Νέο υπό κατασκευή hardware για τις Classic Amiga

Πολλά hardware projects εμφανίστηκαν από "ερασιτέχνες" κατασκευαστές ή από διάφορους ηλεκτρονικούς που σαν χόμπι έχουν κατά καιρούς την ανάπτυξη ενός hardware εξαρτήματος για τις Classic Amiga. Από τέτοια projects ξεπετάχτηκαν ενδιαφέροντα μηχανήματα, για παράδειγμα το Minimig είναι ένα από αυτά. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τους πιο πρόσφατους επιταχυντές Furia και Vampire 600. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα εξαρτήματα υπό κατασκευή τα οποία δείχνουν πραγματικά ενδιαφέροντα.

A501 512K DRAM Card

Μια νέα κατασκευή που αφορά τους χρήστες Amiga 500/500+, η οποία προσθέτει 512K Ram στον υπολογιστή. Το project ξεκίνησε κυρίως για την εκμάθηση του trapdoor της Amiga 500 από τον κατασκευαστή του Keith Monahan, για αυτό και σκοπός του δεν ήταν η αύξηση της μνήμης σε μεγάλα νούμερα, αλλά η δημιουργία μιας κάρτας μνήμης που να λειτουργεί όπως η A501 της Commodore, αλλά με εξαρτήματα που μπορεί ο καθένας να βρει σήμερα.

Η κάρτα δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη για αγορά, αλλά στο site του project μπορείτε να βρείτε schematics και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για να φτιάξετε την δική σας κάρτα. Ο κατασκευαστής έχει ανακοινώσει ότι σκέφτεται να πουλήσει στο μέλλον είτε την κάρτα χωρίς εξαρτήματα, είτε ένα πακέτο όλα μαζί, κάρτα και εξαρτήματα, ώστε να τα κολλήσετε οι ίδιοι.

Z3SDRAM - Zorro III Network/RAM combo card

Μια νέα κάρτα έχει κατασκευαστεί η οποία αφορά τις Amiga 3000 και 4000, καθώς απαιτεί Zorro III σύνδεση. Διαθέτει 64MB Ram και μια 10M/100M Ethernet σύνδεση στο δίκτυο. Το project ξεκίνησε το 2010 και αυτή την στιγμή έχουν πουληθεί περίπου 2-3 κομμάτια σε beta testers. Ίσως στο τελικό προϊόν να γίνουν τροποποιήσεις, όπως η θέση της ethernet σύνδεσης ή η προσθήκη USB.

Η κάρτα βασίζεται σε ένα FPGA chip της Altera, το οποίο ενδέχεται στο μέλλον με κάποιες αλλαγές στον κώδικα λειτουργίες του να κάνει την κάρτα να λειτουργεί και σε Amiga με Zorro II, όπως είναι η Amiga 2000. Έχει ήδη υλοποιηθεί ένας SANA-II συμβατός driver για το dm9000.device ώστε να λειτουργεί το δίκτυο με τα AmiTCP και RoadShow TCP/IP, με τα οποία δείχνει να πιάνει και 250KBytes/s.

Πληροφορίες για την νέα αυτή κάρτα μπορείτε να βρείτε στο AmiBay ή στο Abime, όπου ο κατασκευαστής ανεβάζει νέα για το project και απαντά σε ερωτήσεις.

Μετατροπέας USB σε 9-pin mouse

Ένας νέος μετατροπέας έκανε την εμφάνισή του ο οποίος δίνει την δυνατότητα σύνδεσης USB mouse / gamepad / joystick στις 9-pin θύρες της Amiga. Υποστηρίζει ήδη 3 κουμπιά στο mouse και σκοπός του κατασκευαστή είναι να το κάνει να χρησιμοποιεί και την ροδέλλα. Ακόμα το project είναι υπό δοκιμή, καθώς έχει δοθεί σε 2 beta testers ήδη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο PPA.pl και στο Abime.

Ένα πολύ καλό site όπου μπορείτε να βρείτε και άλλα home brewed projects είναι το Amiga Indie Hardware Developments.