Νέα από το AmiWest 2013

Ολοκληρώθηκε και το φετινό AmiWest 2013, όπου ανακοινώθηκαν αρκετά νέα πράγματα και έγιναν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκδήλωσης, και να δείτε τις παρουσιάσεις.

Ο Trevor Dickinson της A-Eon ανακοίνωσε τα παρακάτω:

  • Το LibreOffice είναι ακόμα ύπο ανάπτυξη και έδειξε μια εικόνα να τρέχει, με το Gream Reaper δίπλα. Επίσης ανακοίνωσε ότι στον επόμενο μήνα θα το δώσουν σε beta-testers με X1000, Sam και AmigaOne να το δοκιμάσουν και να γυρίσουν με προβλήματα
  • Ανακοινώθηκε η κατασκευή μιας νέας κάρτας ήχου για τις Classic Amiga. Θα μπορεί να αναπαράγει και να κωδικοποιήσει ήχο στις παρακάτω κωδικοποιήσεις MP2, MP3, WMA, OGG, LC-AAC, HE-AAC, FLAC, IMA, WAV, PCM κ.α. χωρίς να φορτώνει την CPU του μηχανήματος. Θα μπορεί να συνδεθεί σε Amiga με Zorro II και σε Amiga 1200 μέσω της clockport.
  • Θα κυκλοφορήσουν τρία νέα μοντέλα AmigaOne βασισμένα στην νέα Cyrus+, με τρεις διαφορετικούς επεξεργαστές PPC της Freescale, τον 3041, τον 5020 και τον 5040, με τον τελευταίο να είναι τετραπύρηνος. Όλοι θα μπορούν να μπου στην ίδια motherboard, την Cyrus+.

Παρακολουθείστε την παρουσίαση της A-Eon Technology.

 

Παρακολουθήστε και μία συνομιλία του Trevor Dickinson με τον Bill Borsari για την Cyrus+ και τις δυνατότητές της.

 

Ο Steven Sollie, team leader της ομάδας ανάπτυξης του AmigaOS 4 έκανε μια παρουσίαση της τωρινής κατάστασης του λειτουργικού σε διάφορα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα είπε:

  • Για το Gallium3D ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του αλλά παίζει χωρίς hardware επιτάχυνση, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της εκάστοτε κάρτας γραφικών του χρήστη. Οπότε μένει να γίνει το τελευταίο βήμα, το οποίο είναι να παίξει το Gallium3D με την κάρτα γραφικών.
  • Για την συγκρότηση ομάδας beta testers για την Cyrus, που θα είναι περίπου 50 άτομα. Όπως ανέφερε, όσοι απαρτήσουν αυτή την ομάδα θα πρέπει να έχουν πάθος με την βελτίωση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος και να μπορούν να δουλέψουν σε ομάδα.
  • Για το multicore kernel, είπε ότι η ανάπτυξή του πηγαίνει πολύ καλά, οτί ήδη έχει χρησιμοποιηθεί/δοκιμαστεί, και ότι το ονομάζουν X-Kernel που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο. Εξήγησε πως τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα θα λειτουργούν σε ένα core, μέχρι που να ξαναγραφτούν ώστε να υποστηρίζουν πολλαπλά cores.
  • Ανέφερε την οριστική και ξεκάθαρη ακύρωση του Netbook project.
  • Μίλησε για το update7 που ετοιμάζεται το οποίο θα απευθύνεται κυρίως στους χρήστες της Cyrus, ώστε να φέρει το λειτουργικό σύστημα στο μηχάνημα στο ίδιο επίπεδο με όλα τα άλλα συστήματα.
  • Ανέφερε και την μεταφορά του FUSE στο AmigaOS 4, το οποίο δίνει την δυνατότητα χρήσης πολλών άλλων filesystem στο AmigaOS. Με βάση αυτό γίνεται και η μεταφορά του NTFS-3G στο AmigaOS 4, δίνοντας την δυνατότητα ανάγνωσης και εγγραφής NTFS δίσκων. 

 

Ο Lyle Hazelwood, core developer του AmigaOS 4 παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμά του, το Score, το οποίο απευθύνεται σε μουσικούς και το οποίο είναι εμπνευσμένο από το παλιό καλό Deluxe Music. Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο online, αλλά ανέφερε ότι θα διατεθεί από το νέο AmiStore που ετοιμάζεται. Έδειξε μάλιστα και μια αρχική εικόνα από το AmiStore να τρέχει στο μηχάνημά του.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση του Lyle Hazelwood.

 

Ο Jason McMullan μίλησε μέσω Skype για τον τρόπο υλοποίησης του SMP, δηλαδή υποστήριξης των πολλαπλών πυρήνων ενός επεξεργαστή. Μίλησε θεωρητικά για το θέμα και τι λύσεις ακολούθησαν άλλα λειτουργικά συστήματα. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στα παρακάτω videos.

 

Η Beth Richard, πρώην μηχανικός της Commodore, η οποία είχε εμπλακεί στην κατασκευή του CD32, μίλησε για το VideoCD και το Full Motion Video (FMV) cartridge που είχε κυκλοφορήσει για το μηχάνημα. Μίλησε για το πόσο μπροστά ήταν η Commodore και σε αυτό τον τομέα και πως υλοποιήθηκαν όλες αυτές οι δυνατότητες Video αναπαραγωγής. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στο παρακάτω video.

 

Ο Paul Sadlik παρουσίασε την νέα έκδοση του CodeBench, ώστε να δείξει τις δυνατότητές του και τι μπορεί να κάνει ένας developer με αυτό.

 

Ο Brian Deneen παρουσίασε την Rebol, και την κατάσταση που βρίσκεται τώρα, αφού έγινε open source project.

 

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε και στο φετινό Banquet Roundtable για την τωρινή κατάσταση της κοινότητας της Amiga, της πληθώρας του software και του hardware και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την αύξηση της κοινότητας. Μπορείτε να δείτε την συζήτηση στο παρακάτω video.

 

Τα παραπάνω videos είναι στην ποιότητα του streaming. Αναμένεται να βγουν και σε καλύτερη ποιότητα.