Retro Planet #41

Fanzine. Γραμμένο στα ελληνικά. Με όχι και ιδιαίτερα δημοφιλή θεματολογία (retro computing/retro gaming) και εσκεμμένο αποκλεισμό πιασάρικων αλλά ξενέρωτων θεμάτων (οτιδήποτε σχετικό με τη Nintendo, με λίγα λόγια). Το οποίο fanzine, σε πείσμα των καιρών, κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο σε έντυπη μορφή και κάνει το ντεμπούτο του εν μέσω κρίσης (Σεπτέμβριος του '13) αψηφώντας επιδεικτικά ό,τι συνέβαινε γύρω μας και κατάτρωγε τις ψυχές μας εκείνο τον καιρό, σε τούτη την ταλαίπωρη γωνιά του κόσμου. Αυτό το μήνα το περί ου ο λόγος Retro Planet έσβησε τα 10 (ολογράφως: δέκα) κεράκια του και μπαίνει στον 11ο χρόνο της ζωής του. Με το 41ο τεύχος του, που μόλις κυκλοφόρησε.

Φυσικά, ένα τεύχος τόσο σημαδιακό όσο το τρέχον, θα ήταν μάλλον απίθανο να μην χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη θεματολογία. Έτσι, στο εξώφυλλο και στις σελίδες του νέου Retro Planet κυριαρχεί το μεγάλο αφιέρωμα για το Ελληνικό software που κυκλοφόρησε για τους υπολογιστές της σειράς CPC της Amstrad. Μιλάμε για μία από τις πλέον αγαπημένες πλατφόρμες στην Ελλάδα, καθώς οι all-in-one CPC 464/664 και 6128 ταίριαζαν γάντι στο περιορισμένο βαλάντιο του μέσου Έλληνα κομπιουτερά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Θυμηθείτε λοιπόν μέσα από τις σελίδες του Retro Planet τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας επαγγελματικού - και όχι μόνο - λογισμικού ευρείας κυκλοφορίας από Έλληνες για Έλληνες.

Ένα άλλο θέμα που κυριαρχεί στις σελίδες του Retro Planet και είναι εξίσου ενδιαφέρον και σίγουρα θα συζητηθεί είναι η χειμαρρώδης συνέντευξη του Μάνου Καρκαλέμη. Ο πρώην συντάκτης του πάλαι ποτέ ένδοξου και αγαπημένου PC Master μας αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που φτιαχνόταν το κλασικό περιοδικό, τα ποσά με τα οποία αμείβονταν οι συντάκτες, τις σχέσεις τους με την εργοδοσία, την πολιτική της εκδοτικής εταιρίας αλλά και το πόσο (δεν) έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί η κυκλοφορία του και μετά το τεύχος 303. Για όλους όσους υπήρξαν σε κάποια φάση της ζωής τους τακτικοί αναγνώστες του PC Master η συνέντευξη του Μάνου είναι ένα απρόσμενο και υπέροχο δώρο. Μη διανοηθείτε να τη χάσετε!

Επειδή όμως το Retro Planet έχει αφήσει το στίγμα του και με τα άφθονα reviews νέων παιχνιδιών, στο 41ο τεύχος παρελαύνουν και δοκιμάζονται από τους συντάκτες του περιοδικού τα Zeta Wing II, Frutti, Bloktris, Let's Invade 2, Missile Defence, Mike Mech, Revenge of Trasmoz και Devil's Temple.

Η στήλη Adventureland φιλοξενεί το Blue Force, τον άτυπο διάδοχο του Police Quest, και μέσα από τις σελίδες του Lost Treasures εμφανίζεται ένα ακόμα adventure game, το παλαιότερο μεν, εμβληματικότερο δε, Castle of Terror. Το 41ο τεύχος κλείνει όπως και τα προηγούμενα με… μουσική! Στα πλαίσια της στήλης Σκάσε κι Άκου παρουσιάζεται το album Violator των Depeche Mode. Enjoy the Silence, then!
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το Retro Planet εξερευνήστε τα παλαιότερα τεύχη στο επίσημο website του περιοδικού, το www.retroplanet.gr. Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με τη συντακτική ομάδα χρησιμοποιήστε την ειδική φόρμα στην παραπάνω ιστοσελίδα ή στείλτε email στο retroplanetmagazine AT gmail DOT com.