Παρουσίαση Tap Jewels

Από μικρό παιδί μου άρεσε η καθαρή περιπέτεια σε άγνωστα μέρη, έτσι αποφάσισα να πεταχτώ μέχρι την Γουατεμάλα, για να εξερευνήσω έναν χαμένο θησαυρό των Μάγια. Η ταλαιπωρία που έφαγα δεν περιγράφεται, αλλά φτάνοντας σε ένα από τα ψηλότερα μέρη, ο καθαρός και λεπτός αέρας μου έδωσε την απαιτούμενη ώθηση να συνεχίσω, και φυσικά μην ξεχάσω ότι αισθανόμουν σαν να μην είχα καπνίσει ποτέ στη ζωή μου - βρε τι σου είναι τα υψόμετρα... Ο δρόμος όμως ήταν αρκετά μακρύς, σύμφωνα πάντα με τον χάρτη που είχα στην διάθεσή μου. Έτσι αποφάσισα, και χωρίς δισταγμό, να ξαποστάσω λιγάκι δίπλα σε ένα ποτάμι, πριν συνεχίσω το ταξίδι μου. Και με την ευκαιρία να ρίξω και μια τελευταία ματιά στον χάρτη.

Ευτυχώς, ένας ντόπιος σαμάνος ήταν τόσο ευγενικός μαζί μου, που μου πρόσφερε μια περίεργη τελετουργία με το σκεπτικό να με προστατέψει από τα κακά πνεύματα που τυχόν συναντούσα στην καρδιά του πολιτισμού των Μάγια. Ο τζάμπας ζει, αφού δεν πλήρωσα μία (όχι ότι είχα και πάνω μου τίποτα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Μετά το περίεργο αυτό τελετουργικό, ο παππούς σαμάνος έριξε μια ματιά στον χάρτη μου, και μάρκαρε μια ειδική διαδρομή ώστε να γλιτώσω πολύ χρόνο και να φτάσω γρηγορότερα στον προορισμό μου, με την λιγότερη ριψοκινδυνότητα. Αφού τον ευχαρίστησα, ξεκίνησα το ταξίδι μου.

Το επόμενο πρωί, και μετά από πολύ ποδαρόδρομο, κατάφερα να φτάσω στο πολυπόθητο ναό Τικάλ. Ένα πραγματικά τεράστιο πράγμα που έφτανε άνετα τα 50 μέτρα ύψος, και φυσικά τις γνωστές αμέτρητες σκάλες στη μέση, με την είσοδο του ναού να σε χαιρετά από απόσταση. Εκεί ακριβώς ήταν και το σημάδι πάνω στον χάρτη μου. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα και απλά, αν αφαιρέσει κανείς την ατελείωτη κούραση λόγω του ταξιδιού. Δεν μπορεί! Κάτι δεν πάει σωστά, κάτι δεν μου κολλάει, κάτι μου έχει ξεφύγει...

Δεν ήθελα να προκαλέσω την τύχη μου, έτσι πήρα μια βαθιά ανάσα και άρχισα να ανεβαίνω τα σκαλιά μέχρι να φτάσω στην είσοδο. Όταν έφτασα, μια έκπληξη με περίμενε - και σιγά να μην ήταν όλα τόσο εύκολα, θα ήθελες... Μια βαριά πέτρινη πόρτα με διάφορα πετράδια σε τυχαίες θέσεις ήταν μπροστά μου, και μετά βίας είδα το ειδικό σημείωμα από κάτω, το οποίο έλεγε (στην διάλεκτο των Μάγια): "Για να κερδίσεις την αυτοπεποίθηση των θεών μας και την είσοδο στον κρυμμένο θησαυρό, κοινέ και ταπεινέ θνητέ, θα πρέπει να περάσεις από τρεις δοκιμασίες: Puzzle quest, Time challange και Survival. Θα πρέπει να έρθεις πρώτος και στις τρεις, για να πειστούμε για την τόλμη και την γνώση σου". Κοίτα να δεις που έχουν και απαιτήσεις... Μη έχοντας τίποτα άλλο, ξεκίνησα την πρώτη δοκιμασία...

Μια Επίσκεψη Στο Ενεχυροδανειστήριο
Έτσι περίπου είναι η ιστορία πίσω από το Tap Jewels, το τελευταίο παιχνίδι από την AmiBoing. Αυτή την φορά είναι ένα γνώριμο παιχνίδι παζλ, που τείνει να γίνεται πολύ εθιστικό κάθε φορά που παίζετε. Για την ακρίβεια ασχολείστε με πετράδια, μέχρι να ταιριάξετε 3 ή περισσότερα του ίδιου είδους. Παρόλο που αυτή είναι η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, τα τρία διαφορετικά επίπεδα παιχνιδιού έχουν και τους δικούς τους κανόνες. Τα γραφικά είναι πολύχρωμα και λεπτομερή με ωραίους ήχους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, όπως μας έχει συνηθίσει η AmiBoing, και αυτή την φορά ούτε αυτό το παιχνίδι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Σκέψου Γρήγορα
Ένα από τα πρώτα επίπεδα του παιχνιδιού είναι το puzzle quest. Εδώ θα πρέπει να ταιριάξετε τουλάχιστον ένα ζευγάρι από πετράδια, αλλά αυτό δε θα σας βοηθήσει και πολύ. Ταιριάζοντας τρία ή περισσότερα από τα ίδια πετράδια, το παιχνίδι θα σας ανταμείψει με περισσότερα πετράδια τα οποία εμφανίζονται από τον ουρανό. Προσπαθήστε να ταιριάξετε ακόμα περισσότερα με την μια, και μια βροχή από πετράδια θα εμφανιστούν στην οθόνη σας. Για να καταλάβουμε τι γίνεται, ταιριάζοντας τρία ίδια πετράδια, κερδίζουμε επιπλέον άλλα δυο, με τέσσερα πετράδια κερδίζουμε τρία καινούργια και η συνέχεια επί της οθόνης... Οπότε εύκολα μπορείτε να φανταστείτε ότι η βασική ιδέα αυτού του επιπέδου είναι να ταιριάζετε τρία ή περισσότερα πετράδια τη φορά. Αν συνεχίσετε να ταιριάζετε μόνο ζευγάρια, δεν κερδίζετε νέα, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να τελειώσει γρήγορα, αφού δε θα υπάρχουν άλλα πετράδια να ταιριάξετε μετά από λίγο.

Επίσης αξίζει της προσοχής σας, το τρέχον σκορ σας. Ταιριάζοντας μόνο ένα ζευγάρι ή τρία πετράδια στη σειρά, δεν σας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσετε το σκορ σας πολύ, αλλά με πέντε ή έξι πετράδια ή ακόμα και δεκαπέντε, θα εκτοξευόσουν το σκορ σας σε υψηλά επίπεδα. Κάθε πιθανό ταίριασμα έχει τους δικούς του πόντους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αν προσπαθήσετε να παίξετε πολύ γρήγορα. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ταιριάζετε πετράδια αρκετά γρήγορα και χωρίς λάθη ενδιάμεσα, ώστε έτσι ο μετρητής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης να αρχίζει να ανεβαίνει ως την κορυφή. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα από τους διάφορους ήχους που κάνουν τα πετράδια που ταιριάζετε. Όταν αυτή η μπάρα γεμίσει, έχετε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να κερδίσετε διπλούς πόντους. Μετά το παιχνίδι θα επιστρέψει στην κανονική του ροή, αλλά φυσικά το προηγούμενο εγχείρημα μπορείτε να το κάνετε όποτε θελήσετε, αρκεί να έχετε αρκετές κινήσεις διαθέσιμες.

Ο λόγος που σας δίνει το παιχνίδι να μπορείτε να εξαφανίσετε ένα ζευγάρι πετράδια, είναι για να μπορείτε να φτιάξετε το παιχνίδι στα μέτρα σας. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε την θέση μερικών πετραδιών που βρίσκονται από πάνω από άλλα, ώστε να τα κάνετε να πέσουν μέχρι να φτάσουν στα επόμενα από κάτω. Αυτό έχει σαν πλεονέκτημα να δημιουργούνται σειρές από τα ίδια πετράδια για να αυξήσετε το σκορ σας. Μην αγχώνεστε για τον χρόνο εδώ, αφού δεν υπάρχει, έτσι μπορείτε να σχεδιάσετε την επόμενη κίνησή σας χωρίς άγχος. Αν νομίζετε ότι δεν βρίσκετε κάποια κίνηση, το πρόγραμμα από μόνο του θα σας δώσει μια μικρή βοήθεια (αλλά συνήθως όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι και πάντοτε η καλύτερη).

Σε τυχαία σημεία του παιχνιδιού, μερικά ειδικά αντικείμενα θα πέφτουν από τον ουρανό. Κάθε ένα από αυτά έχει και την δική του συμπεριφορά στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας καθαριστής γραμμής, που απλούστατα καθαρίζει κάθε πετράδι σε όλο το μήκος της γραμμής που βρίσκεται. Μετά υπάρχει και ο καθαριστής στήλης, που κάνει ακριβώς το ίδιο αλλά στην στήλη στην οποία βρίσκεται. Μια μίξη των παραπάνω είναι και ο καθαριστής σε σχήμα σταυρού, που βασικά είναι δυο σε ένα. Το τελευταίο ειδικό αντικείμενο είναι κάτι το ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον. Αυτό το αντικείμενο περιέχει ένα τυχαίο πετράδι μέσα του, που αλλάζει συχνά σε όλα τα πετράδια. Συνεπώς, μπορείτε εύκολα να εξαφανίσετε όλα τα αντίστοιχα πετράδια από το παιχνίδι με την μια, αναγκάζοντας τα υπόλοιπα πετράδια να πέσουν κάτω. Αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε παρέες από 8 ή και περισσότερα ίδια πετράδια.

Τικ-τοκ Το Ρολογάκι
Αν είστε γεννημένοι για γρήγορη δράση, και το παραπάνω επίπεδο είναι πολύ βαρετό για τα γούστα σας, τότε αυτό εδώ είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε, αντιθέτως θα πρέπει να είστε αστραπιαίοι εφόσον θέλετε να κάνετε κάποιο υψηλό σκορ. Εδώ δεν μπορείτε όμως να ταιριάζετε μόνο ζευγάρια. Θα πρέπει να ταιριάζετε 3 ή περισσότερα από τα ίδια πετράδια. Γι' αυτό τα μάτια σας στο παιχνίδι! Θα πρέπει να βρείτε περισσότερα από 4 πετράδια για να μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο σας, εκτός αν θέλετε αυτός να τελειώσει γρήγορα και άδοξα. Χωρίς αμφιβολία, το αγαπημένο μου σημείο του παιχνιδιού. Απλά μ' αρέσει η γρήγορη δράση.

Προσοχή όμως. Μια λάθος κίνηση και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Μπορείτε να τον τσεκάρετε από την πράσινη μπάρα που υπάρχει δεξιά και αριστερά από το κεφάλι του Ίνκα. Λάθος κίνηση ισοδυναμεί με το ταίριασμα από 3 ή λιγότερα πετράδια κατά λάθος, έτσι προετοιμαστείτε ανάλογα. Φυσικά δεν είναι όλα τόσο θλιβερά, αφού σε αυτό το επίπεδο μπορείτε πιο εύκολα να τινάξετε την μπάγκα στον αέρα, αφού θα πρέπει να παίζετε τόσο γρήγορα, συνεπώς μπορείτε εύκολα να γεμίσετε την σπειροειδή μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά, και μερικές φορές και συνεχόμενα.

Τα προαναφερόμενα ειδικά αντικείμενα κάνουν την εμφάνισή τους εδώ, έτσι θα αναγκαστείτε να τα χρησιμοποιήσετε έτσι κι αλλιώς. Αυτό το επίπεδο, δεν τελειώνει ποτέ, αφού νέα πετράδια θα κάνουν την εμφάνισή τους. Μόνο όταν σας τελειώσει ο χρόνος, και όσο αν αυτό ακούγεται εύκολο, στην ουσία δεν είναι. Αυτό είναι ένα επίπεδο που θα χρειαστεί να παίζετε συνέχεια μέχρι να βγάλετε φούσκες στα δάχτυλα... γι' αυτό κάντε καλή προετοιμασία πριν ασχοληθείτε με αυτό το επίπεδο.

Σκοτώνω Για Να Επιβιώσω
Το τελευταίο επίπεδο του παιχνιδιού είναι ακόμα πιο αργό από το πρώτο. Όπως σωστά μαντέψατε, δεν υπάρχει χρόνος, αλλά μια μπάρα ενέργειας. Ο βασικός σκοπός αυτού του επιπέδου είναι να ταιριάξετε 3 ή περισσότερα ίδια πετράδια, αλλά ένα ταίριασμα από 4 ή περισσότερα θα σας ανταποδώσει με επιπλέον ενέργεια. Σε αυτό το επίπεδο μπορείτε να αφαιρέσετε ακόμα και ένα ή δυο πετράδια για να μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμα καλύτερες συνθήκες στον πίνακα, με το μειονέκτημα ότι η ενέργειά σας θα μειώνεται αισθητά, έτσι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν μπορείτε να το κάνετε συνέχεια, εκτός και αν έχετε αρκετή ενέργεια. Από την άλλη αυτό το επίπεδο είναι απελπιστικά αργό (για τους λάτρεις της βαρεμάρας). Την περισσότερη ώρα απλά δεν θα κάνετε τίποτα, παρά μόνο θα βλέπετε την οθόνη, προσπαθώντας να καταλάβετε ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή επόμενη κίνηση, όπως το σκάκι. Είναι φανερό ότι θα σας πάρει ώρες για να καταγράψετε ένα ωραίο και αστραφτερό σκορ στο παλμαρέ σας.

Θεωρητικά, ούτε αυτό το επίπεδο του παιχνιδιού τελειώνει. Μπορείτε σχεδόν πάντοτε να ταιριάζετε περισσότερα από 4 ίδια πετράδια κάθε φορά, ώστε να αυξήσετε την ενέργειά σας. Το μειονέκτημά του είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να παίξετε γρήγορα για να ξεκλειδώσετε την επιλογή με το επιπλέον σκορ. Φυσικά, μεταξύ μας, αυτό γίνεται, αλλά δεν ταιριάζει στην φύση του συγκεκριμένου επιπέδου, αφού θα βρεθείτε στο αρχικό μενού γρηγορότερα από ότι είχατε φανταστεί. Και μην ξεχνάτε, δεν υπάρχουν τα ειδικά αντικείμενα εδώ... αυτό κι αν ήταν έκπληξη!

Το Μυστήριο Του Τικάλ
Το παιχνίδι παίζει άνετα σε παράθυρο στο Workbench, αλλά δεν βρίσκω κάποιο λόγο γιατί μια πλήρη οθόνη θα ήταν καλύτερη. Χρωματιστά γραφικά, διάφορα ηχητικά εφέ, αλλά αυτά δεν είναι τα κυριότερα συστατικά για ένα παιχνίδι τέτοιου είδους. Θα πρέπει να είναι αρκετά εθιστικό, και σας διαβεβαιώνω ότι το συγκεκριμένο είναι πολύ. Άλλο ένα απλό μεν, αλλά ποιοτικό παιχνίδι δε από την AmiBoing. Συγγνώμη, αλλά πρέπει να φύγω. Πρέπει να ανοίξω αυτή την καταραμένη πόρτα επιτέλους και να βρω τον θησαυρό μου.

ΓΡΑΦΙΚΑ: 86%
ΗΧΟΣ: 77%
GAMEPLAY: 94%

ΣΥΝΟΛΟ: 90%