Οκτώβριος 2016

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Amibian, 1.313 στην οποία έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις. Με το Amibian έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε την δική σας Amiga με λίγα χρήματα και πολύ μικρή σε μέγεθος, καθώς υποστηρίζει το Raspberry Pi 3, το οποίο είναι ένας πολύ μικρός υπολογιστής τσέπης.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του ZuneView 0.28, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα εμφάνισης φωτογραφιών για το AROS. Με το ZuneView όμως δεν βλέπετε μόνο τις φωτογραφίες σας, αλλά μπορείτε να τις επεξεργαστείτε κιόλας, πειράζοντας τα χρώματα και τους φωτισμούς, την διάστασή τους και την μορφή τους. Επίσης υπάρχουν και αρκετά εφέ που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Η ομάδα ανάπτυξης του MorphOS ανακοίνωσε νέες τιμές registration για το λειτουργικό σύστημα, για κάθε διαφορετική πλατφόρμα που υποστηρίζεται. Έτσι, μπορείτε να κάνετε register το MorphOS στο σύστημά σας σε καλύτερες τιμές.

Στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του AmigaFuture #123 Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, στα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCP, AmigaKit και Alinea. Σας προτείνουμε να γίνετε συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του NetSurf 3.6, της έκδοσης που βασίζεται στο SDL. Η συγκεκριμένη έκδοση του NetSurf για τις 68K Amiga αναπτύσσεται από τον Artur Jarosik. Σε αντίθεση με την έκδοση του του Chris Young, η συγκεκριμένη δεν υποστηρίζει tabs, αλλά είναι πιο σταθερή και πιο ώριμη. Ο NetSurf είναι ένας ελαφρύς browser ο οποίος δεν έχει πολλές απαιτήσεις από hardware.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του AmiKit Real 8.7, ή αλλιώς AKReal. Ο σκοπός του συγκεκριμένου πακέτου είναι η μεταφορά του AmiKit σε πραγματικές Amiga, οι οποίες δεν είναι αρκετά δυνατές για να σηκώσουν την πλήρης έκδοση. Αυτή η έκδοση έχει φτιαχτεί για οθόνες με λίγα χρώματα, πχ. 16 χρώματα ταυτόχρονα, κι αυτό για να μην καταναλώνει πολλούς πόρους του μηχανήματος.

Η πολυαναμενόμενη AmigaOne X5000 είναι διαθέσιμη για αγορά από τα περισσότερα online καταστήματα του χώρου. Το AmigaOS 4.1 FE έχει μεταφερθεί στο σύστημα και είναι πολύ σταθερό. Η AmigaOne X5000 είναι η τρίτη κατά σειρά AmigaOne που δημιουργεί η A-EON Technolodgy Ltd, και αυτή την στιγμή η ναυαρχίδα της εταιρείας.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Roadshow, η 1.12, μετά από περίπου τρία χρόνια από την προηγούμενη. Το Roadshow είναι ένα TCP/IP stack για το AmigaOS 3.x, το οποίο είναι μεταφορά του αντίστοιχου που υπάρχει στο AmigaOS 4. Είναι πολύ πιο γρήγορο από όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν για 68K Amiga και έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες, παρόλο που έρχεται χωρίς κάποιο GUI πρόγραμμα για την ρύθμισή του.

Σήμερα κυκλοφόρησα ένα από τα προγράμματα που αναπτύσσω στον ελεύθερο χρόνο μου για το AmigaOS 4. Ονομάζεται Comicami και είναι ένας comic reader για αρχεία .cbr και .cbz, τα οποία περιέχουν τις σελίδες των comics ως εικόνες. Το Comicami αναλαμβάνει να τα ανοίξει, να τα αποσυμπιέσει και να τα εμφανίσει μέσα στο παράθυρό του.

Ο Kris Cochrane έχει ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον guide για το πως να φτιάξετε το δικό σας retro joystick με πολύ μικρό κόστος, το οποίο να έχει μια USB σύνδεση για την NG Amiga σας ή για το PC σας. Τα videos είναι πολύ καλοφτιαγμένα και αναλυτικά, δίνοντας έμφαση στην λεπτομέρεια.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του MUI 5.0-2016R2 και του MUI 4.0-2016R3 για AmigaOS4/PPC και AmigaOS3/m68k από τους developers Thore Bockelmann και Jens Maus. Στην νέα έκδοση, όπως πάντα, έχουν γίνει διορθώσεις και βελτιώσεις στην λειτουργία του. Με την έλευση του MUI 5, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το MUI 4.0, γίνεται ευκολότερη η μεταφορά προγραμμάτων από το MorphOS, καθώς τώρα υπάρχει κοινή βάση μεταξύ των δύο λειτουργικών. Ένα πρόγραμμα που εκμεταλλεύτηκε αυτή την δυνατότητα και προχώρησε η μεταφορά του είναι το Odyssey.