Νέα από το AmiWest 2014

Ολοκληρώθηκε το φετινό AmiWest 2014, στην οποία ακούσαμε ενδιαφέροντα πράγματα, νέα του χώρου και είδαμε παρουσιάσεις προγραμμάτων. Μάθαμε για νέο την έλευση νέου hardware από την ACube, ακούσαμε για το νέο AmiStore που σύντομα θα είναι έτοιμο και φυσικά για την νέα έκδοση του AmigaOS 4.1, την Final Edition.

Την πρώτη παρουσίαση την έκανε ο Steven Solie, lead developer του AmigaOS 4, ο οποίος ανακοίνωσε την νέα έκδοση του AmigaOS 4.1 Final Edition. Η νέα αυτή έκδοση θα είναι διαθέσιμη για κάθε συμβατό υπολογιστή, και θα έρχεται σε μια DVD συσκευασία με το CD και ένα μικρό manual. Το κόστος του θα είναι 29,95€ και θα διατίθενται σε διαφορετική έκδοση για κάθε μηχάνημα. Αν έχετε περισσότερα του ενός μηχανήματα, θα πρέπει να προμηθευτείτε την αντίστοιχη έκδοση για το κάθε ένα. Η νέα αυτή έκδοση θα περιέχει όλα τα updates που έχουν κυκλοφορήσει, συν μερικά νέα προγράμματα και βελτιώσεις. Η προηγούμενη έκδοση θα σταματήσει να υποστηρίζεται από το AmiUpdate, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο σημαντικό update ασφαλείας.

 

Το πρόγραμμα άλλαξε λίγο και την δεύτερη παρουσίαση έκανε ο Trevor Dickinson της A-Eon Technology, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη του χώρου μας σε περιεχόμενο-λογισμικό. Όπως χαρακτηριστικά είπε "Content, Content, Content" είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να γίνει το λειτουργικό μας πιο πλήρες. Για αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στο AmiStore και την προσπάθεια της προώθησης λογισμικού επί πληρωμή, το οποίο σύντομα θα βγει live για να το χρησιμοποιήσουν όλοι. Θα τρέχει σε AmigaOS 4.x και AmigaOS 3.x.

Επίσης ανακοίνωσε τα εξής:

  • η Prisma Megamix καθυστέρησε λόγο του λογισμικού και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο.
  • θα κυκλοφορήσει έκδοση Warp3D πριν το Gallium3D, και ότι ξεπεράστηκαν κάποια κολλήματα που υπήρχαν με τα δικαιώματά του, καθώς εξαγοράστηκε από την A-Eon
  • το Libre Office έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε debugging στάδιο
  • μίλησε για την νέα έκδοση του Personal Paint 7.3, το οποίο υπάρχει σε PPC native και σε 68K, και στο οποίο έχουν προστεθεί νέα εργαλεία και νέες λειτουργίες
  • παρουσίασε τον νέο driver για κάρτες γραφικών Radeon HD, και μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει σε ταχύτητα κατά την αναπαραγωγή HD Video 1080p.
  • μίλησε για το Radiance το οποίο είναι ένα πακέτο με διάφορα προγράμματα, όπως το Personal Paint 7.3, mplayer, Candi, ScetchBlock με το fractals και άλλα.
  • μίλησε επίσης για το πόσο σημαντικό είναι να γίνει το AmigaOS 4.1 μια πλατφόρμα για την συγγραφή προγραμμάτων και ότι ετοιμάζεται μια νέα έκδοση του GDB για καλύτερο και ευκολότερο debugging των προγραμμάτων.
  • αναφέρθηκε ακόμα στην εξαγορά του Amiga.org και πρόσφατα του Amigaworld.net. Σκοπός των εξαγορών αυτών είναι η βεβαίωση ότι θα συνεχίσουν αυτά τα site να λειτουργούν για το καλό της κοινότητας, όπως είπε.

 

Την τρίτη παρουσίαση την έκανε ο Andy Broad, ο οποίος μίλησε για τα παρακάτω:

  • Έδειξε το Candi να λειτουργεί, με τα animated backgrounds και τα animated icons.
  • Παρουσίασε την νέα PPC native έκδοση του PPaint 7.3 και έδειξε όλα τα νέα features
  • Έδειξε επίσης την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του SketchBlock

 

Ο Bill Borsari παρουσίασε μερικά από τα τελευταία παιχνίδια που κυκλοφόρησαν.

 

Ο Alex Perez παρουσίασε το Linux να παίζει σε μια X5000 ώστε να δείξει πόσο καλά λειτουργεί το hardware.

 

Ο Epsilon παρουσίασε το AmigaOS 4.1 σε UAE σύστημα.

 

Όπως κάθε χρόνο έγινε και το καθιερωμένο "συμπόσιο" το Σάββατο το βράδυ με μπόλικη συζήτηση και μουσική.

 

Στο "συμπόσιο" βρέθηκε και ο Cohn Proudfoot, πρώην Managing Director στην Commodore UK, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία εκείνα τα χρόνια.