θα υποστηρίζει το AGA και θα χρησιμοποιεί πραγματικά chips Alice, Lisa και Paula, μαζί με άλλα δύο CIA chips. Η μνήμη chip θα παραμείνει 2MB, αλλά θα είναι πολύ ταχύτερη σε σχέση με αυτή που υπάρχει στα παλιά μοντέλα, στην οποία θα έχει τάχιστη και άμεση πρόσβαση ο επεξεργαστής.

Η σύνδεση σε monitor θα γίνεται με δύο τρόπους, ανάλογα τι θα επιλέξει ο αγοραστής. Θα υπάρχει μία επέκταση σύνδεσης με κλασική σύνδεση Amiga-DB23, η οποία θα λειτουργεί σε παλιά 15kHz οθόνες, καθώς και μια 15-pin VGA έξοδο. Εναλλακτικά θα υπάρχει μία flickefixer επέκταση, τύπου Indivision AGA MK2, σαν αυτή που δημιουργήθηκε στην A1200, το οποίο θα έχει μια VGA έξοδο και μια HDMI.

Δύο υποδοχές για σύνδεση CF καρτών, θα δίνει τις ίδιες δυνατότητες στο σύστημα όπως η ACA500 και η ACA500plus, από τις οποίες η πρώτη θα χρησιμοποιείται για εκκίνηση του συστήματος και θα είναι εσωτερική. Η δεύτερη θα δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στην CF κάρτα από τα αριστερά, στο case της Amiga 1200 μέσω της θύρας PCMCIA, και στο case της Amiga500 μέσω της θύρας επέκτασης, για την έυκολη αλλαγή της.

Στο σύστημα θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης κάρτας 100MBit Ethernet και της RapiRoad για προσθήκη USB θυρών, την έκδοση της X-Surf-100. Η kickstart ROM θα είναι αποθηκευμένη σε flash ROM μεγέθους 1MB.

Δεν θα υποστηρίζονται τα drives για δισκέτες όπως αυτά της Amiga, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης PC disk drives. Επίσης, δεν θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικού drive δισκετών.

Αφού η εταιρία δημιουργήσει αρχικά το πρωτότυπο, θα δεχτεί παραγγελίες ώστε να γνωρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς για την Amiga Reloaded. Μετά από αυτή την φάση, θα ξεκινήσει η παραγωγή και θα παραδοθούν τα μηχανήματα έπειτα από 18-20 εβδομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο wiki της εταιρίας και στην ανακοίνωσή της.