Ιούνιος 2024

Δύο αρκετά απαιτητικά παιχνίδια ετοιμάζονται για τις 68k Classic Amiga από τη Hyperion Entertainment. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι διαθέσιμα για τα AmigaOS 4 μηχανήματα εδώ και αρκετό καιρό, με το Heretic 2 να έχει μεταφερθεί για πρώτη φορά πίσω στο 2000, δίνοντας ελπίδα σε όσους Amiga χρήστες είχαν απομείνει. Υπεύθυνος για τη νέα μεταφορά σε 68k κώδικα είναι ο Steffen Häuser, ένας εξαιρετικός προγραμματιστής με μεγάλη προσφορά στο χώρο μας.

Ανακοινώθηκαν από την Individual Computers πληροφορίες για το επερχόμενο Indivision ECS V4 και τις δυνατότητες που θα έχει. Μιας και το Indivision ECS V3 έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό, το Indivision ECS V4 είχε αναφερθεί αρκετές φορές από την εταιρεία στο επίσημο forum.

Είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά το A600GS από την AmigaKit. Πρόκειται για ένα αυτόνομο, βασισμένο σε Arm σύστημα το οποίο στοχεύει όλους όσους θέλουν ένα σύστημα να παίζουν παιχνίδια και να τρέχουν προγράμματα σε Amiga περιβάλλον.

Είναι μικρό και έχει μια πληθώρα συνδέσεων διαθέσιμες, με πιο σημαντικές τις 9πινες θύρες για κλασσικά joysticks. Ναι, θα μπορείτε να συνδέσετε το αγαπημένο σας Tomahawk σε αυτές και να τσακίσετε τους εχθρούς.

Ένα νέο και πολύ χρήσιμο εργαλείο δημιουργήθηκε από τον Robert Smith για όλους τους χρήστες Windows που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία τα οποία είναι images δισκεττών για διάφορους υπολογιστές και όχι μόνο. Το πρόγραμμα ονομάζεται DiskFlashback και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας δισκεττών για Amiga, Atari κ.α.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του AmiSSL, η 5.16. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει τη νεότερη έκδοση της OpenSSL library v3.3.1 (4.6.2024), και έτσι φέρνει στα συστήματά μας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τα προγράμματα που τη χρησιμοποιούν. Το AmiSSL project είναι μια συνολική προσπάθεια να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη για τα συστήματα που βασίζονται στην Amiga (AmigaOS, MorphOS, AROS, κλπ), η οποία χρησιμοποιεί το OpenSSL cryptographic library toolkit.

Κι ενώ νομίζαμε ότι οι επόμενες μέρες θα χαρακτηριστούν μόνο από έναν αφόρητο συνδυασμό ζέστης με Αφρικανική σκόνη, έρχεται ξανά ως από μηχανής θεός το 44ο τεύχος του Retro Planet να προσφέρει μια ανάσα δροσιάς και λίγες δόσεις ξενοιασιάς που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτό το δυσβάσταχτο κλίμα που βιώνουμε.

Εδώ και καιρό είχε κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο για το AmigaOS 3.2, αλλά δυστυχώς ήταν γραμμένο στα Γερμανικά. Ευτυχώς, πρόσφατα ετοιμάστηκε και η Αγγλική έκδοση, η οποία είναι διαθέσιμη για αγορά.

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο χρήσης του λειτουργικού συστήματος, με στόχο να κατατοπίσει και τον πιο αρχάριο στον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του AmigaOS 3.2. Δε σταματάει όμως μόνο στην επιφάνεια, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει και τους πιο έμπειρους χρήστες να εμβαθύνουν στις δυνατότητες που τους παρέχει το λειτουργικό.

Ο κορυφαίος emulator για Amiga γίνεται ακόμα καλύτερος με τη νέα έκδοση του WinUAE 5.3.0, στην οποία έχουν προστεθεί, όπως πάντα, πολλά νέα χαρακτηριστικά και έχουν γίνει διορθώσεις προβλημάτων. Το WinUAE είναι το ιδανικό πρόγραμμα για να στήσετε τη δική σας Amiga σε κάποιο Windows PC, καθώς υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα μοντέλα. Μπορείτε να τρέξετε μόνο κάποια παιχνίδια ή ακόμα και να στήσετε ένα πλήρες Workbench βασισμένο σε AmigaOS 68K.