Ανοίξτε νέα URL σε tabs στον Odyssey

Αν καθώς μιλάτε στο AmIRC κάποιος σας στείλει ένα URL θα θέλετε να το ανοίξετε άμεσα σε κάποιο ανάλογο πρόγραμμα για να το δείτε. Τα προγράμματα όμως δεν ξέρουν ποιον browser έχετε εγκατεστημένο, κι ακόμα περισσότερο, ποιος είναι ο αγαπημένος σας. Αυτή την δουλειά στο AmigaOS 4 αναλαμβάνει να κάνει ένα μικρό πογραμματάκι που βρίσκεται στο "C:" και ονομάζεται "URLOpen". Οι ρυθμίσεις του γίνονται από το "URL" πρόγραμμα ρυθμίσεων κάτω από τον φάκελο "Prefs" το οποίο ήδη υπάρχει στο σύστημά σας. Η λογική της λειτουργίας του βασίζεται στο παλιό καλό OpenURL που υπάρχει για 68K συστήματα. Ας δούμε όμως παρακάτω πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Έτσι, αν θέλετε να στέλνετε URLs από κάποιο πρόγραμμα, όπως το AmIRC ή το YAM κατευθείαν στον νέο μας Odyssey browser θα πρέπει απλώς να το ρυθμίσετε στο πρόγραμμα "URL". Εδώ υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα. Το URLOpen δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο browser τρέχει ήδη ή όχι, κι έτσι πάντα τον ξανατρέχει. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα και για να ανοίγουμε το URL πάντα σε νέο tab και όχι σε νέο παράθυρο ετοίμασα ένα μικρό Rexx Script το οποίο ελέγχει πρώτα αν το Odyssey τρέχει ήδη. Αν δεν τρέχει τότε τον ξεκινάει και ανοίγει το URL σε ένα νέο tab. Αν τρέχει ήδη τότε εμφανίζει το ζητούμενο URL σε νέο tab.

Πρώτα από όλα πρέπει να κατεβάσετε το Rexx script και να το αποσυμπιέσετε μέσα στον φάκελο του Odyssey ή όπου αλλού θέλετε. Απλώς σημειώστε κάπου το path διότι θα μας χρειαστεί. Αφού το αποσυμπιέσετε βεβαιωθείτε ότι είναι εκτελέσιμο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με δεξί click πάνω στο εικονίδιο, να επιλέξετε τις "Πληροφορίες"¨και να δείτε ότι τα checkbox "Εκτελέσιμο" και "Γραπτό" είναι ήδη επιλεγμένα.

Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσουμε το "URL". Ανοίξτε το πρόγραμμα και από τα tabs επιλέξτε το "HTTP". Έπειτα πατήστε στο κουμπί "Προσθήκη νέας εφαρμογής". Στα νέα πεδία που θα δημιουργηθούν στην λίστα γράψτε τα εξής:
Όνομα εφαρμογής: Odyssey script
Διαδρομή εφαρμογής: <το δικό σας path εδώ>/openinodyssey.rexx
Μορφή γραμμής εντολών: "%s"

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, στο τέλος κάθε εισαγωγής να πατάτε το πλήκτρο Enter, ώστε να παίρνει την αλλαγή. Στις εικόνες παρακάτω θα δείτε πως έχω κάνει την δική μου ρύθμιση στο πρόγραμμα. Τις ίδιες ρυθμίσεις θα πρέπει να κάνετε και στα tabs "HTTPS" και "WWW". Τέλος πατάτε στο κουμπί αποθήκευση και είστε έτοιμος.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε ανοίξτε ένα shell και γράψτε την εντολή: URLOpen www.amiga.gr

Λογικά δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, αλλά αν γίνει αυτό γράψτε παρακάτω στα σχόλια και θα τα λύσουμε.