Σεπτέμβριος 2020

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 2.2.0 του ScummVM για AmigaOS 4 και MorphOS. Για όσους δεν γνωρίζουν το ScummVM, είναι μια μηχανή που επιτρέπει σε διάφορα συστήματα να τρέξουν παιχνίδια τα οποία δεν είχαν γραφτεί ποτέ για αυτά. Αυτό το πετυχαίνει εξομοιώνοντας μόνο το εκτελέσιμο κομμάτι του κάθε παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας τα βασικά data αρχεία των παιχνιδιών, τα οποία απαιτούνται να είναι εγκατεστημένα.

Πέρασαν κιόλας 7 ολόκληρα χρόνια και ξεκινάει το 8ο, από τότε που κυκλοφόρησε το παρθενικό τεύχος του Retro Planet, τον Σεπτέμβριο του 2013. Όπως λοιπόν συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο (αλλά και κάθε τρίμηνο) από τότε, το Retro Planet είναι και πάλι εδώ, με ένα νέο τεύχος, ζεστό ακόμα από το τυπογραφείο και έτοιμο για ξεφύλλισμα.

Στο 29ο τεύχος του Retro Planet κυριαρχεί το θέμα του εξωφύλλου, το αναλυτικό και χορταστικό αφιέρωμα στον Matthew Smith, τον προγραμματιστή-wonder kid των 80s, και την - no happy endings here - ιστορία του.

Έπειτα από περίπου 2 χρόνια κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Roadshow για το AmigaOS 3.x, η έκδοση 1.14. Σε αυτή την έκδοση έχουν διορθωθεί κάποια σφάλματα στην λειτουργία του, έχει βελτιωθεί η απόδοσή του και η ακρίβεια στο TCP/IP stack, και έχουν προστεθεί και νέες λειτουργίες στις shell εντολές που έρχονται με αυτό.

Κυκλοφόρησε για την Amiga ένα άκρος εθιστικό παιχνίδι που λέγεται Dodgy Rocks. Δημιουργός του είναι ο John Girvin και έχει κυκλοφορήσει για διάφορες πλατφόρμες, οι οποίες είναι οι Windows, MacOS, Linux, Android και iOS. Το παιχνίδι είχα την δυνατότητα να το δοκιμάσω στο Amiga Ireland σε μια πρώιμη έκδοση, και περίμενα την κυκλοφορία του πως και πως.

Μια νέα έκδοση του iGame είναι διαθέσιμη, η 2.0b6. Σε αυτή έχουν γίνει βελτιώσεις και διορθώσεις προβλημάτων. Το iGame είναι μια εφαρμογή διαχείρισης και εκκίνησης των WHDLoad παιχνιδιών που έχετε στην Amiga σας, με εύκολο και φιλικό τρόπο. Μπορείτε με το iGame να κάνετε αναζήτηση σε αυτά, να τα κατηγοριοποιήσετε και με διπλό click να ξεκινάτε να παίζετε.

Κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση της AmiBlitz3 v3.8.0, στην οποία έχουν γίνει βελτιώσεις κυρίως στο IDE που περιλαμβάνεται στο πακέτο. Η AmiBlitz3 είναι μια γλώσσα προγραμματισμού Basic με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εφαρμογές και παιχνίδια για 68K επεξεργαστές.

Κυκλοφόρησε μια νέα αναβάθμιση το GoADF! v3.1 με πολλές βελτιώσεις και προσθήκες νέων λειτουργιών. Το GoADF! είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης ADF, ADZ, DMS και HFE αρχείων για το AmigaOS 3, αλλά λειτουργεί άψογα και σε AmigaOS 4 και MorphOS.

Διαθέσιμο είναι το 16ο τεύχος του Komoda & Amiga plus, ενός έντυπου περιοδικού με θεματολογία γύρω από τους 8bit και 16bit υπολογιστές της Commodore. Κυκλοφορεί σε δύο γλώσσες, Πολωνικά και Αγγλικά.