Νέος USB αντάπτορας ονόματι Rys

Σήμερα παρέλαβα το νέο USB αντάπτορα που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, ο οποίος ονομάζεται Rys. Δημιουργός του είναι ο Artur Gadawski και προορίζεται για όλα τα κλασσικά μοντέλα Amiga, το οποίο συνδέεται στις joystick και mouse στο πίσω μέρος των υπολογιστών. Έτσι από την μία πλευρά έχει το κλασσικό βύσμα των 9 ακίδων και από την άλλη μια θύρα USB, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε κάποιο συμβατό mouse ή joypad.

Σαν κατασκευή είναι πολύ ελαφριά αλλά αρκετά στιβαρή. Είναι κάπως μεγαλύτερο σε μήκος από το Cocolino, και στο επάνω του μέρος έχει δύο πολύ μικρές οπές. Κάτω από την μία έχει ένα λαμπάκι το οποίο ανάβει μόλις το συνδέσετε σε κάποια θύρα, και το οποίο σας ενημερώνει για την κατάστασή του. Κάτω από την δεύτερη τρύπα βρίσκεται ένα κουμπί, το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο όταν θα θελήσετε να επαναπρογραμματίσετε το Rys USB αντάπτορα. 

Ναι, ο συγκεκριμένος αντάπτορας έχει την δυνατότητα να του ανανεώνετε το λογισμικό του, οπότε όποια προβλήματα υπάρχουν τώρα ή ασυμβατότητες στο μέλλον θα διορθωθούν με κάποια νέα έκδοση του λογισμικού του.

Το δοκίμασα σε δύο Amiga 1200, η μία με AmigaOS 3.9 και η άλλη με το AmigaOS 4.1. Και στα δύο μηχανήματα δούλεψε μια χαρά. Κάτι που πρέπει να κάνετε μόλις το συνδέσετε είναι να μειώσετε την ταχύτητα του δείκτη. Αυτό οφείλετε στα αυξημένα dpi που έχουν τα νεότερα mouse σε σχέση με τα παλαιότερα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του:

  • υποστηρίζει USB HID και USB-PS/2 ποντίκια
  • υποστηρίζει USB HID joysticks και joypads
  • συμβατό με κάθε μοντέλο Amiga
  • εσωτερικό USB stack, οπότε δεν απαιτεί κάποιο πρόγραμμα σαν το Poseidon για να λειτουργήσει
  • δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού του
  • λαμπάκι ένδειξης κατάστασης

Περισσότερες πληροφορίες για το Rys USB αντάπτορα θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου θα βρείτε και μια μεγάλη λίστα με συμβατές συσκευές. Το κόστος του είναι 22 ευρώ συν τα μεταφορικά, ελαφρός φθηνότερο από το Micromys V4 Mouse Adapter και το Cocolino PS/2 Mouse Adapter.