AmigaOS 3.2 εγκατάσταση

Το AmigaOS 3.2 είναι εδώ και η διαδικασία εγκατάστασης είναι πάρα πολύ απλή, καθώς η ομάδα που το ανέπτυξε δούλεψε αρκετά ώστε να βοηθήσει τους χρήστες να το χρησιμοποιήσουν απροβλημάτιστα.

Ας δούμε παρακάτω την διαδικασία εγκατάστασης σε μια βασική Amiga 1200 με 3.1 Rom και 8MB Fast Ram.

Εισάγετε την Install δισκέτα και εκκινήστε την Amiga με αυτήν. Αφού το σύστημά σας ξεκινήσει, εισάγετε και το CD-ROM, απ' όπου θα γίνει η εγκατάσταση.

Ανοίξτε το CD-ROM και έπειτα τον κατάλογο Install.

Εκεί θα βρείτε τα παρακάτω εργαλεία, από τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε το StartHere.

Μόλις τρέξετε το StartHere θα δείτε το παρακάτω μήνυμα, καθώς και την δισκέτα Locale να έχει προσαρτηθεί στο σύστημά σας. Αυτό σημαίνει ότι ο αυτόματος μηχανισμός προσάρτησης των ADF αρχείων από το CD-ROM έχει ενεργοποιηθεί. Από εδώ και πέρα η εγκατάσταση θα συνεχίσει χωρίς να απαιτείται εναλλαγή δισκετών. Πατήστε OK να κλείσει το παράθυρο.

Ανοίξτε την δισκέτα Install3.2 όπου θα βρείτε τους παρακάτω φακέλους.

Στο HDTools θα βρείτε όλα τα αναγκαία εργαλεία για format του δίσκου ή ρύθμισής των partitions μέσω του HDToolBox. Για λόγους χώρου, στο παρόν οδηγό θα παραλείψω την διαδικασία ρύθμισης και αρχικοποίησης του δίσκου. Θεωρώ ότι έχετε ένα partition έτοιμο, στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση του συστήματος, και στο παράδειγμά εδώ έχει το όνομα Empty.

Ανοίξτε τον Install φάκελο, όπου θα βρείτε τα παρακάτω. Εκεί υπάρχει και οδηγός εγκατάστασης Greek, αλλά αυτός παραμένει στα Αγγλικά. Παρόλα αυτά, επιλέξτε τον για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Μόλις ξεκινήσετε την εγκατάσταση, το παρακάτω κείμενο θα εμφανιστεί, όπου εξηγεί τι θα γίνει. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Από εδώ επιλέγετε Install Release 3.2 για την εγκατάσταση και Proceed για συνέχεια.

Επιλέξτε μεσαίο επίπεδο και Proceed για συνέχεια.

Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Σε αυτό το βήμα μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο partition θα γίνει η εγκατάσταση. Εγώ επιλέγω το αρχικό, το οποίο είναι το Empty:. Για να επιλέξετε άλλο partition, επιλέξτε το No, αλλιώς επιλέξτε Yes για συνέχεια.

Σε αυτό το βήμα επιλέγετε τις γλώσσες που επιθυμείτε να εγκατασταθούν στο λειτουργικό. Το AmigaOS 3.2 είναι πλήρως εξελληνισμένο, με μεταφράσεις σε όλες τις εφαρμογές του. Δείτε τον οδηγό ενεργοποίησης της Ελληνικής γλώσσας, ώστε να το εφαρμόσετε και στο σύστημά σας. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Επιλέξτε τους οδηγούς εκτυπωτών που θέλετε, και πατήστε Proceed για συνέχεια.

Επιλέξτε τα keymaps που θέλετε να έχετε στο σύστημά σας. Αρχικά θα είναι όλα επιλεγμένα, αλλά αν θέλετε επιλέγετε μόνο τα American, British και Greek, ώστε να μπορείτε να γράφετε και στα Ελληνικά. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα GlowIcons, τα οποία είναι πιο πολύχρωμα, επιλέξτε Yes σε αυτή την οθόνη. Αλλιώς πατήστε No για συνέχεια.

Τα GlowIcons απαιτούν οθόνες με πάνω από 16 χρώματα και καλό θα είναι, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, να έχετε ένα μηχάνημα που να διαθέτει αρκετή Chip Ram ή RTG, καθώς καταναλώνουν περισσότερη μνήμη από τα παλιά εικονίδια. Στην εγκατάσταση του παραδείγματος επέλεξα να τα εγκαταστήσω.

Και η εγκατάσταση ξεκινάει μετά από το προηγούμενο βήμα.

Στην όλη εγκατάσταση δεν χρειάζεται να αλλάζετε δισκέτες, διότι αυτές γίνονται mount αυτόματα μέσα από το CD-ROM.

Αυτόματη και η εγκατάσταση των αναγκαίων αρχείων για την Ελληνική γλώσσα.

Επιλέξτε το μηχάνημα στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, ώστε να εγκατασταθούν κάποια αναγκαία libraries και modules με βάση αυτό. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Σε αυτή την οθόνη βλέπετε κάποιες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση των γραμματοσειρών για τα Ελληνικά. Αναλυτικά τα βήματα ρύθμισης μπορείτε να βρείτε στον οδηγό ενεργοποίησης της Ελληνικής γλώσσας, ώστε να το εφαρμόσετε και στο σύστημά σας. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

* Εάν το σύστημά σας διαθέτει 68030, 68040 ή 68060 δείτε παρακάτω για τα έξτρα βήματα.

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Αφαιρέστε την δισκέτα και το CD-ROM και πατήστε Proceed για επανεκκίνηση.

Μετά την επανεκκίνηση λογικά θα πρέπει να δείτε την παρακάτω οθόνη, με το Workbench του AmigaOS 3.2.

 

Εγκατάσταση σε Amiga με 68030/040/060

Εάν η Amiga στην οποία κάνετε την εγκατάσταση του AmigaOS 3.2 είναι εξοπλισμένη με 68030/040/060, τότε ένα ακόμα μήνυμα θα εμφανιστεί πριν την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, και το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Αυτό το βήμα σας ενημερώνει ότι με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης δεν θα γίνει αυτόματη επανεκκίνηση του συστήματος, ώστε να έχετε την δυνατότητα να εγκαταστήσετε τις αναγκαίες βιβλιοθήκες για τον επεξεργαστή του συστήματός σας. Αυτές μπορείτε να τις βρείτε στις δισκέτες του κατασκευαστή. Αν δεν τις έχετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τις γενικές βιβλιοθήκες που έρχονται σε ξεχωριστή δισκέτα με το AmigaOS 3.2.

Τι θα γίνει όμως αν δεν τις εγκαταστήσετε;

Αν δεν προχωρήσετε στην εγκατάσταση των libraries για τον επεξεργαστή σας και κάνετε επανεκκίνηση του συστήματος, θα δείτε το παρακάτω μήνυμα να εμφανίζεται. Πατώντας το Return μπορείτε να συνεχίσετε στην εκκίνηση του AmigaOS και να μπείτε στο Workbench, εάν φυσικά πάνε όλα καλά. Μπορεί ωστόσο, είτε να κρεμάσει το σύστημα απευθείας ή να είναι ασταθές.

Οπότε για να έχετε ένα σταθερό σύστημα θα σας πρότεινα να εγκαταστήσετε έστω τις γενικές βιβλιοθήκες που έρχονται με το AmigaOS 3.2.

Για να το κάνετε αυτό εισάγετε ξανά την δισκέτα Install 3.2 στο drive και το CD-ROM, και εκκινήστε την Amiga από την αρχή. Τρέξτε από το CD-ROM το StartHere και ξεκινήστε την εγκατάσταση, όπως ακριβώς κάνατε και στην αρχή.

Στο παρακάτω βήμα επιλέξτε να εγκαταστήσετε τις βιβλιοθήκες για τον επεξεργαστή σας. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Και μετά από την επιβεβαίωση σε ποιο partition θα γίνει η εγκατάσταση...

...θα πρέπει να επιλέξετε την κατασκευάστρια εταιρεία, αν υπάρχει στην λίστα, αλλιώς επιλέξτε το Other. Στο παράδειγμα επέλεξα την Phase 5 καθώς η Amiga είναι εξοπλισμένη με μια Blizzard 1230 IV. Πατήστε Proceed για συνέχεια.

Αφού ολοκληρωθεί η αντιγραφή των αναγκαίων αρχείων θα δείτε το παρακάτω μήνυμα, το οποίο σας προτρέπει να αφαιρέσετε την δισκέτα και το CD-ROM, προτού πατήσετε Proceed για την επανεκκίνηση του συστήματος.

 

Το AmigaOS 3.2 είναι ίσως το καλύτερο AmigaOS που έχει κυκλοφορήσει για τα κλασσικά μηχανήματα, κατά την γνώμη μου, το οποίο φέρνει πολλά νέα πράγματα αλλά και διορθώσεις προβλημάτων. Αναλυτική παρουσίασή του μπορείτε να βρείτε στο άρθρο παρουσίασης του AmigaOS 3.2. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε τα βήματα ρύθμισης στον οδηγό ενεργοποίησης της Ελληνικής γλώσσας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και σε video την παρουσίαση και εγκατάσταση που έγινε στο Twitch.tv.