Δεκέμβριος 2013

Όπως κάθε φορά μετά από μια νέα έκδοση του MorphOS, κυκλοφορεί και νέο ενημερωμένο πακέτο Chrysalis. Έτσι, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του MorphOS 3.4 εμφανίστηκε και το Chrysalis 3.4.1 με μπόλικο λογισμικό. Το πακέτο αυτό αναπτύσσει και ανανεώνει η ομάδα WArMUp, η οποία αποτελείται από MorphOS χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Τελικά η System3 τήρησε τον λόγο της και κυκλοφόρησε το Putty Squad για Amiga. Απαιτεί για να λειτουργήσει σωστά κάποια AGA Amiga και διατίθενται δωρεάν για κατέβασμα σε μορφή 2 δισκετών ADF. Το Putty Squad είχε εμφανιστεί σε demo έκδοση στις συνοδευτικές δισκέτες των περιοδικών Amiga Power (τ.41) και Amiga Action (τ.62), αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε στην αγορά ολοκληρωμένο. Χρειάστηκε περίπου 20 χρόνια για να το δούμε τελικά στα μηχανήματά μας.

Είναι διαθέσιμη μια νέα έκδοση του Odyssey Web Browser για το AmigaOS 4, στο οποίο έχουν γίνει πολλές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Απαιτεί για την εγκατάστασή του το MUI 4, οπότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αναβάθμισή του μέσω AmiUpdate. Η μεταφορά του Odyssey Web Bowser από την MorphOS έκδοση γίνεται από τον Kas1e.

Ο καλύτερος email client για τα AmigaOS, MorphOS και AROS ανανεώθηκε και έφτασε στην έκδοση 2.9. Πιστό στο ραντεβού του, κάθε χρόνο πριν την πρωτοχρονιά, έρχεται με μια νέα έκδοση στην οποία έχουν διορθωθεί αρκετά προβλήματα, προστέθηκαν νέες λειτουργίες και αυξήθηκε η ταχύτητα λειτουργίας του.

Με το YAM μπορείτε να διαχειρίζεστε τα emails σας, το οποίο υποστηρίζει servers POP3, APOP, SMTP, TLSv1/SSLv3 συνδέσεις, PGP και πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών. Τα emails μπορείτε να τα φιλτράρετε και να τα κατηγοριοποιείτε σε φακέλους με δομή άπειρου βάθους. 

Όσοι τρέξαμε εχτές το AmiUpdate στο σύστημά μας, μας περίμενε μια όμορφη έκπληξη. Η ανανέωση του MUI στην έκδοση 4 και για το AmigaOS 4 είναι γεγονός. Την ανάπτυξή του έχουν αναλάβει οι Thore Bockelmann και Jens Maus, και εδώ και καιρό ήταν σε beta δοκιμαστική φάση. Με την έλευση του MUI 4 γίνεται ευκολότερη η μεταφορά προγραμμάτων από το MorphOS, καθώς τώρα υπάρχει κοινή βάση μεταξύ των δύο λειτουργικών.

Έπειτα από την κυκλοφορία της μεταφοράς του Battle Squadron για τα AmigaOS 4, Windows και MacOS, ήρθε η σειρά να κυκλοφορήσει και για το MorphOS. Φυσικά μιλάμε για την νέα έκδοση του παιχνιδιού, με HD γραφικά και πολύ καλό ήχο, μια μεταφορά που έγινε από την από την Cope-Com, σε συνεργασία με την GoldenCode.eu και την Seal Of Action. Η έκδοση για MorphOS δεν είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία, και η κυκλοφορία του είναι ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους χρήστες MorphOS.

Λίγες μόνο μέρες μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης έκδοσης του Odyssey Browser, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 1.22, στην οποία έγιναν δύο σημαντικές διορθώσεις. Διορθώθηκε το πρόβλημα ταχύτητας που παρουσιαζόταν στην οθόνη topsites όταν ο χρήστης είχε ενεργοποιημένο το adblock του προγράμματος. Επίσης, για λόγους ασφαλείας, στα topsites δεν καταχωρούνται πλέον τοπικά αρχεία που έχουν φορτωθεί με URL file:///.

Η Ιταλική ACube και η Βρετανική A-EON ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για το καλύτερο μέλλον της πλατφόρμας, υπό ένα κοινό όραμα (One Vision). Η ανακοίνωση έγινε στην φετινή Pianeta 2013 όπου εκπρόσωποι των εταιρειών ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να προωθούν την ανάπτυξη hardware και λογισμικού για όφελος της Amiga κοινότητας.

Ένα σχετικά νέο online περιοδικό έκανε την εμφάνισή του, το 880 Gamer, το οποίο έχει σαν κύρια θεματολογία τα games που είχαν κυκλοφορήσει στην Amiga. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 2 τεύχη σε μορφή pdf, το πρώτο τον περασμένο Μάιο ενώ το δεύτερο τον Νοέμβριο. Οι δημιουργοί του δεν έχουν ορίσει κάποια περιοδικότητα στην κυκλοφορία του, οπότε θα κυκλοφορεί όποτε είναι έτοιμο.

Κυκλοφόρησε η έκδοση 3.4 του MorphOS. Σε αυτή την έκδοση έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις σε διάφορα προγράμματα και τομείς του λειτουργικού, αλλά και βελτιώσεις για υπολογιστές με G5 CPU. Μάλιστα η ομάδα ανάπτυξης του λειτουργικού έδωσε στην δημοσιότητα κάποια γραφήματα που παρουσιάζουν μετρήσεις απόδοσης συγκρίνοντας την προηγούμενη έκδοση με την τωρινή.

Η XAMOS (Cross-AMOS) alpha 0.29 είναι μία cross-platform AMOS BASIC για Amiga συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του AmigaOS 4, MorphOS και AROS! Όσοι είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με την AMOS BASIC, AMOS PRO, κλπ, σίγουρα την είχαν αγαπήσει...

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του browser Odyssey, η v1.21 στην οποία έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις και διορθώσεις προβλημάτων. Ο Odyssey Web Browser είναι αυτή την στιγμή ο πιο πλήρης browser στο MorphOS, ο οποίος ξεκίνησε ως μεταφορά του OWB, αλλά στην πορεία συνέχισε να βασίζεται στο WebKit το οποίο ανανεώνεται σε κάθε νέα έκδοση.

Η System 3 επιβεβαίωσε μέσα από την σελίδα της στο Facebook, την κυκλοφορία του Putty Squad στην Amiga. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει δωθεί ο κώδικας του παιχνιδιού σε κάποιους προγραμματιστές μέσα από την κοινότητα, οι οποίοι ήδη τα δουλεύουν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία έκδοση σε μορφή ADF, την οποία θα μπορούν οι χρήστες να την κατεβάσουν από το επίσημο site της εταιρείας, το συντομότερο δυνατόν.

Ένας ακόμη επιταχυντής για Amiga 500, 500+ και 2000 έκανε την εμφάνισή του. Η γνωστή μας Elbox ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2014 θα κυκλοφορήσει τον επιταχυντή TurboFlyer 530 ο οποίος θα έχει τον 68030 στην πλήρη του έκδοση (με MMU) και στα 40MHz. Θα μπορείτε να το συνδέσετε εσωτερικά στην Amiga, στην θέση του 68000 επεξεργαστή. Αυτό φυσικά είναι καλό καθώς θα κρατάει την Amiga σας συμμαζεμένη, χωρίς εξωτερικές κάρτες.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του PowerSDL για το MorphOS από τον προγραμματιστή Ilkka Lehtoranta. Στην νέα αυτή έκδοση 16.0b διορθώθηκε ένα πρόβλημα κατά την αρχικοποίηση της smpeg.library, το οποίο οδηγούσε στην λάθος υποστήριξη του OpenGL. Την νέα έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το Aminet ενώ αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε στο δικό σας λογισμικό, θα χρειαστεί να κατεβάσετε το SDK.

Επιτέλους, η ACA 500 είναι έτοιμη για να την προπαραγγείλετε. Εάν δεν έχετε ακούσει για την ACA 500, πράγμα δύσκολο καθώς συχνά πυκνά συζητιόνταν στα διάφορα sites, είναι ένας νέος επιταχυντής για τις Amiga 500 και 500+, ο οποίος συνδέεται στην πλάγια αριστερή θύρα του υπολογιστή, και προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες στο μηχάνημα. Στο site μας θα βρείτε πολλά άρθρα με αναφορές στην νέα αυτή επέκταση.

Ένα νέο Joystick ετοιμάζει η AmigaKit για τις Classic Amiga, τους τελευταίου 6 μήνες. Έχει κατασκευαστεί για να αντέχει για πολλά χρόνια. Το χειριστήριο είναι Arcade τύπου, με την μεγάλη κόκκινη μπίλια και τον μεταλλικό κορμό, και έχει δύο κουμπιά fire τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα. Έρχεται με το κλασσικό βύσμα των 9 pins, ενώ αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε Next Gen Amiga, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους 9pin σε USB μετατροπείς.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του WHDLoad 17.2, όπου έχουν γίνει κυρίως διορθώσεις προβλημάτων και προστέθηκαν μερικά νέα χαρακτηριστικά. Για όσους δεν γνωρίζουν το WHDLoad, να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα, καθώς δίνει την δυνατότητα σε παλιές, και όχι μόνο, Amiga, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με λίγη παραπάνω μνήμη και ένα σκληρό δίσκο, να τρέχουν παιχνίδια άμεσα και γρήγορα από το δίσκο, παρόλο που δεν είχαν την δυνατότητα να εγκατασταθούν σε αυτόν.