Νέα έκδοση του AmiCygnix 1.2

Μια νέα έκδοση για το AmiCygnix είναι διαθέσιμη για χρήση. Στην τρίτη αυτή αναβάθμιση έχουν γίνει πολλές διορθώσεις στην σταθερότητα του, κυρίως όταν κλείνετε τον X server. Νέα προγράμματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον θα βασίζονται σε αυτή την έκδοση, οπότε αν το χρησιμοποιείτε καλό είναι να κάνετε την αναβάθμιση.

Για όσους δεν γνωρίζουν το AmiCygnix να πούμε ότι είναι ένα γραφικό παραθυρικό περιβάλλον το οποίο βασίζεται στο X παραθυρικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε λειτουργικά συστήματα όπως το Unix και το Linux. Το πλεονέκτημα χρήσης ενός τέτοιου περιβάλλοντος στην Amiga είναι η ταχύτερη και ευκολότερη μεταφορά λογισμικού ανοιχτού κώδικα από άλλα λειτουργικά συστήματα στο AmigaOS. Αυτό γίνεται διότι ο κώδικας του GUI του εκάστοτε προγράμματος γίνεται compile με ελάχιστες αλλαγές.

Ήδη μια πληθώρα από πολύ σημαντικά προγράμματα έχουν μεταφερθεί στο AmigaOS 4, όπως είναι τα Abiword, Pidgin, Gimp, Gnumeric, Sodipodi, NetSurf και πολλά άλλα. Τα προγράμματα αυτά έχουμε την δυνατότητα να τα τρέξουμε σε μια ξεχωριστή οθόνη, σαν ένα άλλο workbench με μια task bar στο κάτω μέρος της, ή το κάθε ένα πρόγραμμα να ανοίγει αποκλειστικά το δικό του παράθυρο μέσα στο ίδιο το Workbench.

Στην νέα αυτή έκδοση 1.2 έχουν διορθωθεί τα εξής:

  • το πάγωμα του συστήματος όταν έκλεινε ο X Server.
  • το πάγωμα του συστήματος όταν εμφανιζόντουσαν τα υπάρχοντα assigns σε file listers.
  • τα προγράμματα ρυθμίσεων "myX11Setup" και "myX11SetupLight" ανανεώθηκαν.
  • το εργαλείο εκτύπωσης "lpr" δεν εμφάνιζε το παράθυρο κατάστασης, το οποίο τώρα εμφανίζεται κατά την εκτύπωση ενός αρχείου. Επίσης, προστέθηκε η δυνατότητα να μπoρούμε να σταματήσουμε μία εκτύπωση.
  • το περιεχόμενο των USB συσκευών δεν εμφανιζόταν σε file listers.
  • ένα πρόβλημα με τους δείκτες του mouse όπου δεν εξαφανιζόταν ο δείκτης του συστήματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ταυτόχρονα δύο δείκτες.

Την νέα αυτή έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από το OS4Depot, το οποίο έρχεται σε δύο μεγάλα αρχεία, το base που είναι το βασικό πακέτο, και το tools, που περιέχει μερικά πρόσθετα εργαλεία. Από εκεί και πέρα, πρόσθετο λογισμικό για AmiCygnix θα βρείτε σε ξεχωριστά πακέτα πάλι στο OS4Depot.