AWeb PPC 3.5.11

Μια νέα έκδοση του AWeb κυκλοφόρησε, το οποίο ήταν και μια ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για έναν από τους παλιότερους web browsers που έχουν κυκλοφορήσει στην Amiga, και ίσως ο ταχύτερος. Δυστυχώς η ανάπτυξή του έχει σταματήσει, κι έτσι δεν υποστηρίζει νέα πράγματα, όπως CSS και γρήγορη εκτέλεση Javascript. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένας χρήσιμος browser για παρουσίαση manuals και ξένων websites.

Η νέα αυτή έκδοση κυκλοφόρησε με έναυσμα την αναφορά του Harry Sintonen στα κενά ασφαλείας του AmiSSL, τα οποία επηρεάζουν και το AWeb. Έτσι, εκτός από την διόρθωση κάποιων προβλημάτων, έχει γίνει και διόρθωση του προβλήματος του SSL.

Τι γίνεται όμως με τα sites που χρησιμοποιούν Unicode χαρακτήρες και κυρίως Ελληνικά, όπως το Amiga.gr;

Εδώ και αρκετό καιρό, από την έκδοση 3.5.09 περίπου, μαζί με το AWeb έρχεται ένα plugin το οποίο αναλαμβάνει την μετατροπή των Unicode χαρακτήρων (UTF) σε κάποια άλλη κωδικοποίηση. Το συγκεκριμένο plugin ονομάζεται "awebcharset.awebplugin" και θα το βρείτε στον φάκελο "AWebPlugin". Στο αρχείο με τις πληροφορίες του γράφει ότι αναγνωρίζει αυτόματα από το σύστημα σε ποια κωδικοποίηση πρέπει να γίνει η μετατροπή, αλλιώς θα γίνεται αυτόματα στην πρωταρχική την ISO-8859-7. Δυστυχώς, σε εμένα αυτό δεν δούλεψε, αλλά υπάρχει τρόπος να δουλέψει.

Καταρχήν, για να διαβάζετε τα Ελληνικά, πρέπει η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε να έχει μέσα την κωδικοποίηση ISO-8859-7. Για να είστε σίγουροι επισκεφθείτε ένα site που υποστηρίζει ακόμα το ISO-8859-7, όπως είναι το amitrace.gr. Αν σε αυτό διαβάζετε Ελληνικά, τότε είστε έτοιμοι να πάτε στο επόμενο βήμα. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ορίσετε την σωστή γραμματοσειρά στον browser, μέσα από τις "Ρυθμίσεις Φυλλομετρητή (Browser settings)" και την καρτέλα "Γραμματοσειρές (Fonts)".

Αφού καταφέρετε να βλέπετε Ελληνικά σε ISO-8859-7 ιστοσελίδες, θα πρέπει να κάνετε το plugin να δουλεύει σωστά, εφαρμόζοντας τις παρακάτω ρυθμίσεις.

Ανοίξτε τις "Ρυθμίσεις Φυλλομετρητή (Browser settings)" και την καρτέλα "Viewers". Εκεί βρείτε την καταχώρηση που γράφει στην πρώτη στήλη "TEXT/HTML" και κάντε click σε αυτή ώστε να της αλλάξετε τις ρυθμίσεις. Αν δεν την βρείτε, προσθέστε την. Έτσι στα διάφορα πεδία εισάγετε:

Τύπος (Type): TEXT/HTML
Προεκτάσεις (Extensions): html htm shtml phtml asp php
Ενέργεια (Action): AWeb Plugin (A)
Όνομα (Name): AWebPath:AWebPlugin/awebcharset.awebplugin

Μην ξεχνάτε σε κάθε πεδίο αφού εισάγετε την ανάλογη τιμή να πατάτε το πλήκτρο Enter, ώστε να καταχωρείται σωστά. Κάντε "Αποθήκευση" των ρυθμίσεων και πάμε στο επόμενο βήμα.

Για να ενεργοποιείται η μετατροπή των χαρακτήρων από Unicode σε ISO-8859-7 Ελληνικά πρέπει να προσθέσετε ένα κουμπί στην γραμμή κουμπιών. Για να το κάνετε αυτό ανοίξτε τις "Ρυθμίσεις GUI (GUI Settings)" και την καρτέλα "Κουμπιά (Buttons)". Εκεί προσθέστε ένα νέο κουμπί και στα διάφορα πεδία εισάγετε:

Ταμπέλα (Label): UTF8 (εδώ μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε εσείς)
Εντολή (Command): PLUGIN awebcharset.awebplugin ISO-8859-7

Μην ξεχνάτε σε κάθε πεδίο αφού εισάγετε την ανάλογη τιμή να πατάτε το πλήκτρο Enter, ώστε να καταχωρείται σωστά. Κάντε "Αποθήκευση" των ρυθμίσεων.

Ανοίξτε τώρα μια ιστοσελίδα, όπως το amiga.gr. Θα δείτε ότι τα Ελληνικά θα συνεχίσουν να μην δουλεύουν. Μην πανικοβάλλεστε όμως. Είπαμε ότι για να ενεργοποιούμε την μετατροπή, φτιάξαμε ένα νέο κουμπί που κάνει αυτή την δουλειά. Μόλις το πατήσετε και μετά ακολουθήσετε κάποιο σύνδεσμο της σελίδας, θα δείτε να εμφανίζονται τα κείμενα πλήρως στα Ελληνικά. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και σε σελίδες που θα ανοίξετε σε νέα παράθυρα. Βέβαια, αν κλείσετε το πρόγραμμα, και το ανοίξετε ξανά, απλώς θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ξανά την μετατροπή από το νέο κουμπί.

Προσοχή, λόγω ενός bug του plugin, αν το ενεργοποιήσετε μέσω του κουμπιού που φτιάξαμε, και στην σελίδα που είστε πατήσετε το κουμπί Reload, τότε θα συνεχίσετε να μην διαβάζετε Ελληνικά. Απλώς θα πρέπει να ανοίξετε μια άλλη σελίδα ή να ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο στην ίδια σελίδα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο plugin απαιτεί να έχετε εγκατεστημένη την codesets.library, μιας και την χρησιμοποιεί για την μετατροπή των χαρακτήρων ανάμεσα στις κωδικοποιήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το plugin μπορείτε να διαβάσετε στο αρχείο "awebcharset.readme" που θα βρείτε στον φάκελο "AWebPlugin/Docs".

Την ανάπτυξη του AWeb έχει αναλάβει ο Andy Broad, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ένα ενεργά αναπτυσσόμενο project. Την τελευταία έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε και να την τρέξετε από το OS4Depot.