Λίγα λόγια για την A1222
Έχοντας την AmigaOne 1222 από τότε που ανακοινώθηκε, κάπου μέσα στο 2015, ως beta tester, και μιας και ξεκίνησε η διαδικασία παραγγελιών της Early Adopter έκδοσης, θα ήθελα να γράψω μερικά πράγματα για αυτή την νέα AmigaOne, τα οποία είναι αποκλειστικά η προσωπική μου γνώμη.
Σίγουρα, δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την A1222 με κάποια από τα προηγούμενα μηχανήματα όπως είναι οι AmigaOne XE, μA1, και ούτε με τα μηχανήματα της ACube Systems που βασίζονταν στην Sam 440/Flex, διότι απέχουν μίλια σε απόδοση και σε hardware δυνατότητες. Ούτε φυσικά με τις ναυαρχίδες της A-EON Technologies όπως η AmigaOne X1000 και X5000, διότι απέχουν επίσης αρκετά.
Θα μπορούσαμε ίσως να την συγκρίνουμε με την Sam 460ex/cr που σαν μηχανήματα είναι αρκετά κοντά, με σκοπό να πάρετε μια ιδέα αν ήδη έχετε δοκιμάσει την συγκεκριμένη motherboard. Επίσης, το κόστος αγοράς μια μεταχειρισμένης Sam 460ex/460cr και μιας νέας A1222 είναι αρκετά κοντά.
Συνοψίζω τις διαφορές τους παρακάτω:
- Η CPU της A1222 (Freescale QorIQ P1022, 1.2GHz, 32-bit, e500V2, dual-core) είναι ελαφρός ταχύτερη από αυτή της Sam 460ex/cr (Applied Micro PPC460ex SoC – upto 1.10 Ghz). Αυτό σίγουρα δεν κάνει τρομερή διαφορά, αλλά τα παρακάτω στοιχεία κάνουν:
- Η CPU της A1222 δεν διαθέτει πλήρες μαθηματικό συνεπεξεργαστή, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι προγράμματα και λειτουργικό σύστημα να γίνουν optimized για αυτό το μηχάνημα. Σε αντίθεση με την Sam που είναι καιρό στην κυκλοφορία και το optimization έχει ήδη γίνει.
- Η CPU της A1222 από την άλλη είναι dual core, το οποίο σημαίνει ότι όταν θα έχουμε την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε περισσότερα από ένα cores στα συστήματά μας, αυτό θα αυξήσει αρκετά την απόδοση του μηχανήματος. Δυστυχώς στις Sam δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
- Η μνήμη της A1222 είναι DDR3 SODIMM μέχρι και 8GB σε αντίθεση με το DDR2 SODIMM μέχρι και 2GB της Sam 460ex/cr
- Η A1222 διαθέτει x16 PCIe σε αντίθεση με την x4 PCIe της Sam, το οποίο σας δίνει πολλές δυνατότητες στην επιλογή πολύ δυνατών καρτών γραφικών με Radeon HD/RX Polaris, το οποίο σημαίνει ότι παιχνίδια που χρησιμοποιούν το NOVA3D και φυσικά GLES θα πετάνε πάνω σε αυτές τις κάρτες.
- Λαμβάνοντας υπόψιν και την μελλοντική δυνατότητα αναπαραγωγής video με αποκωδικοποίηση πάνω σε αυτές τις κάρτες, η δυνατότητα να βλέπετε video Full HD 1080p και πάνω θα είναι παιχνιδάκι, χωρίς την χρήση της CPU.
- Δυστυχώς, τέτοιες κάρτες δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην SAM λόγο διάταξης, καθώς τέτοιου είδους κάρτες καταλαμβάνουν 2 θέσεις για expansions, και στην SAM δεν υπάρχει χώρος, διότι δίπλα από την PCIe υπάρχει μια PCI την οποία καταλαμβάνει μια κάρτα SATA για σύνδεση δίσκων.
- Τέλος, η διαφορά στην ταχύτητα της PCIe είναι μεγάλη, όπου στην Α1222 η ταχύτητα των δεδομένων είναι τετραπλάσια από αυτή της SAM.
- Η A1222 διαθέτει onboard κάρτα ήχου, κάτι που στην Sam θα πρέπει να προσθέσετε στην x1 PCIe θύρα που διαθέτει. Αυτό δεν είναι αρνητικό, απλά το αναφέρω διότι μετά από αυτή την προσθήκη η επεκτασιμότητα της Sam έχει ολοκληρωθεί, όπως και της A1222 η οποία δεν διαθέτει άλλες θύρες πέρα της PCIe για την κάρτα γραφικών.
Κατά την γνώμη μου, τα αρνητικά και τα θετικά της A1222 είναι τα παρακάτω:
Θετικά:
- Νέο hardware, καθώς μόλις θα έχει βγει από το μηχάνημα παραγωγής, αλλά και η πολύχρονη δοκιμαστική περίοδος έχει εξαλείψει όποια προβλήματα μπορεί να υπήρχαν στο hardware και στο λειτουργικό
- Αρκετά δυνατό entry level μηχάνημα με χαμηλό κόστος απόκτησης, 400€ μαζί με λειτουργικό σύστημα, Enhancer Package 2.0 στο οποίο περιέχονται και οι drivers για Radeon HD/RX, και οι drivers για 3D γραφικά (Nova3D)
- Δυνατότητα χρήσης καρτών γραφικών που είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή στην αγορά, με εξαιρετικές επιδόσεις (Radeon Polaris)
- Ταχύτατα 3D γραφικά με χρήση των Radeon HD/RX καρτών γραφικών, με χρήση άνω των 2GB μνήμης τους, εάν είναι διαθέσιμη
- Δυνατότητα αναπαραγωγής FullHD video στις παραπάνω κάρτες γραφικών μόλις οι drivers θα είναι έτοιμοι
- Διπύρηνος επεξεργαστής
- Μνήμη μέχρι και 8GB
- Το AmigaOS 4.1 FE είναι ήδη πολύ σταθερό στον μηχάνημα, αν και ακόμα σε beta testing
- Διαθέσιμο Linux distribution σε περίπτωση που θέλετε να τρέξετε και κάτι άλλο, το οποίο χρησιμοποιεί και όλα τα cores του επεξεργαστή
- microAtx form factor
Αρνητικά
- Έλλειψη drivers ήχου, οι οποίοι είναι υπό ανάπτυξη.
- Optimization του λειτουργικού συστήματος λόγω έλλειψης πλήρους μαθηματικού συνεπεξεργαστή, το οποίο με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται ακόμα καλύτερο
- Έλλειψη Altivec στην CPU το οποίο όμως χρησιμοποιείται συνήθως στην αναπαραγωγή video. Όταν οι gfx drivers θα υποστηρίζουν την αποκωδικοποίηση στην κάρτα γραφικών το Altivec δεν θα είναι αναγκαίο έτσι κι αλλιώς
- Προγράμματα και παιχνίδια που απαιτούν δυνατή CPU δεν θα αποδώσουν τα μέγιστα (SuperTuxCart, Barony, Odyssey με αναπαραγωγή YouTube κ.λ.π.)
Εάν θέλετε να μπείτε στον χώρο του AmigaOS 4 με ένα αξιόλογο μηχάνημα με χαμηλό κόστος, τότε πιστεύω πως η αγορά της A1222 αξίζει. Οπότε μην διστάσετε να επισκευθείτε το http://a1222plus.com/, ώστε να είστε από τους πρώτους που θα την παραλάβουν.