Απρίλιος 2014

Με μια καθυστέρηση που δεν μας έχει συνηθίσει η ομάδα WarmUP, που δημιουργεί το Chrysalis, κυκλοφόρησε η νέα έκδοση αυτού του πλήρες πακέτου λογισμικού, το οποίο αφορά την έκδοση 3.5.1 του MorphOS. Το Chrysalis pack είναι ένα πακέτο με πάρα πολλά προγράμματα για το MorphOS μαζεμένα σε ένα CD.

Andy Warhol, Andy2, 1985, ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc., courtesy of The Andy Warhol Museum

Μια ομάδα από καλλιτέχνες, ειδικών υπολογιστών και επαγγελματιών μουσείου ανακάλυψαν μερικές άγνωστες πειραματικές εικόνες του Andy Warhol (BFA, 1949) σε κάποιες παλιές δισκέτες από το 1985. Οι ψηφιακές αυτές εικόνες είχαν εγκλωβιστεί για περίπου 30 χρόνια σε δισκέτες Amiga που ήταν αποθηκευμένες στην συλλογή του The Andy Warhol Museum (AWM).

Πολλά hardware projects εμφανίστηκαν από "ερασιτέχνες" κατασκευαστές ή από διάφορους ηλεκτρονικούς που σαν χόμπι έχουν κατά καιρούς την ανάπτυξη ενός hardware εξαρτήματος για τις Classic Amiga. Από τέτοια projects ξεπετάχτηκαν ενδιαφέροντα μηχανήματα, για παράδειγμα το Minimig είναι ένα από αυτά. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τους πιο πρόσφατους επιταχυντές Furia και Vampire 600. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα εξαρτήματα υπό κατασκευή τα οποία δείχνουν πραγματικά ενδιαφέροντα.

Το νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Petro Tyschtschenko όπου περιγράφει τα χρόνια του στην Commodore είναι έτοιμο και σύντομα θα κυκλοφορήσει. Αρχικά θα βγει η Γερμανική του έκδοση και αργότερα η μεταφρασμένη στα Αγγλικά έκδοση. Θα πωλείται από την Power Service GmbH, την εταιρεία του Petro, μέσα στο φετινό Πάσχα. Πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του.

Μια νέα έκδοση του πολύ καλού Odyssey Web Browser κυκλοφόρησε για το MorphOS. Ο προγραμματιστής του Fabien 'FAB' Coeurjuly έχει κάνει αρκετές αλλαγές και διορθώσεις στην νέα αυτή έκδοση, με πιο σημαντική την βελτίωση της ασφάλειας με την ανανέωση του OpenSSL στην έκδοση 1.0.1g. Στην νέα αυτή έκδοση έχει γίνει αναβάθμιση της Webkit μηχανής στην έκδοση r161078 (Ιανουάριος 2014).

Μερικές ακόμα αλλαγές που έχουν γίνει:

Μετά από μια μικρή περίοδο ξεκούρασης από την έκθεση στην HELEXPO που κράτησε περίπου ένα μήνα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με χαρά σας ανακοινώνουμε την έβδομη έκθεση ρετρό υπολογιστών και κονσολών που θα κάνει η ομάδα του RetroComputers.gr και θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απριλίου 2014 στο δημαρχείο Περιστερίου! :cheer:

Στο φετινό Vintage Computer Festival East 9.1 που έγινε στο New Jersey παραβρέθηκε και μίλησε ο γνωστός σε όλους μας Dave Haynie. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Commodore Amiga από την πρώτη στιγμή. Μια όμορφη ομιλία με πολλές ιστορικές αναδρομές στα φοβερά εκείνα χρόνια της Commodore, μέχρι και το τέλος της. Όσες φορές και αν ακούσουμε αυτές τις ιστορίες, σίγουρα δεν τις χορταίνουμε με τίποτα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πολύ ενδιαφέρον video.

Κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του επερχόμενου Minimig+, που κατασκευάζει ήδη η ACube. Βασίζεται στον επεξεργαστή DragonBall-Super-VZ της Freescale, ο οποίος είναι η εξέλιξη του Coldfire και των 68K επεξεργαστών της Motorola. Το νέο Minimig+ θα έχει πολλά νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με το παλαιότερο, καθώς θα έχει την ταχύτητα ενός 68030 στα 30MHz, και θα είναι εφοδιασμένο με ένα FPGA chip το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο για την υποστήριξη του AGA.

Το BOH έκλεισε 5 χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας του και ο developer Simone Bevilacqua το γιορτάζει με μια επετειακή έκδοση του παιχνιδιού. Μέσα στο CD θα βρείτε τις εκδόσεις για AmigaOS 4, AROS, Linux, Windows και MacOS X. Επίσης περιέχεται το πλήρες manual του παιχνιδιού σε PDF αρχείο καθώς και το Soundtrack σε αρχεία flac. Το BOH είναι ένα παιχνίδι δράσης, όπου ο χαρακτήρας σας κινείται μέσα σε διαδρόμους και πρέπει να φτάσει στην έξοδο πριν τον εξολοθρεύσουν οι ορδές των αντιπάλων που εμφανίζονται συνεχώς.

Ένα νέο παιχνίδι κυκλοφόρησε από την νεοεμφανιζόμενη Cherry Darling, το οποίο ονομάζεται Amazing Voxel Bird Saga. Το παιχνίδι είναι η δεύτερη δημιουργία της εταιρείας για AmigaOS 4 και MorphOS, το οποίο διατίθενται δωρεάν. Αν και είναι σε beta φάση δεν παρουσίασε προβλήματα στην λειτουργία του. Σκοπός σας σε αυτό το παιχνίδι είναι να οδηγήσετε ένα μπλε πουλάκι στην πίστα, χωρίς φυσικά να ακουμπάτε τα εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο σας. 

Αν καθώς μιλάτε στο AmIRC κάποιος σας στείλει ένα URL θα θέλετε να το ανοίξετε άμεσα σε κάποιο ανάλογο πρόγραμμα για να το δείτε. Τα προγράμματα όμως δεν ξέρουν ποιον browser έχετε εγκατεστημένο, κι ακόμα περισσότερο, ποιος είναι ο αγαπημένος σας. Αυτή την δουλειά στο AmigaOS 4 αναλαμβάνει να κάνει ένα μικρό πογραμματάκι που βρίσκεται στο "C:" και ονομάζεται "URLOpen". Οι ρυθμίσεις του γίνονται από το "URL" πρόγραμμα ρυθμίσεων κάτω από τον φάκελο "Prefs" το οποίο ήδη υπάρχει στο σύστημά σας.

Κυκλοφόρησε η νεότερη έκδοση των ATI Radeon Drivers για το AmigaOS 4, με την οποία βγαίνουν από την δοκιμαστική περίοδο. Υποστηρίζουν κάρτες γραφικών Ati RadeonHD φυσικά, από την Radeon X1300 μέχρι και τις πιο δυνατές της σειράς Radeon HD 7000. Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους είναι η υποστήριξη composite, έξοδος εικόνας από VGA, DVI και HDMI, είναι έτοιμες για την 3D χρήση μόλις το νέο λογισμικό 3D θα είναι έτοιμο, είτε αυτό είναι το ανανεωμένο Warp3D, είτε κάτι άλλο.