Backup αρχείων στο AmigaOS 4

Πολλές φορές είναι αναγκαίο να κάνουμε backup το σύστημά μας ή αρχεία που δεν θέλουμε να χάσουμε. Μια απλή αντιγραφή φακέλων σε διαφορετικούς δίσκους θα βοηθούσε, αλλά πολλές φορές είναι χρονοβόρο, διότι θα πρέπει να κάνουμε αντιγραφή όλα τα αρχεία, ακόμα και αν σε αυτά δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχουν όμως κάποια προγράμματα που μας λύνουν τα χέρια στο θέμα του backup, με πολλές δυνατότητες, τα οποία θα δούμε και παρακάτω.

Σημαντικό επίσης είναι και ο χώρος όπου θα κάνουμε το backup, ο οποίος μπορεί να είναι κάποιος εξωτερικός δίσκος, κάποιο NAS (Network-attached Storage) ή ακόμα κάποια Cloud Storage υπηρεσία. Ανάλογα τις ανάγκες σας, η επιλογή αυτή θα καθορίσει το επίπεδο ασφαλείας που θα εξασφαλίσετε για τα δεδομένα σας. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ασφάλεια για τα πιο σημαντικά σας αρχεία.

 

BackItAllUp

Το BackItAllUp είναι ένα πολύ καλό native πρόγραμμα για να εκτελείτε τα backup σας. Το γραφικό του περιβάλλον είναι κάπως old style καθώς έγινε μεταφορά από την 68k έκδοση, χωρίς να δοθεί ειδική μέριμνα στην αναβάθμισή του GUI του. Δημιουργός του είναι ο Colin Wenzel. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί πολύ γρήγορα και εκτελεί το backup σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση σβήνει από τον φάκελο αποστολής τα αρχεία που έχουν διαγραφεί από την πηγή. Επίσης, υποστηρίζει incremental backup, δηλαδή μεταφέρει αρχεία που έχουν αλλάξει στην πηγή, και αυτό το κάνει είτε συγκρίνοντας το μέγεθος του αρχείου ή την ημερομηνία κατασκευής του. 

Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορείτε να ορίσετε το μέγεθος της προσωρινής μνήμης (buffer) μέχρι και τα 50ΜΒ, το οποίο βοηθάει όταν ο φάκελος αποστολής είναι σε κάποιο αργό μέσο, πχ. δυκτιακός δίσκος ή δίσκος σε USB. Η ταχύτητα αντιγραφής του μου φάνηκε η πιο γρήγορη από όλα τα προγράμματα.

Από τα αρνητικά του προγράμματος είναι ότι δεν μπορείτε να ορίσετε έναν κατάλογο ως πηγή, αλλά μόνο ολόκληρο partition. Επίσης, δεν βρήκα κάποιον τρόπο για να αυτοματοποιήσω την διαδικασία του backup, καθώς όλα γίνονται από το GUI του.

Το BackItAllUp μπορείτε να το κατεβάσετε από το OS4Depot.

 

BackUp

Το BackUp είναι μια πολή καλή λύση στο θέμα του backup των αρχείων σας. Το πρόγραμμα είναι 68k, κάτι που το κάνει να λειτουργεί ακόμα και AmigaOS 2.0.4 και πάνω, και φυσικά στο AmigaOS 4 δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα. Δημιουργός του είναι ο Daniel Westerberg της ομάδας onyxsoft. Το παραθυρικό του περιβάλλον είναι λυτό με τα απολύτως απαραίτητα, όπου επιλέγετε τον πηγαίο φάκελο και τον φάκελο αποστολής. Έχει πολλές παραμέτρους για να ορίσετε με ποιον τρόπο ακριβώς θα εκτελεστεί το backup σας και τι θα γίνει με τα αρχεία σας.

Υποστηρίζει incremental backup, διαχείριση των softlinks και skiplists, όπου ορίζετε φακέλους που θέλετε να προσπεράσει κατά την διαδικασία του backup. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχετε την δυνατότητα να ορίσετε ως πηγή ακόμα και κάποιον φάκελο, και όχι αποκλειστικά κάποιο partition. Η ταχύτητα αντιγραφής είναι ικανοποιητική, κάτι που όμως καθορίζεται και από το μέσω αποστολής των αρχείων. 

Ένα από τα δυνατά σημεία του BackUp είναι ότι μπορείτε να το εκτελέσετε και μέσα από το shell, δίνοντας όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις ως παραμέτρους. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να αυτοματοποιήσετε την διαδικασία του backup να γίνεται περιοδικά σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες με ένα πρόγραμμα σαν το Docket. Ακόμα, αν το σύστημά σας παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα κατά την εκκίνηση μπορεί  να το βάλετε στην αρχή του startup-sequence ώστε να πάρετε ένα backup πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση. 

Το BackUp μπορείτε να το κατεβάσετε από το site thw Onyxsoft.

 

S3C

Το S3C είναι ένα πακέτο προγραμμάτων γραμμένα σε python, και προέρχονται από την open source κοινότητα του Linux. Την μεταφορά τους στην Amiga έκανε ο Alex Carmona, ο οποίος βασίστηκε σε μια παλιότερη έκδοση, ώστε να υποστηρίζεται από την τελευταία έκδοση της python που έρχεται με το AmigaOS 4. Το S3C υποστηρίζει την υπηρεσία S3 της Amazon, μια cloud storage υπηρεσία η οποία σας εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι επί πληρωμή αλλά η Amazon διαθέτει ένα δωρεάν starting πακέτο, στο οποίο σας δίνει 5GB χώρο και 15GB για μεταφορά δεδομένων, κάθε μήνα, για ένα χρόνο. Μια ανάλυση των χρεώσεων μπορείτε να δείτε στην σελίδα της Amazon.

Το S3C εκτελείται μόνο από το shell και μέσω αυτού μπορείτε να ανεβάζετε αρχεία ή ολόκληρους φακέλους, να σβήνετε αρχεία, ή να εκτελείτε ένα incremental συγχρονισμό μεταξύ ενός τοπικού φακέλου και ενός online φακέλου, ώστε αυτόματα να στέλνονται μόνο τα αρχεία που έχουν αλλάξει. Στο Amazon S3 χώρο μπορείτε να οργανώνετε τα αρχεία σας σε buckets, που είναι σαν groups αρχείων, τα οποία δημιουργείτε επίσης από τον shell. Στο πακέτο του S3C θα βρείτε ένα καλό readme αρχείο με όλες τις διαθέσιμες εντολές, αλλά και τον τρόπο εγκατάστασης. Φυσικά, μιας και το Amazon S3 είναι μια online υπηρεσία, έχει και web περιβάλλον που μπορείτε να προσπελάσετε από τον browser σας, όπου μπορείτε να διαχειριστείτε τα bucket σας και τα αρχεία σας. Έτσι μπορείτε να δείτε αν οι λειτουργίες που εκτελείτε από το shell γίνονται πραγματικά στο cloud.

Κατά την εγκατάσταση το readme αρχείο αναφέρει ότι πρέπει να ορίσετε ένα φάκελο HOME όπου θα δημιουργήσει τα αρχεία ρυθμίσεων. Εσφαλμένα λέει ότι μπορείτε να το κάνετε και στον φάκελο ENVARC, αλλά αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα αργότερα, όταν θα πάτε να δημιουργήσετε μια env μεταβλητή με το ίδιο όνομα. Για αυτό σας προτείνω τον HOME φάκελο να τον εγκαταστήσετε σε κάποιο partition του συστήματός σας, είτε στο ίδιο τον φάκελο του S3C. Επίσης, σε εμένα δεν δημιούργησε αυτόματα τα config αρχεία, με αποτέλεσμα όταν πήγα να κάνω configure το S3C να εμφανίζει σφάλματα. Αν συμβεί το ίδιο και σε εσάς χρησιμοποιήστε το παρακάτω πακέτο αρχείων, και αντιγράψτε τα μέσα στον φάκελο HOME. Μετά εκτελέστε το configure κανονικά.

Κατά τις ρυθμίσεις θα σας ρωτήσει αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε GPG κωδικοποίηση και HTTPS πρωτόκολλο κατά την αποστολή των αρχείων. Δυστυχώς, το GPG εμένα δεν μου έχει δουλέψει, όπως επίσης και το HTTPS, αλλά αν τα απενεργοποιήσετε και τα δύο, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το S3C μια χαρά.

Έχω ξεκινήσει μια συζήτηση με το Alex Carmona στο AmigaWorld, όπου μπορείτε να δείτε ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα και τις λύσεις που προτάθηκαν. Το S3C μπορείτε να το βρείτε στο OS4Depot.

 

Εάν θέλετε να κάνετε το backup σας σε κάποιον δικτυακό δίσκο, θα πρέπει να τον κάνετε mount στο σύστημά σας πρώτα. Αν αυτός χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SAMBA, τότε το smbfs θα σας φανεί χρήσιμο. Αν είναι κάποιο FTP τότε δοκιμάστε το FTPmount. Και τα δύο δουλεύουν μια χαρά στο AmigaOS 4. 

Εάν έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις, θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας παρακάτω.