AmigaOS 3.2 παρουσίαση
Το AmigaOS 3.2 που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ίσως η πληρέστερη έκδοση του AmigaOS για την κλασσική σειρά υπολογιστών της Amiga και επεξεργαστές 68k ή συμβατούς. Με βάση την ανάπτυξη του AmigaOS 3.1.4, όπου έγιναν αρκετές διορθώσεις προβλημάτων, η ομάδα ανάπτυξης της Hyperion Entertainment συνέχισε την δουλειά ώστε να μας χαρίσει μια νέα έκδοση του αγαπημένου μας λειτουργικού, με περισσότερες από 100 νέες λειτουργίες και βελτιώσεις του συστήματος.
Από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε την εγκατάσταση του νέου AmigaOS 3.2 θα καταλάβετε πόσο προσοχή έχει δοθεί στην λεπτομέρια και πως η ομάδα ανάπτυξης ήθελε να δημιουργήσει μια διανομή εύκολη στην εγκατάσταση και στην χρήση. Το AmigaOS 3.2 έρχεται σε πάνω από 12 δισκέτες, με αρκετές από αυτές να περιέχουν τις μεταφράσεις του συστήματος, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, με την Ελληνική να περιλαμβάνεται. Διαβάστε πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα Ελληνικά στο AmigaOS 3.2.
Οι υπόλοιπες δισκέτες περιέχουν όλο το αναγκαίο software, τεκμηρίωση, εικονίδια και βιβλιοθήκες για να χρησιμοποιήσετε τον AmigaOS 3.2 στην Amiga σας. Αυτός είναι και ο λόγος που το AmigaOS 3.2 έρχεται και σε CD-Rom. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει απευθείας από CD-Rom, αν η Amiga σας είναι εξοπλισμένη με το ανάλογο CD drive, από το οποίο γίνονται αυτόματα mount οι δισκέτες, με την σειρά που απαιτείται από το πρόγραμα αγκατάστασης, κάτι που κάνει την διαδικασία πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη. Σε αυτή την διαδικασία βασίστηκε και ο οδηγός εγκατάστασης του AmigaOS 3.2 που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αλλά ας δούμε τι νέο φέρνει το AmigaOS 3.2.
Καταρχάς, έχει ενσωματωθεί το Reaction GUI toolkit, το οποίο δίνει την δυνατότητα χρήσης περισσότερων προγραμμάτων, εκείνα τα οποία κάνουν χρήση του Reaction. Εάν δεν γνωρίζετε το Reaction είναι η συνέχεια του παλιού ClassAction, με το οποίο παραμένει συμβατό, και είναι αντίστοιχο του MUI. Με αυτό μπορεί κάποιος να φτιάξει ευκολότερα το GUI του προγράμματος του χωρίς να χάνει σε απόδοση. Μια έκδοση του Reaction περιλαμβάνεται στο AmigaOS 3.9 και φυσικά στο AmigaOS 4.x. Οι περισσότερες εφαρμογές του AmigaOS 3.2 έχουν φτιαχτεί πια με το Reaction, όπως είναι τα προγράματα των ρυθμίσεων, όπου θα βρείτε και το αντίστοιχο πρόγραμα ρύθμισης της εμφάνισης του Reaction.
Προστέθηκε η δυνατότητα προσάρτησης ADF αρχείων με το DAControl και το trackfile.device, κάτι που χρησιμοποιείται φυσικά κατά την διαδικασία εγκατάστασης που ανέφερα παραπάνω. Τα ADF αρχεία μπορείτε να τα προσαρτήσετε κάνοντας διπλό κλικ σε αυτά. Μια δισκέτα θα εμφανιστεί στο Workbench και από εκείνη την στιγμή το χρησιμοποιείτε όπως κάθε δισκέτα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από το shell όπου θα βρείτε και περισσότερες επιλογές. Η χρήση τους είναι ταχύτατη και καταλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό μνήμης από το σύστημά σας.
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια, κατά την γνώμη μου, για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα είναι η διαθέσιμη τεκμηρίωση, οπου περιλαμβάνεται πληθώρα πληροφοριών και περιγραφών λειτουργιών. Οι προηγούμενες εκδόσεις του AmigaOS 3.1 ερχόντουσαν με βιβλία με όλες τις πληροφορίες, αλλά στο AmigaOS 3.2 θα τα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή amigaguide, όπου καλύπτονται όλες οι εντολές και κάποια πιο πολύπλοκα θέματα. Η τεκμηρίωση εμφανίζεται πατώντας το πλήκτρο HELP, και πάντα με βάση το παράθυρο που έχετε ενεργό μετακινήστε αυτόματα στα αντίστοιχα κείμενα. Επίσης, θα βρείτε την βοήθεια στο μενού των εργαλείων (Tools) στο Workbench. Αν θέλετε να διαβάσετε την βοήθεια μιας εντολής αρκεί στο shell να γράψετε Help πριν την εντολή, π.χ. help dir.
Κάτω από τον φάκελο tools θα βρείτε το νέο TextEdit, έναν νέο editor με πάρα πολλές δυνατότες, όπως το άνοιγμα πολλαπλών αρχείων τα οποία εμφανίζονται σε tabs για γρήγορη εναλλαγή. Ο νέος αυτός editor έχει φτιαχτεί για απλή χρήση αλλά και για προγραμματισμό, καθώς περιέχει χαρακτηριστικά όπως η αυτόματη στοίχιση, εμφάνιση του κώδικα με χρωματικό διαχωρισμό ανάλλογα με την γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί το αρχείο, εμφάνιση των αριθμών των γραμμών στα αριστερά και πολλά άλλα.
Στον ίδιο φάκελο θα βρείτε και το νέο ShowConfig το οποίο δεν ανοίγει πια ένα shell παράθυρο, αλλά ένα νέο παράθυρο με όλη την πληροφορία οργανομένη με καλύτερη εμφάνιση και πιο φιλική για τον χρήστη. Εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που βλέπατε και στο παλιό, όπως τον διαθέσιμο επεξεργαστή, τις μνήμες κλπ..
Ο δείκτης του workbench έχει αναβαθμιστεί, με δυνατότητα να αλλάζει μορφή ανάλλογα τι βρίσκεται από κάτω του, για παράδειγμα αν κάνετε κλικ σε ένα πεδίο κειμένου ο δείκτης θα αλλάξει στην κάθετη γραμμή, ή αν έχετε ενεργοποιήσει την αλλαγή μεγέθους των παραθύρων από κάθε πλευρά και ο δείκτης βρίσκεται στα όρια του παραθύρου θα αλλάξει σε βελάκια κατεύθυνσης. Επίσης, μέσα από τις ρυθμίσεις του δείκτη έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετική εμφάνιση από μια πληθώρα επιλογών, για όλες τις μορφές των δεικτών.
Στο AmigaOS 3.2 υπάρχουν λειτουργίες που στις προηγούμενες εκδόσεις τα προσθέταμε συνήθως με patches. Έτσι, δεν χρειάζεται πια να εγκαταστήσετε τα HappyEnv ή ENV-Handler καθώς η λειτουργίες τους έχουν ενσωματωθεί. Ακόμα, αν κάποιο πρόγραμμα ζητήσει κάποιο συγκεκριμένο όνομα δίσκου, εμφανίζεται ένα παράθυρο ενημέρωσης με επιλογές, όπως το να το κάνετε ASSIGN εκείνη την στιγμή σε κάποιο δίσκο, κάτι που συνήθως κάναμε με το AssignWedge. Ακόμα και η χρήση της ροδέλλας από το ποντίκι έχει ενσωματωθεί στο σύστημα και δεν χρειάζεται η εγκατάσταση του FreeWheel.
Ανανεώθηκαν τα Datatypes του συστήματος, και πιο συγκεκριμένα:
- AIFF αποσυμπιεσμένου ήχου data type
- GIF εικόνας data type
- WAV ήχου data type
- JPEG εικόνας data type
- PNG multi-platform εικόνας data type
- BMP data type για τις Windows/OS2 bitmap εικόνες
- Icon.datatype το οποίο επιτρέπει την χρήση .info αρχείων ως εικόνες
- ACBM εικόνες data type τα οποία χρησιμοποιούνται στην AmigaBASIC και στο SpectraPaint
- Το AmigaGuide data type μπορεί να εμφανίζει εσωτερικές εικόνες
- Προστέθηκε στο Text data type η δυνατότητα αναζήτησης
- Βελτιώθηκε η ταχύτητα των CDXL και των ANIM data types, καθώς και η ρύθμισή τους
- Το Sound.datatype διαχειρίζεται bit rate δείγματα των 8, 16, 24 και 32 bits
- Το Picture.datatype είναι κατά πολύ ταχύτερο ακόμα και σε επεξεργαστές 68000
Νέες λειτουργίες προστέθηκαν στο Workbench, όπως:
- η δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους των παραθύρων από κάθε πλευρά τους,
- η δυνατότητα εικονιδιοποίησης των παραθύρων, τα οποία εμφανίζονται ως εικονίδια στο Workbench, χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα κλείσει, και τα οποία μπορείτε να επαναφέρετε ανά πάσα στιγμή. Αν αυτά είναι παράθυρα εφαρμογών, οι εφαρμογές συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά
- η αλλαγή μεγέθους των τίτλων των παραθύρων
- η δυνατότητα μεγιστοποίησης των παραθύρων πατώντας το SHIFT και το zoom gadget του παραθύρου
- το κλείσιμο των requester πατώντας το πλήκτρο ESC
- η αλλαγή μεγεθών των GadTools user interface με βάση του μεγέθους των γραμματοσειρών
- η προσθήκη στα μενού του Workbench για άνοιγμα σε παράθυρο κάποιου δίσκου (Open Volume)
- η προσθήκη του μενού αλλαγής της σειράς εμφάνισης αρχείων και φακέλων στα παράθυρα
- η μετακίνηση εκτός της οθόνης μπορεί πια να ρυθμιστεί από τα προγράμματα ρυθμίσεων
- η 3D εμφάνιση των ολισθητήρων
- και πολλά άλλα
Νέες λειτουργίες και πρόσθετες πληροφορίες προστέθηκαν ακόμα και στο early boot menu, το οποίο μπορείτε να δείτε αν εκκινήσετε την Amiga σας και κρτήσετε τα δύο πλήκτρα του ποντικιού πατημένα. Εκεί μπορείτε να ορίσετε διάφορα πράγματα για το πως θα εκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα ROM Module updates, να εμφανίζετε γραμμή-γραμμή τις εντολές που εκτελούνται από το startup-sequence, να ανακατευθείνετε τα δεδομένα που πάνε προς την σειριακή πόρτα σε κάποιο αρχείο, τα οποία όλα είναι χρήσιμα σε περίπτωση που προσπαθείτε να βρείτε κάποιο πρόβλημα με την εγκατάστασή σας. Με το "Failsafe boot" μπορείτε να εκκινήσετε το σύστημά σας σε μια σταθερή και ασφαλή λειτουργία, ώστε να διορθώσετε προβλήματα. Ακόμα, στην οθόνη των hardware επεκτάσεων θα μπορείτε πια να δείτε τις διευθύνσεις και τα μεγέθη τους, και στην αρχική οθόνη θα μπορείτε να δείτε την έκδοση του Kickstart.
Κάτω από τον φάκελο των ρυθμίσεων θα βρείτε και το νέο DefaultIcons με το οποίο μπορείτε να ορίσετε κάθε τύπος αρχείου με ποιο πρόγραμα θα λειτουργήσει και πως. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε τις εικόνες να ανοίγουν με κάποιο συγκεκριμένο viewer ή τα αρχεία μουσικής με κάποιο player. Επίσης, από εκεί μπορείτε να ορίσετε και default εικονίδια για κάθε τύπο διαφορετικά, αν θέλετε. Κατά κάποιο τρόπο κάνει ό,τι έκανε και το DefIcons στο AmigaOS 3.9.
Στον φάκελο System υπάρχει ένα νέο πρόγραμα εύρεσης αρχείων, το οποίο μπορείτε να το ανοίξετε και από το μενού του Workbench "Window > Find" στην κορυφή της οθόνης. Με αυτό μπορείτε να ψάξετε αρχεία στους δίσκους σας με βάση μια λέξη κλειδί η οποία μπορεί να υπάρχει στο όνομα ή στα περιεχόμενα των αρχείων. Με βάση τις παραμέτρους σας και αν βρεθούν αποτελέσματα, μπορείτε μέσα από το ίδιο παράθυρο να ανοίξετε τον φάκελο στον οποίο βρίσκετε κάποιο από τα αποτελέσματα που θα επιλέξετε ή να δείτε απευθείας το περιεχόμενο του αρχείου ή τις εικόνες.
Στις ρυθμίσεις της παλέτας θα βρείτε και νέα θέματα για να επιλέξετε, όπως το Kick 1.x το οποίο γυρνάει το περιβάλλον στα χρώματα του Workbench 1.x, κάτι που είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα εκτιμήσουν. Θα βρείτε και κάποια άλλα που είναι πιο ξεκούραστα για νυχτερινή χρήση, όπως το Warm.
Στο CD-Rom θα βρείτε πάνω από 2100 νέα glow εικονίδια, για την πληθώρα των προγραμμάτων που χρησιμοπούμε ακόμα και σήμερα, φτιαγμένα από τον μετρ Martin Mason Merz. Έτσι μπορείτε να διατηρήσετε μια ομοιομορφία στην εμφάνιση του συστήματός σας, με μερικά από τα πιο όμορφα εικονίδια. Φυσικά, αν δεν εγκαταστήσετε τα glow εικονίδια κατά την διαδικασία εγκατάστασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα default μαυρόασπρα, σαν αυτά του AmigaOS 3.1.
Και για τους επίδοξους προγραμματιστές, που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές, στο CD-Rom θα βρείτε ανανεωμένο NDK, το οποίο περιέχει όλα τα αναγκαία header αρχεία για την μεταγλώτιση κώδικα. Ακόμα, περιέχει παραδείγματα εφαρμογών και εργαλεία για τον εντοπισμό προβλημάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
Ελπίζω να πήρατε μια καλή ιδέα για τα νέα χαρακτηριστικά του AmigaOS 3.2 και το πόσο πλήρες είναι. Θεωρώ ότι είναι η διανομή που θα αντικαταστήσει οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έκδοση του AmigaOS.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε και σε video την παρουσίαση που έγινε στο Twitch.tv.