Απρίλιος 2015

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του WHDLoad, το οποίο έφτασε στην 18.1. Δημιουργός του είναι ο Bert Jahn, και η νέα αυτή έκδοση φέρνει νέα χαρακτηριστικά αλλά και διορθώσεις προβλημάτων. Για όσους δεν γνωρίζουν το WHDLoad, να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα, καθώς δίνει την δυνατότητα σε παλιές, και όχι μόνο, Amiga, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με λίγη παραπάνω μνήμη και ένα σκληρό δίσκο, να τρέχουν παιχνίδια άμεσα και γρήγορα από το δίσκο, παρόλο που δεν είχαν την δυνατότητα να εγκατασταθούν σε αυτόν.<--break->

Επιβεβαιώθηκε ότι σε κάποια από τις επόμενες εκδόσεις του MorphOS θα υποστηρίζεται η AmigaOne X5000. Μάλιστα, παρουσιάστηκε να τρέχει, ως ένα βαθμό, στην εκδήλωση "Alternative Computer Meeting" που έγινε πριν λίγες μέρες στο Wolfsburg της Γερμανίας, απ' όπου είναι και οι φωτογραφίες. Στις φωτογραφίες φαίνεται η υπό ανάπτυξη έκδοση 3.8 του MorphOS, η οποία δεν είναι απόλυτο ότι θα είναι και αυτή που θα υποστηρίζει την AmigaOne X5000, καθώς προβλέπουν ότι δεν θα υποστηρίζεται πριν από την έκδοση 3.10.

Μια ακόμα μουσική συλλογή, με 21 τραγούδια, κυκλοφόρησε ο Frederic "Elmobo" Motte, δημιουργός μουσικής παιχνιδιών και demos από το 1989. Η συλλογή περιέχει μουσικές που είχαν συμπεριληφθεί σε demos που είχαν δημιουργήσει μερικά από τα πιο δυνατά demo groups, όπως τα Sanity, Alcatraz, Quartex, Dreamdealers κ.α..

Βγήκε το νέο τεύχος του online περιοδικού Commodore Free, νούμερο 86. Το Commodore Free είναι ένα εντελώς δωρεάν online περιοδικό με κύρια θεματολογία τους υπολογιστές Commodore και Amiga. Θα το βρείτε διαθέσιμο σε διάφορες ηλεκτρονικές εκδόσεις όπως PDF, ePUB, MOBI και HTML, ακόμα και SEQ, D64 που μπορούν να διαβαστούν από προσομοιωτές των υπολογιστών της Commodore.

Κυκλοφόρησε το AROS Vision 2.9.2, το οποίο είναι μια μεταφορά του AROS σε 68K μηχανήματα, και μάλιστα με δική του ROM, ώστε να μην υπάρχουν και νομικά κολλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως κάθε νέα έκδοση, έτσι και σε αυτή έχουν γίνει αρκετές διορθώσεις σε προβλήματα αλλά και προσθήκες νέων λειτουργιών.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του AmiKit 8.4, στην οποία έχουν γίνει αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις. Το Amikit είναι ίσως το πληρέστερο πακέτο με το AmigaOS 3.x και πάνω από 350 από τα καλύτερα προγράμματα προεγκατεστημένα και έτοιμα να τα τρέξετε στον υπολογιστή σας με την χρήση προσομοιωτή UAE.

Ένας νέος editor αναπτύσσεται για το AROS, ο οποίος ονομάζεται EdiSyn. Βρίσκεται στην έκδοση 0.34, και ακόμα φυσικά του λείπουν αρκετά πράγματα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένος. Παρόλα αυτά σε αυτόν τον νέο editor θα βρείτε διάφορα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα tabs, syntax highlighting, line numbers κ.α.

Η A-EON Technology ανακοίνωσε την διάθεση νέων 3D drivers για τις Radeon HD κάρτες γραφικών οι οποίες είναι εξοπλισμένες με Southern Islands chipset. Οι νέοι αυτοί drivers δίνουν την δυνατότητα να παίξεται παλιά και νεότερα παιχνίδια που απαιτούν OpenGL και Warp3D, όπως είναι τα Quake, Jedi Academy, Voxelnoid, Voxelbird και πολλά άλλα.

Η A-EON Technology ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέων drivers για τις Radeon HD κάρτες γραφικών, και συγκεκριμένα τις εκδόσεις 2.7 και 1.4, οι οποίες αντικαθιστούν τις προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις. Οι νέοι αυτοί drivers περιέχουν διορθώσεις προβλημάτων.

Όσοι σήμερα είδατε μια ανακοίνωση για μια νέα συνεργασία μεταξύ Amiga.gr και AmigaHellas.gr, αυτή έγινε στα πλαίσια της Πρωταπριλιάς με σκοπό τον ευθυμία όλων μας. Ήταν φυσικά φανταστικό δημιούργημα μας, το οποίο είχε πολλούς αποδέκτες, και ποικίλες αντιδράσεις. Οι περισσότεροι αντέδρασαν θετικά σε ένα τέτοιο γεγονός! Τελικά ένα αστείο γίνεται αιτία για σκέψης και προβληματιμού. Ελπίζω κανείς να μην παρεξηγήθηκε και να μην εξέλαβε στραβά το αστείο αυτό.