Ανακαλύφθηκαν δουλειές του Andy Warhol σε δισκέτες από Amiga

Andy Warhol, Andy2, 1985, ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc., courtesy of The Andy Warhol Museum

Μια ομάδα από καλλιτέχνες, ειδικών υπολογιστών και επαγγελματιών μουσείου ανακάλυψαν μερικές άγνωστες πειραματικές εικόνες του Andy Warhol (BFA, 1949) σε κάποιες παλιές δισκέτες από το 1985. Οι ψηφιακές αυτές εικόνες είχαν εγκλωβιστεί για περίπου 30 χρόνια σε δισκέτες Amiga που ήταν αποθηκευμένες στην συλλογή του The Andy Warhol Museum (AWM). Μέλη του Carnegie Mellon University (CMU) Computer Club ανάκτησαν τις εικόνες αυτές με την βοήθεια του προσωπικού του AWM, του CMU’s Frank-Ratchye STUDIO για Creative Inquiry (FRSCI), του Hillman Photography Initiative με έδρα το Carnegie Museum of Art (CMOA) και του νεοϋρκέζου καλλιτέχνη Cory Arcangel.

Οι πειραματισμοί αυτοί του Warhol ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την Commodore International σε μια προσπάθεια της ανάδειξης των γραφικών δυνατοτήτων του υπολογιστή Amiga 1000. Δημιουργήθηκαν από τον Warhol σε ένα πρωτότυπο Amiga υπολογιστή με το χαρακτηριστικό εικαστικό στυλ του. Οι εικόνες αυτές δείχνουν τις πρώτες προσπάθειες διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας εικόνων με κάποιο ειδικό λογισμικό, καθώς και το πόσο μπροστά από τον καιρό του ήταν ο συγκεκριμένος διαπρεπής Αμερικανός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα.

Το έναυσμα για αυτή την έρευνα ήταν η εκμάθηση της ενασχόλησης του Warhol με την Amiga από τον Arcangel, ο οποίος είδε στο YouTube μια διαφήμιση της Commodore από το 1985. Ενεργώντας άμεσα και με την βοήθεια της διευθύντριας του CMOA Tina Kukielski, ο Arcangel πλησίασε το AWM τον Δεκέμβριο του 2011 ώστε να εξεταστεί η περίπτωση της ανάκτησης της Amiga που ήταν ήδη στην κατοχή του μουσείου, και καταγραφής των αρχείων που υπήρχαν στις δισκέτες. Τον Απρίλιο του 2012 επικοινώνησε με τον Golan Levin, έναν CMU ειδικό τέχνης και διευθυντή του FRSCI.

Προσφέροντας μια επιχορήγηση για την υποστήριξη της έρευνας, ο Levin έφερε σε επαφή τον Cory με το CMU Computer Club, ένα μαθητικό οργανισμό ο οποίος έχει την φήμη για την εξειδίκευσή του στην ανάκτηση και επαναλειτουργία παλιών υπολογιστών. Τα μέλη του CMU Computer Club αποφάνθηκαν ότι ακόμα και να διαβαστούν τα δεδομένα από τις δισκέτες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα δεδομένα, και ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ασυνήθιστες μεθόδους και εργαλεία.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, σε συνεργασία με τον Amber Morgan, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της συλλογής, και άλλα μέλη του AWM, ο CMU είχε ήδη ολοκληρώσει ένα πλάνο διαχείρισης των εύθραυστων δισκετών, και μαζεύτηκαν στο The Andy Warhol Museum ώστε να δουν αν μπορούν να ανακτήσουν τα δεδομένα. Το CMU Computer CLUB έστησε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, καθώς όλη η διαδικασία καταγράφηκε σε video από μια ομάδα του Hillman Photography Initiative, υπό την καθοδήγηση του Kukielski.

Φυσικά, δεν ήταν γνωστό από πριν εάν στις δισκέτες υπήρχαν εικόνες του Warhol, οι οποίες ήταν δισκέτες προγραμμάτων ή συστήματος τις οποίες είχε ξαναγράψει με δουλειές του. Ο μεγάλος ενθουσιασμός της ομάδας, η οποία βλέποντας την ύπαρξη αρχείων με ονόματα όπως “campbells.pic” και “marilyn1.pic”, γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση, όταν ανακάλυψαν πως τα αρχεία ήταν αποθηκευμένα σε μια άγνωστη μορφή, τέτοια που κανένα εργαλείο δεν μπορούσε να τα διαβάσει. Σύντομα όμως οι ειδικοί του CMU Computer Club ανάκτησαν τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας 28 άγνωστες ψηφιακές εικόνες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν σαν δουλειές του Warhol από τους ειδικούς του AWM. Τουλάχιστον 12 από αυτές είχαν και την υπογραφή του Warhol.

Οι εικόνες περιέχουν μερικά από τα πιο γνωστά θέματα του Warhol, όπως οι κονσέρβες σούπας Campbell’s ®, η Venus του Botticelli, και προσωπικά πορτραίτα ψηφιακά επεξεργασμένα με μοναδικές ψηφιακές τεχνικές όπως γεμίσματα μοτίβων, χρωματικές παλέτες και κολάζ μέσω αντιγραφής και επικόλλησης. "Το εκπληκτικό είναι ότι κοιτώντας αυτές τις εικόνες, διαπιστώνουμε πόσο γρήγορα μπορούσε ο Warhol να αφομοιώσει και να εκφραστεί μέσα από ένα τόσο νέο μέσο, που ήταν το ψηφιακό" είπε ο Arcangel.

Όλες οι προσπάθειες τη ομάδας έχουν καταγραφεί σε ένα φιλμ μικρού μήκους από την Hillman Photography Initiative, με τον τίτλο “Trapped: Andy Warhol’s Amiga Experiments”, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 10 Μαΐου στο Carnegie Library Lecture Hall στο Pittsburgh. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν ομιλίες. Το video θα είναι διαθέσιμο online δύο μέρες μετά στο http://nowseethis.org. Μια πλήρη αναφορά της δουλειάς του CMU Computer Club επάνω στην ανάκτηση των εικόνων θα βρείτε εδώ.

All of the images in this press release are © 2014 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Rights Society (ARS), New York. At Right: Andy2, 1985.