Οκτώβριος 2015

Η Cloanto δημιούργησε μια σειρά νέων, εξελιγμένων ROMS για τα κλασσικά μοντέλα Amiga, τις 3.x. Οι τελευταίες roms που είχαν κυκλοφορήσει από την Commodore ήταν αυτές που υπήρχαν στο CD32 με έκδοση 3.1 το 1993. Οι ROMS αυτές είναι νόμιμες, καθώς η Cloanto έχει τα δικαιώματα των ROMS και του Workbench. Έτσι η Cloanto έδωσε την δυνατότητα σε διάφορους μεταπωλητές να δημιουργήσου chips με το λογισμικό των 3.x ROMS και να τις διαθέσουν στο κοινό. Για μείωση του κόστους δεν χρησιμοποιήθηκαν κανονικές ROMS αλλά οι επαναπρογραμματιζόμενες PROMS και EPROMS.

Η ομάδα ανάπτυξης παιχνιδιών Retroguru, η οποία έχει δημιουργήσει την σειρά παιχνιδιών Sqrxz, κυκλοφόρησε ένα νέο παιχνίδι, το Fruit'y. Το Fruit'y είναι ένα puzzle παιχνίδι στο οποίο πρέπει να κάνετε τις σωστές κινήσεις και να λύσετε  την κάθε πίστα. Είναι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από το κλασσικό Gem'X της Kaiko, το οποίο είχε εμφανιστεί το 1991 στην Amiga και στον Commodore 64.

Στις 5 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του AmigaFuture #117 Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Το AmigaFuture είναι ένα από τα λίγα έντυπα περιοδικά για τον χώρο της Amiga, το οποίο καλύπτει όλες τις εκδόσεις των λειτουργικών AmigaOS 4.x, AmigaOS 3.x, MorphOS και Aros. Κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες σε 2 γλώσσες, στα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Για να το αποκτήσετε μπορείτε να το αγοράσετε από τα online καταστήματα APC & TCP, AmigaKit και Alinea. Εμείς σας προτείνουμε να γίνετε συνδρομητές ώστε να το βρίσκετε άμεσα στο ταχυδρομικό σας κουτί.

Ένα νέο racing παιχνίδι ετοιμάζεται από την ομάδα AmigaTec το οποίο ονομάζεται AmigaRacer και είναι στην έκδοση 1.2A. Το AmigaRacer είναι επηρεασμένο από το Lotus Esprit Turbo Challenge της Gremlin και αυτό φαίνεται αμέσως από το menu επιλογών, το οποίο έχει την ίδια διάταξη. Είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, και αυτή η έκδοση λειτουργεί περισσότερο ως demo. Έχει όμως μερικά καλά χαρακτηριστικά, όπως ότι είναι πολύ γρήγορο και ότι έχει την δυνατότητα να γίνεται update από μια επιλογή στο menu.

Μια νέα κάρτα είναι διαθέσιμη από το AmigaKit η οποία δίνει την δυνατότητα σύνδεσης μιας μνήμης micro SD ως σκληρό δίσκο στο σύστημά σας, μέσω κάποιας SCSI σύνδεσης. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι κερδίζετε σε ταχύτητα, περίπου 2.5MB/δευτ., και σε θερμοκρασία εσωτερικά στο μηχάνημα, καθώς δεν υπάρχουν μηχανικά μέρη, όπως συμβαίνει με τους σκληρούς δίσκους.

Μια καινούργια ειδική έκδοση του AmiKit είναι διαθέσιμη με αριθμό 8.5.1, η οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο σε USB flash με χωρητικότητα 16GB, έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί μέσω των λειτουργικών συστημάτων Windows, Mac OS X, Linux ή Android. Το USB σας δίνει την δυνατότητα επίσης να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας απευθείας στο περιβάλλον του AmiKit. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του Linux το οποίο ονομάζεται AmiPUP.

Το φετινό AmiWest ολοκληρώθηκε και από τις παρουσιάσεις που έγιναν βγήκαν λίγα άλλα σημαντικά νέα. Οι δύο πιο σημαντικές παρουσιάσεις ήταν αυτές της A-EON και της Hyperion, από τους Trevor Dickinson και Steven Sollie αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Neuss της Γερμανίας στο περίπτερο της A-EON Technology Ltd υπήρχε και μια νέα motherboard AmigaOne με το όνομα A1222 Tabor. Η νέα αυτή motherboard θα είναι αρκετά μικρή (miniITX) και δημιουργείται από την Verysign για λογαριασμό της A-EON και της ACube. Θα είναι η πρώτη AmigaOne που βγαίνει μετά από την συνεργασία των δύο αυτών εταιρειών. Προορίζεται σαν entry level μηχάνημα με χαμηλό κόστος για κάθε χρήστη.

Εχτές, 10 Οκτωβρίου, έγινε μια ακόμα εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Amiga στο Neuss της Γερμανίας. Εκεί βρέθηκαν πρώην εργαζόμενοι της Commodore οι οποίοι δημιούργησαν τα κλασικά μοντέλα Amiga καθώς και πολλοί που συνεχίζουν να δημιουργούν hardware και λογισμικό και κρατάνε το πνεύμα ενεργό. Ανάμεσά τους ήταν οι RJ Mical, David Haynie, David Pleasance, Ron Nicholson, Petro Tyschtschenko, Frank Geisler, Dr. Peter Kittel, Martin Stanscheit, Rainer Steen.

Κυκλοφόρησε μια νέα developer έκδοση του NetSurf 3.4 dev2 για Amiga 68K, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με κάρτα γραφικών (RTG) ή με AGA. Αν δεν γνωρίζετε το NetSurf, είναι ένας μικρός και γρήγορος browser ο οποίος υποστηρίζει CSS αλλά όχι JavaScript. Η υποστήριξη της Javascript είναι υπό ανάπτυξη, αλλά ακόμα σε χαμηλό επίπεδο συμβατότητας. Στο πακέτο το οποίο θα κατεβάσετε συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκδόσεις του NetSurf, όπως η έκδοση για AGA και η έκδοση που δεν χρησιμοποιεί την ixemul library, ώστε να πετύχει χαμηλότερη χρήση μνήμης κατά 5MB.

Η Hyperion Entertainment ανακοίνωσε την άμεση διάθεση του Gorky 17, έπειτα από 12 χρόνια που είχε πρωτοανακοινωθεί. Πρόκειται για την μεταφορά του παιχνιδιού που αρχικά είχε δημιουργηθεί από την Metropolis Software το 1999 για τα Windows, το οποίο μεταφέρθηκε στο Linux από την Hyperion το 2006. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής με στοιχεία RPG και turn based μάχες.

Η A-Eon Technology Ltd ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο Facebook ότι η νέα AmigaOne X5000 είναι έτοιμη και σύντομα θα μπορείτε να την προ-παραγγείλετε. Το κόστος της θα ξεκινάει από τις 1699 λίρες Αγγλίας, περίπου 2300€, και θα συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ και το AmigaOS 4.1 OEM έκδοση. Η νέα AmigaOne βασίζεται στην Cyrus+, όπως είχε ανακοινωθεί πριν μερικά χρόνια, εξοπλισμένη με επεξεργαστή dual-core PowerPC SOC type P5020 64-bit χρονισμένο στα 2.0GHz.