Μάιος 2013

Ο Trevor Dickinson της AEon Technology έδωσε μια συνέντευξη στον Sven Harvey και στο περιοδικό Micro Mart. Ο Trevor μιλάει για το πως ξεκίνησε η AEon, η δημιουργία της X1000 Nemo, το κόστος της και την συνεργασία με την AmigaKit και την Varisys. Θα διαβάσετε ακόμα για το Netbook και τι έγινε με την κυκλοφορία του, και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της AEon.

Το CygnusEd 5 κυκλοφόρησε σε έκδοση για download, το οποίο είναι φθηνότερο και φυσικά δεν έχει κανένα περιορισμό στην χρήση του. Φυσικά, όποιος επιθυμεί μπορεί ακόμη να το βρεί σε CD μορφή, το οποίο έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία για 68K και μία PPC για AmigaOS 4. Το CygnusEd 5 είναι η μετεξέλιξη του πολύ καλού CygnusEd Professional 4 το οποίο κυκλοφόρησε το 1997 για το AmigaOS 3.1.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του MorphOS 3.2, στην οποία έχουν γίνει πολλές αλλαγές και προσθήκες λειτουργιών. Υποστηρίζονται πια τα Power Mac G5 workstations, τα PowerBook G4 και G4 iBook laptops, καθώς επίσης και 3D υποστήριξη των R300 καρτών γραφικών. Αλλαγές έγιναν και στο NetStack το οποίο είναι τώρα πολύ πιο γρήγορο, μαζί με πολλές βελτιώσεις σε διάφορα επίπεδα.

Διαθέσιμες και πάλι για αγορά οι κάρτες Indivision AGA MK2cr, με κάποιες όμως μικρές παραλλαγές. Το κυρίως hardware είναι ακριβώς το ίδιο με την MK2 έκδοση και φυσικά οι λειτουργίες της κάρτας. Έχει όμως αλλάξει η σύνδεση DVI η οποία καταλήγει σε θηλυκό βύσμα και για αυτό τον λόγο το κύκλωμα που υπήρχε στην πλακέτα του βύσματος, έχει μεταφερθεί στην κυρίως κάρτα. Το software που συνοδεύει την κάρτα δίνει πολλές δυνατότητες ρύθμισης των αναλύσεων της οθόνης και αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί παλιότερα.

Το Chrysalis pack είναι ένα πακέτο με πάρα πολλά προγράμματα για το MorphOS 3.1. Σκοπός του πακέτου είναι να λειτουργήσει σαν συμπληρωματικό του MorphOS και να δώσει την δυνατότητα σε κάποιο χρήστη να έχει στο μηχάνημά του, γρήγορα και εύκολα, τα καλύτερα προγράμμα για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Το πακέτο αυτό δεν υποστηρίζεται και δεν προέρχεται από την ομάδα προγραμματιστών του MorphOS.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του κορυφαίου emulator Amiga για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows WinUAE. Μπορείτε να στήσετε την δική σας Amiga, καθώς υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα μοντέλα. Μπορείτε να τρέξετε μόνο κάποια παιχνίδια ή ακόμα και να στήσετε ένα πλήρες Workbench βασισμένο σε AmigaOS 68K. Δεν υποστηρίζει κώδικα PPC, για αυτό μπορείτε να τρέξετε κώδικα που είναι γραμμένος μόνο για Motorola 68K επεξεργαστές.

Κυκλοφόρησε η τρίτη δοκιμαστική έκδοση του AmiKit για πραγματικές Amiga. Ο λόγος δημιουργίας του είναι να μεταφερθεί το AmiKit όπως το γνωρίζουμε, σε πραγματικά μοντέλα Amiga και να τρέξει με λιγότερες δυνατόν απαιτήσεις από hardware. Έχουν γίνει τροποποιήσεις και βελτιώσεις ακόμα και στις παλέτες χρωμάτων ώστε να φαίνεται όμορφα ακόμα και με λίγα χρώματα στην οθόνη. Φυσικά έχει δοθεί έμφαση και στην γρήγορη λειτουργία του ακόμα και σε επεξεργαστές με χαμηλές ταχύτητες. Φυσικά, όσο πιο γρήγορο μηχάνημα έχετε, τόσο καλύτερη θα είναι η αίσθηση χρήσης του.

Η γνωστή Individual Computers ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου Keyrah v2. Το Keyrah είναι μια συσκευή που επιτρέπει την μετατροπή παλαιών πληκτρολογίων από τα γνωστά μας home computers, Amiga και Commodore, σε usb πληκτρολόγια. Αυτό έχει σαν σκοπό να βοηθήσει χρήστες που θέλουν να φιλοξενήσουν μια PC motherboard σε κάποιο κουτί από το αγαπημένο τους home computer. Φανταστείτε σε ένα κουτί από C64 να έχετε μέσα ένα Raspberry Pi συνδεδεμένο με το original πληκτρολόγιο του κουτιού.

Μεταφέρθηκε στο AmigaOS 4 το D1X-Rebirth, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε το Descent στο σύστημά σας. Το D1X-Rebirth όμως δεν κάνει μόνο αυτό, αλλά κάνει το παιχνίδι ακόμα καλύτερο, δίνοντάς του νέα χαρακτηριστικά, πχ. την χρήση της μηχανής OpenGL στα γραφικά που τα κάνει να φαίνονται καλύτερα, αυξημένη δυνατότητα παιχνιδιού με πολλούς παίκτες κ.α.. Το D1X-Rebirth είναι Open Source project και θα το βρείτε για Windows, για το MacOS-X και το Linux.

Η Boing Attitude είναι μια μικρή εταιρία με έδρα τη Γαλλία, που δημιουργεί διάφορα παιχνίδια και εφαρμογές και για το AmigaOS 4.1. Γνωστά παιχνίδι είναι το παλιό, αλλά καλό, Word Me Up XXL, αλλά επίσης και το καινούργιο παιχνίδι ερωτήσεων, Ask Me Up, με 2 εκδόσεις προς το παρόν. Επίσης υπάρχει και η εφαρμογή εξερεύνησης και διαχείρισης αρχείων και φακέλων, Dir Me Up, αποκλειστικά για AmigaOS 4.1 και μόνο.

Όπως κάθε χρόνο, η Cloanto κυκλοφόρησε την νέα έκδοση των γνωστών πακέτων προσομοίωσης Amiga Forever και C64 Forever. Στις νέες εκδόσεις έχει δοθεί έμφαση στην ευκολία χρήσης του από τους αρχάριους αλλά και από τους πιο έμπειρους. Με νέα χαρακτηριστικά, όπως ευκολότερο κατέβασμα και εγκατάσταση, αυτόματη επιδιόρθωση σε περίπτωση που κάτι πήγε στραβά, δυνατότητα δημιουργία ISO images ή εκκινήσιμου USB σε κάποιο δικό σας περιβάλλον και άλλα.

Τα Amiga Forever και C64 Forever είναι δύο πλήρη πακέτα προσομοίωσης υπολογιστών Amiga και Commodore.

Μια νέα έκδοση του MomosIRC κυκλοφόρησε, το οποίο γίνεται όλο και καλύτερο και πλήρες σε κάθε ανανέωση. Το MomosIRC είναι ένα IRC client πρόγραμμα που σας δίνει την δυνατότητα να συνδεθείτε σε IRC κανάλια και να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες. Προτού εμφανιστούν και εδραιωθούν τα προγράμματα Instant Messaging όπως το ICQ, MSN και άλλα, τα IRC κανάλια ήταν πάντα γεμάτα κόσμο όπου γινόντουσαν συνομιλίες και ανταλλαγές απόψεων.

Στην τελευταία αυτή έκδοση έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Κυκλοφόρησε μια νέα ανανεωμένη έκδοση του Icaros Desktop 1.5.2. Το Icaros Desktop είναι μια πλήρη διανομή βασισμένη στο Aros, το οποίο περιέχει ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου λογισμικού για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Η διανομή είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε τρεις μορφές, Live DVD, Light CD και Update Pack. Στην νέα αυτή έκδοση θα βρείτε προεγκατεστημένο και το νέο keymap για τα Ελληνικά με όνομα "Hellenic" στις ρυθμίσεις Input του συστήματος. Με χρήση του νέου keymap θα μπορείτε να γράφετε Ελληνικά χωρίς την χρήση του κουμπιού Alt.

Βγήκε το νέο τεύχος του online περιοδικού Commodore Free, νούμερο 70. Το Commodore Free είναι εντελώς δωρεάν και θα το βρείτε σε διάφορες εκδόσεις όπως PDF, ePUB, MOBI και HTML, ακόμα και SEQ, D64 που μπορούν να διαβαστούν από προσομοιωτές για Commodore υπολογιστές.

Εισαγωγική οθόνη

Ένα νέο παιχνίδι δημιουργήθηκε για την Amiga με το όνομα Cropky. Ανήκει στην κατηγορία των puzzle games στο οποίο πρέπει να ενώσετε της τελείες που βρίσκονται στο χαρτί με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσετε τον αντίπαλο σε αδιέξοδο. Μπορείτε να παίξετε διπλό με κάποιο φίλο σας ή εναντίον του υπολογιστή, αν και στην δεύτερη περίπτωση μου ήταν ακατόρθωτο να κερδίσω έστω και μια φορά. Κανονική σφαγή.

Νέα έκδοση του AmigaAmp κυκλοφόρησε για το AmigaOS 4. Το AmigaAmp είναι ένα από τα παλιότερα προγράμματα αναπαραγωγής αρχείων ήχου στην Amiga το οποίο σε κάθε νέα έκδοση γίνεται ακόμα καλύτερο. Στην νέα αναβάθμιση 3.8 έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις σε προβλήματα. Η εμφάνισή του έχει βασιστεί στην εμφάνιση των πρώτων εκδόσεων του WinAmp, κάτι που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Μια νέα έκδοση του HivelyTracker είναι διαθέσιμη για τo AmigaOS 4. Το HivelyTracker είναι ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικών κομματιών που έχουν δημιουργηθεί με βάση το AHX format που δημιουργήθηκε στα μέσα του '90. Το HivelyTracker θα το βρείτε και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows, MacOS X και Haiku.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Cinammon Writer, το οποίο είναι ένας επεξεργαστής κειμένου που δημιουργήθηκε με στόχο να είναι πολύ ελαφρύς και να παίζει σε όσο το δυνατόν περισσότερα AmigaOS συστήματα. Έχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που περιμένει να βρει κάποιος σε έναν επεξεργαστή κειμένου, όπως την μορφοποίηση κειμένου, χρήση antialiased TTF, απεριόριστο Undo/Redo, συμβατότητα με άλλα προγράμματα όπως το Word και το OpenOffice.