Μάιος 2014

Εδώ και λίγες μέρες έχει δημιουργηθεί ένα group στο Facebook από όλο τον κόσμο, με σκοπό την καθιέρωση της 31ης Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Amiga. Αυτή την στιγμή το group αριθμεί πάνω από 370 μέλη, τα οποία βλέπουν το θέμα πολύ θετικά. Σκοπός της συγκεκριμένης παγκόσμιας μέρας είναι η ενθύμηση των μηχανημάτων που μας πρόσφεραν τόσο πολύ χαρά όλα αυτά τα χρόνια, που μας έκαναν να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε διαφορετικά στον κόσμο της τεχνολογίας.

Έξι μήνες μετά το 1ο AmiCamp, ετοιμαζόμαστε ήδη για το 2ο κατά σειρά. Ο ενθουσιασμός στην ομάδα διοργάνωσης φυσικά είναι μεγάλος και ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί σε έναν όμορφο χώρο, για ένα διήμερο γεμάτο Amiga. Για όσους δεν γνωρίζουν το AmiCamp, είναι μια νέα συνάντηση χρηστών Amiga στην χώρα μας. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η διάδοση της ιδέας του AmigaOS ως κάτι ζωντανό και εξελισσόμενο. Υποστηρίζει και μιλάει για όλες τις ενεργές πλατφόρμες, όπως το AmigaOS 4, το MorphOS και το AROS.

Το AmiKit έφτασε στην 7η έκδοση του, και έρχεται σε ένα νέο πακέτο για όλα τα γούστα. Τις τελευταίες μέρες είχε αλλάξει το site του στο οποίο υπήρχε το μήνυμα ότι κάτι μεγάλο έρχεται. Σήμερα βγήκε live το νέο site όπου θα βρείτε διαθέσιμη την νέα έκδοση του AmiKit και φυσικά περισσότερες πληροφορίες. Το Amikit είναι ίσως το πληρέστερο πακέτο με το AmigaOS 3.x και πάνω από 350 από τα καλύτερα προγράμματα προεγκατεστημένα και έτοιμα να τα τρέξετε στον υπολογιστή σας με την χρήση προσομοιωτή UAE.

Κυκλοφόρησε η τρίτη beta έκδοση του E-UAE για PPC με υποστήριξη Just In Time (JIT) προσομοίωση, ένα project αρκετά δύσκολο στην ολοκλήρωσή του, καθώς ο δημιουργός του, Almos Rajnai, δεν έχει βασιστεί σε καμιά άλλη υλοποίηση, ούτε σε κομμάτια κώδικα από το Petunia που έρχεται με το AmigaOS 4. Στην τρίτη αυτή έκδοση έχει γίνει μια μεγάλη βελτίωση της ταχύτητας του και μερικές διορθώσεις σε προβλήματα.

Μια νέα έκδοση του MorphOS SDK κυκλοφόρησε. Το SDK (Software Development Kit) απευθύνετε σε developers και περιέχει όλο το αναγκαίο λογισμικό για ανάπτυξη εφαρμογών. Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνεται ο Scribble editor, για τον οποίο δημιουργήθηκαν δύο νέα libraries, τα sdkindex.library και projectindex.library. Το πρώτο αναλαμβάνει την έγχρωμη απεικόνηση του κώδικά σας και σας προμηθεύει με links απευθείας στο documentation. Το δεύτερο αναλαμβάνει  να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τα τοπικά αρχεία C από τα διάφορα projects, ώστε να ξεχωρίζει χρωματικά ο κώδικάς σας.

Μετά από 15 χρόνια περίπου κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του DOpus 5, γνωστού και ως Magellan. Το DOpus 5 είναι ένας filemanager ο οποίος από την έκδοση 5 έχει την δυνατότητα μέχρι και αντικατάστασης του Workbench εξ' ολοκλήρου. Προσθέτει νέες δυνατότητες στα παράθυρα, όπως την μπάρα εργαλείων στο επάνω μέρος, την μπάρα διεύθυνσης κάτω και φυσικά δεκάδες επιλογές διαχείρισης των αρχείων, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν ή να εμπλουτιστούν από εσάς, χρησιμοποιώντας τις εσωτερικές εντολές του προγράμματος.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του MUI Royale, του plugin για το Hollywood που σας δίνει την δυνατότητα τα προγράμματά σας να χρησιμοποιούν το MUI. Το MUI Royale plugin υποστηρίζει πάνω από 40 MUI κλάσεις όπως το TextEditor.mcc και το TheBar.mcc. Η δημιουργία του GUI γίνεται με την χρήση ενός XML αρχείου το οποίο μετατρέπεται σε MUI GUI άμεσα από το MUIRoyale. Αυτό το χαρακτηριστικό καθηστά την δημιουργία του GUI μια πολύ εύκολη υπόθεση.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του AmigaFuture #108 Μαΐου - Ιουνίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCPAmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνεται συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Κυκλοφόρησε το τέταρτο μέρος του Sqrxz με τον γνωστό μας πια λαγό να μπαίνει καιθ πάλι σε περιπέτειες. Μετά την διάσωση της Yve στο τρίτο μέρος "Sqrxz 3 – Adventure for Love" ήρθε ο γάμος της με τον φίλο μας Sqrxz. Η τελετή ήταν εκπληκτική και φίλοι και γνωστοί ακόμα μιλούν για το γεγονός. Μερικούς μήνες μετά ήταν και οι δύο σίγουροι πως είναι καιρός να φτιάξουν την δική τους οικογένεια.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του NetSurf 3.1 η οποία περιλαμβάνει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Ο NetSurf είναι ένας ελαφρύς browser ο οποίος δεν έχει πολλές απαιτήσεις από hardware. Υποστηρίζει CSS v2.1 αλλά η υποστήριξη Javascript είναι ακόμα σε πρώιμη φάση και φυσικά δεν είναι πλήρης. Sites τα οποία απαιτούν εκτενής χρήση javascript, όπως είναι αυτά των social networks ή mail clients, δεν θα δουλέψουν σωστά.